Με στόχο μια εορταστική και «ζωντανή» Σπάρτη φέτος τα Χριστούγεννα

Στις 14 Δεκεμβρίου το άναμμα του δέντρου στην κεντρική πλατεία

Σάββατο, 23 Νοέμβριος 2019 07:15 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Με στόχο μια εορταστική και «ζωντανή» Σπάρτη φέτος τα Χριστούγεννα

Για τα σχέδια που χαράσσει το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, αλλά και τους στόχους που έχουν τεθεί ενόψει της φετινής εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στον Δήμο Σπάρτης, μιλάει αποκλειστικά στον «Λακωνικό Τύπο» η νέα πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης κ. Ελένη Δαράκη.

Η ίδια τοποθετεί ψηλά τον πήχη στους τομείς του Πολιτισμού και Περιβάλλοντος που υπηρετεί, προσβλέποντας στη δημιουργία των προϋποθέσεων και βάσεων που θα οδηγήσουν τη Σπάρτη σε τροχιά πολιτισμικής άνθησης και θα την καταστήσουν αντάξια του ονόματός της τα επόμενα χρόνια. Εξοικειωμένη με τα παιδιά, από τη σταδιοδρομία της ως εκπαιδευτικός, παράλληλα με τις οργανωτικές δεξιότητες, λόγω της διευθυντικής θέσης της στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης, διαθέτει τα φόντα να συγκεράσει την εμπειρία ετών με το πάθος της για τα κοινά, ώστε να παράξει το έργο που οραματίζεται και προσδοκούν οι πολίτες.

Στοίχημα, όπως αναφέρει η Ελ. Δαράκη στον «ΛΤ», είναι να «ζωντανέψει» και πάλι η Σπάρτη και οι περιοχές του δήμου και να παρουσιάσουν ένα αναγεννημένο «πρόσωπο», προσελκύοντας το ενδιαφέρον των ντόπιων και των ξένων, αρχής γενομένης από τις εορταστικές εκδηλώσεις και δράσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Να κατορθώσουμε να μείνουν
οι συμπολίτες μας στην πόλη μας»

 

- Η διάθεση προσφοράς στον τόπο σαφώς και υπάρχει, αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Γνωρίζουμε πολύ καλά, πως απαιτούνται αρκετά χρήματα για τις διάφορες εκδηλώσεις και η εξεύρεση πόρων και χορηγών στην παρούσα φάση μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Εκτός από τα κρατικά κονδύλια, έχετε στα σχέδια σας και άλλους τρόπους, ώστε να γεμίσετε το ταμείο του Νομικού Προσώπου;
Ελ. Δαράκη: Η μόνη μας χρηματοδότηση προέρχεται από τον Δ. Σπάρτης και αυτό δεν είναι ό,τι το καλύτερο για τις δράσεις που έχουμε οραματιστεί να υλοποιήσουμε, καθώς οι πόροι είναι λίγο-πολύ συγκεκριμένοι. Ενδεικτικά, για το 2019, το ποσό της χρηματοδότησης ανήλθε στις 410.000 ευρώ και αναμένεται να παραμείνει το ίδιο και κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος. Με αυτό το χρηματικό ποσό, το Νομικό μας Πρόσωπο καλείται να διοργανώσει τις εκδηλώσεις του δήμου για ολόκληρο το ημερολογιακό έτος, να συγχρηματοδοτήσει εκδηλώσεις και δράσεις συλλόγων και φορέων, να συντηρήσει τη Φιλαρμονική του δήμου και να καλύψει οποιαδήποτε άλλη έκτακτη ανάγκη προκύψει εντός αυτού του χρονικού πλαισίου.

«Ο στολισμός θα διευρυνθεί
και εκτός των κεντρικών οδών»

- Πλησιάζουμε σιγά-σιγά προς την εορταστική περίοδο, που σαφώς σαν πολίτες επιθυμούμε η πόλη μας, αλλά και ολόκληρος ο δήμος, να έχει μια ανάλογη εμφάνιση. Επιχειρώντας μια αναδρομή στα προηγούμενα χρόνια και τις πρωτοβουλίες του δήμου, ως προς το συγκεκριμένο θέμα, είδαμε πειραματισμούς που δεν αποδείχθηκαν επιτυχημένοι, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων. Ποιος ο φετινός σχεδιασμός σας; Εκτός από τον δημόσιο στολισμό, τί άλλες εκδηλώσεις θα παρουσιάσει ο δήμος και τί το διαφορετικό και καινούργιο θα δούμε;
Ελ. Δαράκη: Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο στολισμός θα διευρυνθεί και εκτός των κεντρικών οδών της πόλης μας. Όπως, ενδεχομένως, θα έχετε παρατηρήσει, τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια στις δύο μεγάλες κεντρικές οδούς έχουν ήδη ανάψει. Όμως υπάρχει προγραμματισμός και σχεδιασμός, ώστε κάθε πλατεία και πάρκο σε ολόκληρη την πόλη να στολιστούν. Έχουμε δρομολογήσει το καθιερωμένο άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην κεντρική πλατεία Σπάρτης για το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, τη μουσική πλαισίωση έχει αναλάβει το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης, το οποίο μαζί με τη χορωδία του, άλλα και με μια από τις ορχήστρες του, θα μας χαρίσουν Χριστουγεννιάτικα ακούσματα.
Στο άναμμα του δέντρου, που θα σημάνει την αρχή των εορταστικών εκδηλώσεων του δήμου μας, θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε όλοι μας σε παράλληλες δράσεις και φυσικά και κυρίαρχα τα παιδιά. Στόχος μας είναι να έχουμε όλα τα παιδιά κοντά μας, αποσπώντας τα από τις όποιες οθόνες -τηλεόρασης ή κινητών- και να τα προσκαλέσουμε να ζήσουν, να βιώσουν το χαρούμενο και ξένοιαστο κλίμα των Χριστουγέννων και των εορτών.
Έχουν προγραμματιστεί, μεταξύ άλλων, εργαστήρια παιχνιδιών με ξωτικά και καλικάντζαρους, ξυλοπόδαρους, σκιτσογράφους που θα επιμεληθούν τις καρικατούρες και τα πορτραίτα των επισκεπτών, εργαστήριο γκράφιτι, face painting και body tatoo για μικρούς και μεγάλους, το Μαγικό Ζαχαροπλαστείο που θα προσφέρει στα παιδιά ζαχαρωτά, διάφορα γλυκίσματα και ποπ-κορν, επιδαπέδιο σκάκι, φουσκωτά παιχνίδια, καθώς και χριστουγεννιάτικο τρενάκι με μηχανοδηγό και τέσσερα βαγόνια. Επίσης, θα στηθούν μικρότερα Χριστουγεννιάτικα δέντρα όπου τα παιδιά θα μπορούν να κρεμούν τις δικές τους κάρτες με ευχές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ενώ οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη διαδραστική αφήγηση χριστουγεννιάτικων παραμυθιών, να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ των αισιόδοξων ιδεών και να παρακολουθήσουν τις παραδοσιακές παραστάσεις Καραγκιόζη με θεματική από τα Χριστούγεννα. Φυσικά, δεν θα λείπει και ο θρόνος του Αϊ-Βασίλη, όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να μιλήσουν από κοντά με τον αγαπημένο τους Άγιο και να του ζητήσουν τα δώρα που λαχταρούν να λάβουν… Αλλά πιστέψτε με, θα υπάρχουν δεκάδες ακόμα εκπλήξεις για τους μικρούς συμπολίτες μας.

- Οι πολιτιστικοί φορείς και οι σύλλογοι της περιοχής έχουν ενταχθεί στο σχεδιασμό των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου;
Ελ. Δαράκη: Μα φυσικά, πώς θα μπορούσαμε να μην τους εντάξουμε στον σχεδιασμό και προγραμματισμό μας! Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς του δήμου μας έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και θέλουν να έχουν και θα έχουν κεντρικό ρόλο στις εκδηλώσεις και, μάλιστα, με μεγάλη μας χαρά. Ήδη, διοργανώνεται από τον Μουσικό Όμιλο Σπάρτης Χριστουγεννιάτικη συναυλία με τίτλο: «Στο Χριστό στο Κάστρο» που θα περιλαμβάνει ορθόδοξους ύμνους, παραδοσιακά κάλαντα και εορταστικά τραγούδια από ολόκληρο τον κόσμο. Η δημιουργική ομάδα της Εθελοντικής Θεατρικής Ομάδας Λακωνίας (Ε.Θ.Ο.Λ.) διοργανώνει μέρα θεατρικού παιχνιδιού για τα παιδιά.
Επίσης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Παραπληγικών & Κινητικά Αναπήρων του νομού Πέλλας, με έδρα τα Γιαννιτσά, σχεδιάζουμε από κοινού με τους μικρούς μας φίλους εξόρμηση στην πόλη, ώστε να μαζέψουμε πλαστικά καπάκια τα οποία και θα τους αποστείλουμε, για να καταφέρουν να εντάξουν στο ενεργητικό τους ακόμα ένα αμαξίδιο. Με τη δράση μας αυτή, θέλουμε να τονίσουμε το κοινωνικό μήνυμα των εορτών και να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά στις ανάγκες των συνανθρώπων μας.
Με τη βοήθεια τοπικών συλλόγων θα γίνει και το άναμμα των Χριστουγεννιάτικων δέντρων σε όλες σχεδόν τις έδρες των δήμων, γεγονός που θα διευρύνει τις εορταστικές εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον δήμο μας.

- Η παρουσία της Φιλαρμονικής του δήμου τα τελευταία χρόνια είναι ολοένα και μικρότερη. Τη συναντάμε σε ελάχιστες εκδηλώσεις, κυρίως το καλοκαίρι, όταν σε άλλες πόλεις του εξωτερικού, οι φιλαρμονικές έχουν έντονη δραστηριότητα ολόκληρο το έτος και ειδικότερα στις εορταστικές περιόδους όπως αυτή των Χριστουγέννων. Σκέφτεστε να την αξιοποιήσετε στο Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του δήμου;
Ελ. Δαράκη: Η Φιλαρμονική, κομμάτι αναπόσπαστο του δήμου μας, ήδη προετοιμάζεται ώστε να παρουσιάσει Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα την παραμονή των Χριστουγέννων, δίνοντας για ακόμα μια χρονιά μουσικές νότες χαράς και αισιοδοξίας. Υπάρχει, ακόμα, η σκέψη να δρομολογηθεί και εμφάνιση της Μπαντίνας, ώστε τα παιδιά που απαρτίζουν το παιδικό τμήμα της φιλαρμονικής μας να έχουν την ευκαιρία να ψάλλουν τα κάλαντα στους συμπολίτες μας.

«Όλοι θα επιδείξουμε
την εξωστρέφεια που απαιτείται»

- Διαπιστώνουμε πως τα τελευταία χρόνια οι δημότες της Σπάρτης οργανώνουν αποδράσεις σε άλλες πόλεις για να ζήσουν ένα εντονότερο εορταστικό κλίμα με άμεσες συνέπειες στην σπαρτιατική αγορά. Έχει διαπιστωθεί η έμφαση που δίνει η νέα δημοτική αρχή στον πολιτιστικό τομέα και την εξωστρέφεια. Συνεργασία δήμου και εμπορικού συλλόγου της πόλης θα υπάρχει; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός-καμπάνια, ώστε να κρατήσουμε τους δημότες μας στην τοπική αγορά; Ο εορτασμός των Χριστουγέννων θα καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των δημοτών και γιατί όχι και τουριστών;
Ελ. Δαράκη: Ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους είναι να κατορθώσουμε να μείνουν οι συμπολίτες μας στην πόλη μας. Αισιοδοξούμε, οι γονείς να μας εμπιστευτούν τα παιδιά τους σε όλες τις δράσεις μας που προγραμματίζουμε για εκείνα. Όλοι θα επιδείξουμε την εξωστρέφεια που απαιτείται και θα βγούμε στην πόλη μας να διασκεδάσουμε. Είναι αυτονόητο, ότι για μια ακόμα φορά θα συνεργαστούμε και με τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης, ώστε το πρόσημο του αποτελέσματος να είναι θετικό για την πόλη μας, που τόσο αγαπάμε και εργαζόμαστε γι’ αυτήν, με το 300ο Σύστημα Προσκόπων Σπάρτης και με το Τοπικό Τμήμα Σπάρτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti