Στους δρόμους βγαίνει η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων για τη δημόσια παιδεία. Στη Λακωνία, η εκπαιδευτική κοινότητα εμφανίζεται συσπειρωμένη, καθώς ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Μολάων «Γιάννης Ρίτσος», η ΕΛΜΕ Λακωνίας, ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΣΕΕΠΕΑ) Πελοποννήσου και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Σπάρτης απευθύνουν κοινό προσκλητήριο αγώνα. Οι φορείς και συλλογικότητες καλούν σε μαζική συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα διεξαχθεί στην κεντρική πλατεία Σπάρτης, την Τετάρτη (21/10), στις 11 το πρωί.
Σε μια κρίσιμη καμπή για τη δημόσια εκπαίδευση, εκπαιδευτικοί γονείς, μαθητές και φοιτητές συντονίζουν τα βήματά τους, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να ανακόψουν την πορεία απαξίωσης του ελληνικού σχολείου και πανεπιστημίου. «Τετάρτη 21 Οκτωβρίου βγαίνουμε στον δρόμο! Ενωμένοι εκπαιδευτικοί και γονείς, μαθητές και φοιτητές απ’ άκρη σ΄ άκρη σε όλη τη χώρα δηλώνουμε την αποφασιστικότητα μας να αγωνιστούμε για να σταματήσει η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες», υπογραμμίζεται στην εισαγωγή της κοινής διακήρυξης.
Μεταξύ των βασικών αιτιών της διαμαρτυρίας στηλιτεύεται η χρόνια υποχρηματοδότηση και οι πολιτικές λιτότητας, που οδηγούν σε αδυναμία κάλυψης ακόμη και των στοιχειωδών λειτουργικών αναγκών, η ακαταλληλότητα και η έλλειψη συντήρησης των κτιριακών υποδομών, καθώς και η εκτεταμένη υποστελέχωση σε εκπαιδευτικό, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, με ιδιαίτερη αιχμή τα χιλιάδες κενά στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής και τις συνεχείς συγχωνεύσεις τμημάτων.
Παράλληλα, οι συνδιοργανωτές στηλιτεύουν τη διογκούμενη γραφειοκρατία και τη μεταφορά ευθυνών στους εκπαιδευτικούς, φαινόμενα που, σε συνδυασμό με τις χαμηλές αμοιβές, προκαλούν επαγγελματική εξουθένωση και αποτρέπουν τους νέους επιστήμονες από την ένταξη στη δημόσια εκπαίδευση. Η ανακοίνωση στηρίζει τους προβληματισμούς της και στη γενικότερη οικονομική πολιτική, καταγγέλλοντας τη χρηματοδότηση εξοπλισμών και την ενίσχυση υπερκερδών μεγάλων ομίλων, την ώρα που τα νοικοκυριά δοκιμάζονται από την ακρίβεια και το δυσβάσταχτο κόστος στέγασης.
Με κεντρικό σύνθημα ότι η εκπαίδευση συνιστά «δικαίωμα και όχι προνόμιο», οι εκπαιδευτικές οργανώσεις της Λακωνίας διεκδικούν ασφαλή και σύγχρονα σχολεία, πλήρη στελέχωση, επαρκή κρατική χρηματοδότηση για υποδομές και εξοπλισμό, καθώς και μισθούς αξιοπρέπειας για το εκπαιδευτικό προσωπικό.




