Η γερακίνα πέταξε προς την ελευθερία στον Μυστρά (ΦΩΤΟ)

Η διάσωση και περίθαλψη από τον ΟΙΚΟΣΥΛ

Τετάρτη, 15 Ιούλιος 2020 16:04 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η γερακίνα πέταξε προς την ελευθερία στον Μυστρά (ΦΩΤΟ)

Απελευθέρωση μιας γερακίνας πραγματοποιήθηκε το πρωί της  Παρασκευής 10 Ιουλίου στην περιοχή του Μυστρά, από τον πρόεδρο του Οικολογικού Συνδέσμου Λακωνίας (ΟΙΚΟΣΥΛ) Κυριάκο Μιχαλακάκο, τον αντιπρόεδρο Ηλία Βαχαβιώλο, τον γραμματέα Γιάννη Μητράκο, το μέλος Βαγγέλη Μητράκο και τους φίλους του ΟΙΚΟΣΥΛ  Παναγιώτη Μάνη και Ευάγγελο Θεοδώρου μετά του μικρού υιού του Θεοδώρου.

Τη γερακίνα είχε βρει, προ καιρού, σε κτήμα του στην ανωτέρω περιοχή, ο αδελφός του αντιπροέδρου του Συνδέσμου, Αργύρης Βαχαβιώλος, ο οποίος την παρέδωσε προς διάσωση στον πρόεδρο του ΟΙΚΟΣΥΛ. «Το αρπακτικό πουλί ήταν εμφανώς εξασθενημένο και καταβεβλημένο πιθανώς από δηλητηρίαση, η οποία προήλθε από κάποιο δηλητηριασμένο δόλωμα (φόλα) ή κάποιο τρωκτικό, που αποτελεί τη συνήθη λεία του». επισημαίνει ο ΟΙΚΟΣΥΛ. Ο πρόεδρος του ΟΙΚΟΣΥΛ Κυριάκος Μιχαλακάκος, με εμπειρία στα αρπακτικά πουλιά, εφάρμοσε ένα πρόγραμμα ενυδάτωσης με ηλεκτρολύτες εναλλάξ με χορήγηση γάλακτος και σταδιακά η γερακίνα ανέκτησε τις δυνάμεις της. Ακολούθησε η τακτική διατροφή  της με κομμάτια ωμού κρέατος που την ενδυνάμωσε, όπως έπρεπε, έως ότου έφτασε η ώρα της απελευθέρωσής της και της επανόδου στο φυσικό της περιβάλλον.

Η γερακίνα (Buteo buteo) ή ποντικογερακίνα, λόγω της διατροφικής της προτίμησης, είναι ένα αρπακτικό μεσαίου μεγέθους με άνοιγμα φτερών πάνω από ένα μέτρο. Οι χρωματισμοί του ποικίλουν πολύ από άτομο σε άτομο. Περνάει πολλές ώρες καθισμένη πάνω σε κλαδιά ή σε στύλους, ψάχνοντας για τη λεία της. Φωλιάζει σε δέντρα δασών με ξέφωτα. Το χειμώνα συχνάζει σε πιο ανοιχτά μέρη. Η φωνή της είναι ένα δυνατό επιθετικό νιαούρισμα. Η γερακίνα, όπως όλα τα αρπακτικά, παίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και γι’ αυτό αξίζει την προστασία μας.

Από το έτος ιδρύσεώς του (1989) μέχρι σήμερα, ο ΟΙΚΟΣΥΛ έχει παραλάβει, περιθάλψει και διασώσει δεκάδες από άγρια πτηνά,  μερικά απ’ αυτά πολύ σπάνια και προστατευόμενα (π.χ. βασιλαετοί, γύπας, ερωδιοί, πελαργοί, διάφορα γεράκια κλπ).

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος