Ομάδα πρωτοβουλίας Σπάρτης. Η ιστορία «επιβάλλει» την απόκτηση του Μουσείου

Η φημολογούμενη δημιουργία νέου αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, που τις τελευταίες μέρες φαίνεται να έχει τεθεί στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, απασχόλησε...
Τετάρτη, 17 Μάρτιος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ομάδα πρωτοβουλίας Σπάρτης. Η ιστορία «επιβάλλει» την απόκτηση του Μουσείου

Η φημολογούμενη δημιουργία νέου αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, που τις τελευταίες μέρες φαίνεται να έχει τεθεί στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, απασχόλησε τη φιλόλογο και τέως γενική γραμματέα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κ. Τασία Κανελλοπούλου.
Την απορία της λοιπόν εξέφρασε η κ. Κανελλοπούλου, για το γεγονός ότι « ενώ όλες οι πρωτεύουσες της χώρας αλλά και του κόσμου, στεγάζουν τη μνήμη και την υπερηφάνεια της ιστορίας τους σε υπέροχα μουσεία, για τη Σπάρτη, τη δεύτερη σε ιστορία, πολιτισμό, φήμη, πόλη στον κόσμο, δεν υπάρχει ανάγκη για ένα μουσείο».
Απογοητευτική φαίνεται να είναι η αντίφαση που δημιουργήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα, όπως τόνισε και η οποία ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια. Λόγος γίνεται για την αναγγελία της αγοράς του κτηρίου «Χυμοφίξ» από το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι μελέτες και όλη η αναγκαία προεργασία για τη δημιουργία του μουσείου της Σπάρτης.
Ωστόσο, προ ολίγων ημερών, γνωστοποιήθηκε ότι τελικά δε θα στεγαστεί το μουσείο της Σπάρτης στο κτήριο «Χυμοφίξ» και «πως θα πρέπει να συμβιβαστούμε με ένα ψηφιακό μουσείο στην πόλη μας», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κανελλοπούλου.
Θεώρησε μάλιστα μη αναγκαία την ανάμειξη των αρχαιολογικών υπηρεσιών, από τη στιγμή που τα εκθέματα «είναι καταδικασμένα να καταστρέφονται στα υγρά υπόγεια, όπου φυλάσσονται», δήλωσε.   
Πρόκειται για μνημεία και ψηφιδωτά, τα οποία «αν τα ανακάλυπταν σε άλλο μέρος της γης, θα τα τοποθετούσαν πρώτα αυτά σε περίοπτη θέση και μετά θα δαπανούσαν για άλλες ανάγκες», συμπλήρωσε.
Με τη φράση ότι «δεν υπάρχει καμία υποδομή αντάξια αυτής της ιστορίας», η κ. Κανελλοπούλου ισχυρίστηκε ότι δε δημιουργείται κανένα ρίγος, καμία συγκίνηση για το μεγαλείο της πόλης μας στους τυχόν επισκέπτες-τουρίστες.
Ταυτόχρονα, εκφράζει τον προβληματισμό της για το αν τελικά είμαστε εμείς οι ίδιοι υπαίτιοι, που δεν έχει καταστεί σαφές στους κυβερνητικούς παράγοντες ότι απαιτούμε τις επενδύσεις που δικαιούμαστε.
Κλείνοντας τη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό fly radio, θεώρησε άτοπο να αναφερθεί στην κατανομή των ευθυνών για τους τοπικούς παράγοντες «οι οποίοι αποδείχτηκαν ανεπαρκέστατοι στο να κρατήσουν στον τόπο μεγάλες επενδύσεις πολιτισμού, όπως το Μέγαρο Μουσικής, την δωρεά Νιάρχου για το Μουσείο, την αξιοποίηση της δωρεάς Γουδέ», τόνισε.
Η τελευταία φράση της συμπεριλαμβάνει το εξής μήνυμα, που πρέπει μάλλον να μας προβληματίσει όλους: «αυτοί επιτρέπουν να φαινόμαστε ανεπαρκείς και να μας μεταχειρίζονται με τον τρόπο που μας μεταχειρίζονται οι κυβερνήσεις στον τομέα των δημοσίων χρηματοδοτήσεων».
Εξάλλου, τη συγκέντρωση όλο και μεγαλύτερου αριθμού υπογραφών, προκειμένου η πόλη μας να αποκτήσει επιτέλους Μουσείο, αξιώνει η Ομάδα Πρωτοβουλίας Μουσείου Σπάρτης, με εκπρόσωπο την κ. Κανελλοπούλου, δηλώνοντας τα κάτωθι:
«Η Σπάρτη είναι η ενδοξότερη πόλη της ελληνικής κλασικής αρχαιότητας. Η παγκόσμια και διαχρονική αναγνώρισή της, το πλήθος των συμβολισμών και των διδαγμάτων της βιοθεωρίας και της κοσμοθεωρίας των σπαρτιατών, την καθιστούν άξια να αποκτήσει επιτέλους ένα Μουσείο των προδιαγραφών της Ιστορίας της.
Επί μία δεκαετία η ελληνική πολιτεία κοροϊδεύει συστηματικά τους σπαρτιάτες και παρά την ύπαρξη μεγάλων χορηγιών από ιδιώτες πατριώτες σπαρτιάτες και λάκωνες, αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Σήμερα πληροφορούμαστε ότι μεταθέτει την δημιουργία του Μουσείου της Σπάρτης σε διατηρητέο κτήριο δεσμευμένο γι’ αυτό το σκοπό, στα επόμενα 15-20 χρόνια.
Επειδή θεωρούμε αυτή την απόφαση εντελώς ανιστόρητη και άδικη για την Σπάρτη, αφού δεν πηγάζει από καμιάς μορφής αξιολόγηση και κατάρτιση προτεραιοτήτων και επειδή ευρισκόμαστε προ της αναθεώρησης και της αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και στον τομέα του πολιτισμού, ζητάμε από όλους να στηρίξετε την πρωτοβουλία μας για την συγκέντρωση υπογραφών».
Μάλιστα, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι με την ενίσχυση του ευρέως κοινού θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της χώρας, την άμεση αντίδρασή τους για την δρομολόγηση και ταχεία διεκπεραίωση της αναγκαίας προετοιμασίας, προκειμένου να αρθεί η αδικία και να στεγαστεί η κλασική ιστορία της Σπάρτης και τα μοναδικά στον κόσμο ψηφιδωτά της.
Διακηρύττουν επιπλέον πως «κάθε άποψη, ότι θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα για την τεκμηρίωση του έργου, θα είναι αναληθής και θα αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της Σπάρτης και την ιστορική απαίτηση». Δικαιολογώντας τα παραπάνω, σημειώνουν πως «τα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού δεν έκανε τίποτε άλλο για την κλασική Σπάρτη, από το να προετοιμάζεται γι’ αυτό το Μουσείο».  

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti