Ο τολμηρός, δίκαιος και τίμιος Γ. Περδικλώνης

Τη μορφή της Σπάρτης με την πολύπλευρη δράση ανέδειξε ο Ν. Καρμοίρης

Πέμπτη, 16 Μάρτιος 2023 16:16 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο τολμηρός, δίκαιος και τίμιος Γ. Περδικλώνης

Στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών «Προσωπικότητες της Σπάρτης» που διοργανώνει η Πνευματική Εστία Σπάρτης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 13 Μαρτίου, η ομιλία του ιστορικού – ερευνητή και μέλους της ΠΕΣ, Νίκου Καρμοίρη, με θέμα «Γεώργιος Περδικλώνης (1928 – 1996): Μια προσωπογραφία από την μεταπολεμική Σπάρτη έως τη Μεταπολίτευση».

Στην κατάμεστη αίθουσα της ΠΕΣ, που μάλιστα φέρει εις ένδειξη φόρου τιμής, το όνομα του αείμνηστου Γεωργίου Περδικλώνη, ο ερευνητής προσπάθησε μέσα από την ουσιαστική και περιεκτική του ομιλία, να σκιαγραφήσει τη σπουδαία προσωπικότητα του Περδικλώνη, που άφησε ισχυρό «αποτύπωμα» με το έργο του στην πόλη της Σπάρτης. 

«Όσοι τον γνώριζαν τον χαρακτήρισαν πολυπράγμονα, εργατικό, δημιουργικό, δυναμικό, οξυδερκή, ρηξικέλευθο, πρωτοπόρο, ‘επαναστάτη’, ντόμπρο, αυθεντικό, αλλά και πεισματάρη, ευέξαπτο, παρασκηνιακό, αιρετικό, κεφάλι αγύριστο…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Καρμοίρης, ενώ επιπλέον σημείωσε πως διατήρησε μια δυνατή δημοσιογραφική «σπίθα», διερευνώντας και δημοσιεύοντας ειδησεογραφικά ζητήματα που αφορούσαν τόσο την πόλη όσο και το νομό. Όπως παρατήρησε ο ομιλητής, «ο Γ. Περδικλώνης επιχείρησε να αναδείξει παθογένειες της τοπικής κοινωνίας και νοσηρές πρακτικές θεσμικών αξιωματούχων, ενώ συγκρούστηκε σφόδρα με τοπικά συμφέροντα», γεγονός που τον έκανε αρεστό στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα της εποχής.  

Ολοκληρώνοντας την ανάλυση, ο Ν. Καρμοίρης τόνισε πως η δραστηριότητα του Περδικλώνη, «στηρίχθηκε σε έναν προσωπικό, ηθικό και αξιακό κώδικα που εκφράστηκε αυτολεξεί με τη λέξη ‘τόλμη’, ονομασία με την οποία βάφτισε την εφημερίδα του, και περιφραστικά με τη φράση ‘για την επικράτηση του σωστού, του τίμιου και του δίκαιου’, που μεταπολιτευτικά κυριάρχησε ως το σύνθημα των προεκλογικών του αγώνων.»

Στο τέλος της ομιλίας ο κ. Καρμοίρης προσέφερε στην Πνευματική Εστία ένα αντίτυπο του τελευταίου φύλλου της εφημερίδας «Τόλμης» του Γ. Περδικλώνη, εκδοθέν την άνοιξη του 1967 για τη συλλογή του Μουσείου της Σύγχρονης Σπάρτης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία του Νίκου Καρμοίρη μέσα από το κανάλι GEORGE GIAXOGLOU στο YouTube (τίτλος βίντεο: «Γεώργιος Περδικλώνης: μια προσωπογραφία από την μεταπολεμική Σπάρτη έως την Μεταπολίτευση»).

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

 

 

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti