Ακαρπία πλήττει τα εσπεριδοειδή στον Δ. Μονεμβασίας

Λόγω του παγετού της περασμένης άνοιξης - Ενημέρωση από ΕΛΓΑ αναμένει ο δήμαρχος Ηρ. Τριχείλης

Σάββατο, 13 Δεκέμβριος 2025 10:22 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ακαρπία πλήττει τα εσπεριδοειδή στον Δ. Μονεμβασίας

Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών του Δ. Μονεμβασίας αντιμετωπίζουν καίριο πλήγμα μετά τους παγετούς που σημειώθηκαν την άνοιξη. Οι ζημιές αφορούν κυρίως ανθοφόρους βλαστούς των δέντρων, επηρεάζοντας ποικιλίες ομφαλοφόρων πορτοκαλιών και μανταρινιών, όπως Κλημεντίνη και Nόβα, με τους καλλιεργητές να βρίσκονται σε απόγνωση.

Σε έγγραφο προς τον Γιάννη Ασσιούρα, προϊστάμενο του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Τρίπολης, ο δήμαρχος Μονεμβασίας, Ηρακλής Τριχείλης, αναφέρει:

«Σας είχα ενημερώσει με την αριθ. πρωτ. 14119/18-7-2025 επιστολή μου, για την ακαρπία στα εσπεριδοειδή του δήμου μας, με αποτέλεσμα την καταστροφή των ανθοφόρων βλαστών των δέντρων.

Κλιμάκιο της Υπηρεσίας σας, είχε επισκεφθεί το Δήμο μας και διαπίστωσε το πρόβλημα καταρχήν στα ομφαλοφόρα πορτοκάλια και σε ποικιλία μανταρινιών. Έχει ξεκινήσει ήδη η κοπή των ομφαλοφόρων ποικιλιών, καθώς και των μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη και σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει και η κοπή και η εμπορία των μανταρινιών ποικιλίας NOBA, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαπιστωθεί το μέγεθος της φετινής παραγωγής, άρα και η ακαρπία.

Θα ήθελα να με ενημερώσετε για τις επόμενες ενέργειές σας για την εξέλιξη του φαινομένου της ακαρπίας και πώς θα δρομολογηθεί ενδεχόμενη αποζημίωση».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα