Χρήστος Βέργαδος: «Η ζαχαροπλαστική είναι τέχνη που δεν έχει αρχή ούτε τέλος»

Ο Σπαρτιάτης pastry chef μιλάει αποκλειστικά στον «Λακωνικό Τύπο»

Τετάρτη, 11 Δεκέμβριος 2019 08:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Χρήστος Βέργαδος: «Η ζαχαροπλαστική είναι τέχνη που δεν έχει αρχή ούτε τέλος»

Όντας μέλος οικογένειας ζαχαροπλαστών της Σπάρτης, όπως ήταν λογικό «κόλλησε» από πολύ νωρίς το «μικρόβιο» της ζαχαροπλαστικής. Για εκείνον, ωστόσο, η απλή παρασκευή γλυκισμάτων δεν περιορίζεται σε μια συνηθισμένη διαδικασία που επαναλαμβάνεται διαρκώς. «Η ζαχαροπλαστική είναι τέχνη…! Δεν έχει αρχή, ούτε τέλος... Αλλάζει με το πέρας των χρόνων, αλλά ποτέ δεν τελειώνει. Συνεχώς εξελίσσεται και αυτός είναι και ο λόγος που ποτέ κανένας δεν μπορεί να πει ότι τα έχει μάθει όλα», επισημαίνει ο γνωστός Σπαρτιάτης pastry chef Χρήστος Βέργαδος σε μια αποκλειστική συνέντευξη στον «Λακωνικό Τύπο». Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην πολυεπίπεδη επαγγελματική σταδιοδρομία του, που μετράει ήδη σειρά ετών, το νέο του βιβλίο «Γλυκά χωρίς…», αποκαλύπτει τα σχέδια και τα όνειρά του για το μέλλον, ενώ παραθέτει την εμπειρία του από το «ταξίδι» που ξεκίνησε από τη Σπάρτη και συνεχίζεται στις «πρωτεύουσες» της γεύσης.

- Τι σημαίνει «εικαστική ζαχαροπλαστική»;
Εικαστική ζαχαροπλαστική είναι η δική μας προσπάθεια να προσεγγίζουμε την ζαχαροπλαστική περισσότερο με την καλλιτεχνική της πτυχή! Υλικά όπως η σοκολάτα γίνονται «πηλός» για ένα σοκολατένιο γλυπτό, η κορινθιακή σταφίδα γίνεται το ύφασμα ενός ρούχου κ.α..

- Επίδειξη μόδας με ρούχα από υλικά ζαχαροπλαστικής. Πώς γεννήθηκε η ιδέα;
Παρόμοιες επιδείξεις μόδας παρουσιάζονται σε αρκετές χώρες του κόσμου. Η ιδέα δεν ήταν μόνο να φέρω κάτι τόσο όμορφο και πρωτότυπο στην Ελλάδα. Ήταν και να το πάω ένα βήμα παραπάνω, προσπαθώντας να κατασκευάσω υφάσματα και υφές εξολοκλήρου από βρώσιμα υλικά, εκμηδενίζοντας την διαφορά στην όψη με ένα κανονικό ύφασμα ρούχου. Πολύ απαιτητική δουλειά, αλλά το αποτέλεσμα είναι σίγουρα πολύ εντυπωσιακό!

- Τεχνικός σύμβουλος ζαχαροπλαστικής. Ποια είναι η δουλειά του;
Στα πλαίσια συνεργασιών με εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο, και με γνώμονα την απήχηση που έχουν στον κόσμο οι γεύσεις που προσφέρω, είμαι σε θέση να προτείνω επιδόρπια με την υπογραφή μου. Μέλη της ομάδας μου εκπαιδεύονται και εργάζονται στα εστιατόρια αυτά, κρατώντας σταθερή την ποιότητα στο επιθυμητό σημείο.

IMG 7018- «Γλυκά χωρίς..»: ένα βιβλίο που εμπνέει τους αναγνώστες. Ποια ήταν η ανάγκη να δημιουργηθεί;
Είναι ένα βιβλίο που προσπαθεί να καλύψει όχι μια ανάγκη, αλλά οκτώ. Γλυκά χωρίς... ζωικά, γλουτένη, ζάχαρη, πολλές θερμίδες, αλεύρι, αβγά, χρόνο και φούρνο.
Για να μπορούμε όλοι με βάση τις διατροφικές επιλογές μας και τον χρόνο ή τα μέσα που διαθέτουμε να απολαύσουμε ένα χειροποίητο γλυκό.
Η ανάγκη να δημιουργηθεί αυτό το βιβλίο ήταν αίτημα του κόσμου, εφόσον όλα αυτά τα χρόνια αφουγκράζομαι τα θέλω τους. Η καθημερινότητα αλλάζει, σίγουρα θα αλλάξει και η διατροφή μας!

- Από πού αρχίζει η ζαχαροπλαστική και πού τελειώνει;
Δεν έχει αρχή, ούτε τέλος... Είναι τέχνη!... Αλλάζει με το πέρας των χρόνων, αλλά ποτέ δεν τελειώνει. Συνεχώς εξελίσσεται και αυτός είναι και ο λόγος που ποτέ κανένας δεν μπορεί να πει ότι τα έχει μάθει όλα.

- Τί χρειάζεται ως προσόν αυτή η τέχνη;
Θέληση για να την γνωρίσεις, αφοσίωση και υπομονή. Οι καρποί της επιτυχίας, εξαιτίας του ότι είναι τέχνη, δεν έρχονται αμέσως. Στη διαδρομή, όμως, σίγουρα έχεις να μάθεις πολλά.

- Σαν λαός καταναλώνουμε περισσότερα προϊόντα ζάχαρης απ’ ό,τι οι άλλοι λαοί;
Όχι, δεν θα το έλεγα. Αν και πλέον δεν μπορείς να ξέρεις με την «κρυφή» ζάχαρη να βρίσκεται μέχρι και σε προϊόντα όπως κάποια εμφιαλωμένα νερά.

- Το πιο γλυκό σας όνειρο;
Το πιο γλυκό μου όνειρο το έχω κάνει δύο φορές πραγματικότητα. Την πρώτη φορά το ονόμασα «Σχολείο Ζαχαροπλαστικής» και τη δεύτερη «Γλυκά χωρίς...» Και θα συνεχίσω να ονειρεύομαι…!

- Υπάρχουν γλυκά που δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα;
Αν υποθέσουμε πως με το πέρας των χρόνων θα δημιουργηθούν από εμάς καινούριες πρώτες ύλες, όπως και ήδη συμβαίνει για την καταπολέμηση της πείνας ή την λειψυδρία, τότε ναι. Θα έχουμε «καινούργια» υλικά, άρα και καινούριους συνδυασμούς.

- Η ελληνική γη έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό στην ζαχαροπλαστική;
Η ελληνική γη πάντα είχε και πάντα θα έχει να προσφέρει στη ζαχαροπλαστική. Από το πολύτιμο ελαιόλαδο μέχρι το θρεπτικό, μυρωδάτο πορτοκάλι.

- Πόσο κουζουλός πρέπει να είναι κάποιος για να ακολουθήσει τα όνειρά του;
Χρειάζεται να είσαι έτοιμος να κάνεις την υπέρβαση. Να βγεις απ το καβούκι και τη ζώνη ασφαλείας σου. Να ανοίξεις το μυαλό σου και να αφοσιωθείς σ’ αυτό που κάνεις χωρίς να κολλάς απαραίτητα σε αυτό. Κάθε βήμα είναι εφόδιο και τον τελικό προορισμό δεν μπορεί κανείς να τον μαντέψει.

- Από τη Σπάρτη στις πρωτεύουσες της γεύσης. Πόσο μακρύς είναι ο δρόμος;
Μακρύς δεν θα το έλεγα... Ποτέ δεν θα χάσω τον δρόμο για τις ρίζες και το «σπίτι» μου. Γνώρισα και γνωρίζω γεύσεις, ανθρώπους και κουλτούρες σε όποιο ταξίδι έκανα, είτε με αεροπλάνο, είτε μέσα από γεύσεις. Είμαι τυχερός γιατί πάντα θα έχω με κάτι να τα συγκρίνω όσα μαθαίνω και γνωρίζω.

Vergados 5
Ποιος είναι ο Χρ. Βέργαδος
Ο Χρήστος Βέργαδος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σπάρτη. Σπούδασε σε ιδιωτική σχολή για δύο χρόνια κατά τα οποία διακρίθηκε σε αρκετούς διαγωνισμούς. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία στο E.N.S.P (Ecole Nationale Superieure de la Patisserie), υπό την διεύθυνση των δυο κορυφαίων chef ζαχαροπλαστικής (των Y. Thuries και A. Ducasse). Συνέχισε την κατάρτισή του παρακολουθώντας σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό με θέμα τις τεχνικές ζάχαρης, καραμέλας, σοκολάτας, γαμήλιες τούρτες κ.α. Εκμεταλλευόμενος την ειδίκευση του πάνω στις τεχνικές αυτές, ξεκινάει σταδιακά να δημιουργεί και τα πρώτα κομμάτια εικαστικής ζαχαροπλαστικής.

Τον Φεβρουάριο του 2009 παρουσίασε στην έκθεση αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής «ΑΡΤΟΖΑ» το «Sweet Fashion by C.Vergados», την πρώτη ολοκληρωμένη επίδειξη μόδας με ρούχα και αξεσουάρ κατασκευασμένα από υλικά ζαχαροπλαστικής. Ακολούθησε το «Sweet Fashion 2 by C.Vergados» τον Φεβρουάριο του 2011, το οποίο κερδίζει τις εντυπώσεις μέσα από την προβολή τους σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές. Αξίζει να αναφερθεί ότι δουλειά του παρουσιάστηκε και στο κρατικό κανάλι της Γαλλίας (TF2). Το 2012 ανέλαβε pastry chef στο βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin του «Francois Gagnaire» στην νότια Γαλλία. Το 2013, το «Sweet Fashion by C.Vergados» ταξίδεψε στο Montreal του Καναδά, κερδίζοντας για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις. Έχει αναλάβει pastry chef και δημιουργός του μενού των γλυκών σε κορυφαία εστιατόρια σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και ως τεχνικός σύμβουλος ζαχαροπλαστικής σε μεγάλη εταιρία γρήγορου φαγητού. Γνωρίζοντας την αξία της σωστής κατάρτισης αποφάσισε να μεταδώσει τις γνώσεις του σε μαθητές καθώς τα 15 τελευταία χρόνια διδάσκει ζαχαροπλαστική στα ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

IMG 1220

Επιμέλεια: Δ. Αβούρης, Χρ. Πετρούλιας


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti