Τρεις μήνες δραστηριότητας αρκούν για μυαλό ξυράφι στην τρίτη ηλικία

Τετάρτη, 16 Αύγουστος 2023 12:48 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τρεις μήνες δραστηριότητας αρκούν για μυαλό ξυράφι στην τρίτη ηλικία

Η άσκηση θωρακίζει το μυαλό και εγγυάται καλύτερη γνωστική λειτουργία στην τρίτη ηλικία. Σύμφωνα δε με πρόσφατη ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύεται στο Gero Science, αρκούν τρεις μόλις μήνες ήπιας άσκησης επί τρεις φορές την εβδομάδα για να εξασφαλιστούν τα σημαντικά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου.

Αν και παλαιότερες μελέτες έχουν επίσης αναδείξει τις ευεργετικές επιδράσεις της μέτριας έως υψηλής έντασης αερόβιας άσκησης επί μεγαλύτερων όμως χρονικών διαστημάτων (6 έως 12 μήνες) στην εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου -η οποία ελέγχεται από τον προμετωπιαίο φλοιό-, τα ευρήματα ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα στην Ιαπωνία έρχονται να καθησυχάσουν όσους δυσκολεύονται να διατηρήσουν επί μακρόν μια ρουτίνα σωματικής άσκησης.

Έχοντας ως βάση πορίσματα από προηγούμενες έρευνες που είχαν διεξαχθεί από ερευνητές των Πανεπιστημίων της Τσουκούμπα και του Έρβαϊν της Καλιφόρνια, σύμφωνα με τα οποία ακόμα και σύντομες προπονήσεις ήπιας άσκησης όπως το περπάτημα και η γιόγκα μπορούσαν να διεγείρουν τον εγκέφαλο και να βελτιώσουν προσωρινά τις γνωστικές επιδόσεις, οι επιστήμονες θέλησαν να μελετήσουν ποια είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και να φωτίσουν εμπλεκόμενους μηχανισμούς.

Στη μελέτη συμμετείχαν υγιή άτομα ηλικίας 55-78 ετών, τα οποία διακρίθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, μία ομάδα προπόνησης χαμηλής έντασης σε ποδήλατο τρεις φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες (ομάδα άσκησης) και μια ομάδα που απλώς διατήρησε την κανονική καθημερινή της ρουτίνα (ομάδα ελέγχου).

NIKOLAROS
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti