Αποφάσεις του Δήμου Αν. Μάνης για να μην κλείσουν τα ΚΥ

Δωρεάν φιλοξενία 10 αγροτικών γιατρών στον Πύργο Καπετανάκου

Σάββατο, 18 Μάιος 2024 09:14 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αποφάσεις του Δήμου Αν. Μάνης για να μην κλείσουν τα ΚΥ

Συνεδρίασε την Πέμπτη (16/5), σε φορτισμένο κλίμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Μάνης, με κυρίαρχο θέμα την επιστολή-κραυγή των γιατρών τού Κέντρου Υγείας Γυθείου και την ανησυχία για το μέλλον της σημαντικής αυτής νοσηλευτικής μονάδας. Η αίθουσα συνεδριάσεων ήταν κατάμεστη από κόσμο, ενώ συμμετείχαν οι βουλευτές της Λακωνίας και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου, κ. Μπαλιτσάρη. Όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ του «ΛΤ», η εξάντληση των ανθρώπινων πόρων του ΚΥ Γυθείου έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία του, ενώ η άρνηση των γιατρών του να μετακινηθούν για εφημερίες στο ΓΝ Σπάρτης, όπως τους ζητήθηκε αρμοδίως, δημιούργησε σκηνικό ανοιχτής σύγκρουσης. Ας σημειωθεί πως η διευθύντρια του ΚΥ Γυθείου, Θεοδώρα Αγγελάκου, παύθηκε των καθηκόντων της, υποστηρίζοντας ότι αν γίνουν οι μετακινήσεις «θα κλείσει το ΚΥ Γυθείου». Οι γιατροί -αγροτικοί και επιμελητές- του ΚΥ δέχτηκαν πιέσεις από τη Διοίκηση, προκειμένου να στηρίξουν με επί πλέον μετακινήσεις τους τις εφημεριακές ανάγκες του Νοσοκομείου Σπάρτης. Οι γιατροί αρνήθηκαν αν και είχαν στηρίξει επανειλημμένα τις εφημερίες του νοσοκομείου, «θυσιάζοντας» ώρες για να υπηρετήσουν την υγεία του συνανθρώπου τους. Όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, δίνουν καθημερινό αγώνα για να κρατήσουν το Κέντρο ανοικτό, προκειμένου να περιθάλψουν και να βοηθήσουν τον συμπολίτη κι όχι μόνο τον επισκέπτη, τον τουρίστα της περιοχής. «Με την έναρξη της τουριστικής σεζόν οι απαιτήσεις του ΚΥ Γυθείου αυξάνονται γεγονός που καθιστά την κάλυψη των επειγόντων από δύο αγροτικούς ιατρούς για την ασφαλή και αξιοπρεπή περίθαλψη των ασθενών», είχαν επισημάνει στην επιστολή τους.

Μετά τις πιέσεις της διοίκησης, εξέπεμψαν «SOS», καλώντας τους τοπικούς φορείς (Δήμο Αν. Μάνης, Δικηγορικό Σύλλογο Γυθείου κ.α.) να συνδράμουν στον αγώνα τους για να βρεθεί μια λύση.

Τι αποφασίστηκε
στο ΔΣ Ανατ. Μάνης
Στη συνεδρίαση, οι Ιατροί Υπηρεσίας Υπαίθρου και οι Επιμελητές ανέλυσαν το μείζον αυτό θέμα χωρίς να αφήσουν αναπάντητα ερωτήματα. Από την άλλη, είναι γεγονός πως κάποια στιγμή οι τόνοι ανέβηκαν.

Ομόφωνα έγινε αποδεκτή η πρόταση της δημοτικής αρχής, όπως διαμορφώθηκε, η οποία περιλαμβάνει:
-Κατεπείγον αίτημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε όλο το ιατρικό προσωπικό του νομού.
-Παροχή οικονομικών και φορολογικών κινήτρων που θα διευκολύνουν την επιλογή των μονάδων της Λακωνίας, από το ιατρικό προσωπικό.
-Παροχή επιδόματος στέγασης, για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού.
-Κατάταξη του Νοσοκομείου Σπάρτης στην κατηγορία των νοσοκομείων άγονων περιοχών.

Δωρεάν φιλοξενία γιατρών
Η πρόσκληση του ΕΣΥ για τους αγροτικούς γιατρούς έχει ήδη «ανοίξει» και δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον για τη Λακωνία. Με τον κίνδυνο, μάλιστα, να κλείσουν ή να υπολειτουργούν τα ΚΥ σε Γύθειο και Αρεόπολη -εν μέσω τουριστικής σεζόν- ο  δήμος, μετά από πρόταση δημάρχου προτίθεται να καλύψει τη φιλοξενία, στον Πύργο Καπετανάκου, 10 αγροτικών γιατρών που θα επιλέξουν τα ΚΥ Γυθείου και Αρεόπολης. Πρόκειται για δημοτικό κτίριο που βρίσκεται στην Αρεόπολη.

Μαριόλης:
«Πρέπει να προσέξουμε περισσότερο
το ανθρώπινο δυναμικό»
Ιδιαίτερη και σημαντική ήταν η τοποθέτηση του διευθυντή του ΚΥ Αρεόπολης, Ανάργυρου Μαριόλη, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, «καθημερινώς δίνουμε μάχη, δεν έχουμε οχτάωρα και ρεπό, για να είμαστε κοντά στον συνάνθρωπό μας, για να λειτουργεί οργανωμένα και σωστά το Κέντρο Υγείας. Είμαστε εδώ “παρόντες” στον αγώνα σας, στον αγώνα μας»,  ενώ απευθύνθηκε στον δήμαρχο, Πέτρο Ανδρεάκο, λέγοντας: «Κύριε δήμαρχε, πρέπει να προσέξουμε περισσότερο το ανθρώπινο δυναμικό και να δώσουμε περισσότερα κίνητρα».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti