Οι νομάδες

Πέμπτη, 01 Δεκέμβριος 2016 20:48 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Οι συχνές μετακινήσεις για εξεύρεση τροφής είναι καθημερινή αναγκαιότητα και αποτελούν μείζονα στόχο και αδιάκοπη επιδίωξη. Η συνεχής αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής, πιο άνετης, ήρεμης και ομαλής πορείας ήταν ανέκαθεν κυρίαρχο πρόβλημα των κοινωνιών.
Η ανάγκη για επιβίωση, αξιοπρεπή ένταξη και στάση στην κοινωνία των αναπτυγμένων ανθρώπων, πέρα από ακραίες, απομονωμένες και περιθωριακές περιχαρακώσεις, είναι λογική και θεμιτή προσδοκία. Η συνειδητή αυτή, εύλογη και φυσιολογική προσπάθεια γίνεται απαίτηση. Έτσι η περιοχή με μόνιμη ξηρασία εγκαταλείπεται, αφού δε μπορεί να θρέψει, να συντηρήσει και να παράγει.
Ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τους νέους και τις νέες για μόνιμη ακινησία, αδράνεια καιαπραξία και η αχρήστευση τηςζωντάνιας, της δραστηριότητας και της ελπίδας είναι ορατός και χειροπιαστός. Το πιο ενεργητικό κομμάτι της κοινωνίας προσεγγίζει τα όρια της ανικανότητας, της ταπείνωσης, της κατάθλιψης. Η αναξιοκρατία, οι εξευτελιστικές απολαβές, η καταπάτηση ακόμη και των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, η ανασφάλεια και η απόλυτη αναρχία και ασυδοσία οδηγούν στη δυσαρέσκεια, την απέχθεια και την αποστροφή.
Με εφόδια και πλεονεκτήματα τις κεκτημένες γνώσεις παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης. Το ξεσήκωμα και η φυγή τους είναι η απάντηση στην ύφεση, τη στασιμότητα και την αποτελμάτωση. Με ομαδική και προσανατολισμένη πορεία απαρνούνται έθιμα, συνήθειες, αγάπες και έρωτες, στοιχεία και αισθήματα με τα οποία πολλά χρόνια περπάτησαν, γαλουχήθηκαν και διαμορφώθηκαν. Εγκαταλείπουν τη χώρα, η οποία επένδυσε πολλά σε αυτούς και τώρα τους δείχνει το δρόμο της εξόδου. Βέβαια κανείς δεν υπέγραψε συμβόλαιο για έτοιμη δουλειά ή θέση, αλλά για αγώνα, σύγκρουση και ανατροπή. Προσπαθούν να κολλήσουν στον κοινωνικό ιστό της αλλοδαπής, κάτι πολύ δύσκολο, ως ακατόρθωτο. Γι’ αυτό παρατηρούνται συχνές μετακινήσεις από τόπο σε τόπο, από χώρα σε χώρα για καλύτερες αμοιβές, με σταθερό ωράριο εργασίας, σε ανθρώπινες συνθήκες εργασιακής συμπεριφοράς, σεβασμού και διαβίωσης.
Η επιστημονική περιπλάνηση και αναζήτηση δεν είναι νέα. Γράφει ο Ε. Παπανούτσος το 1975: «Για τους νέους με πανεπιστημιακά προσόντα, που δε βρίσκουν απασχόληση στην εθνική αγορά εργασίας, άλλη διέξοδος δεν υπάρχει παρά η αποδημία και το πικρό ψωμί της ξενιτειάς».
Μπροστά στην ιστορική πρόκληση της αναδιάρθρωσης της οικονομίας, της αποβολής των σάπιων, νοσηρών και διεφθαρμένων αντιλήψεων και πρακτικών, της αλλαγής νοοτροπίας και συμπεριφοράς είναι ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα. Πρέπει να ανακοπούν οι κατευθυνόμενες ροές του δημόσιου και τραπεζικού χρήματος στους δήθεν επενδυτές του ιδιωτικού τομέα που το μεγαλύτερο μέρος είτε το σπαταλούσαν είτε το διοχέτευαν στο εξωτερικό. Οφείλει να στηριχθεί και να αναδειχθεί ο πραγματικός επιχειρηματίας, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει και θα ρισκάρει και δικά του κεφάλαια, ώστε οι κινήσεις του να είναι σοβαρές, σταθερές, προσανατολισμένες σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίαςμε μακροχρόνιες προοπτικές. Είναι αναγκαίο να ενθαρρυνθούν, να βοηθηθούν και να ενισχυθούν ο νέος και η νέα που πρόκειται να ασχοληθούν και να δημιουργήσουν στην ελεύθερη αγορά, να στηριχθούν νέες κατηγορίες επαγγελμάτων με νέες αντιλήψεις και προοπτικές, με έμφαση στην παραγωγή εξαγώγιμων προϊόντων, παρέχοντας νέα τεχνολογία και ικανή χρηματοδότηση, πάντα με έλεγχο για αξιοπιστία και ορθή αξιοποίηση.
Ελπίζουμε ότι η εκτροχιασμένη και για πολλά χρόνια στατική και αντιπαραγωγική οικονομία της χώρας θα μπει στις ράγες της ανάπτυξης και της προκοπής. Θα γίνουν σωστές επιλογές και σταθερές επενδύσεις και όχι ασύδοτες «αρπαχτές» και λεηλασίες, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Έτσι θα συμβάλλουν πραγματικά και δημιουργικά στην απασχόληση και την παραγωγή αγαθών, εκεί όπου όλοι ανεξαίρετα θα εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο ταμείο του κράτους δίνοντας τη δυνατότητα στην πολιτεία να τις διαχειρίζεται και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Τότε το κάλεσμα και η επιστροφή των νομάδων θα επιτευχθεί σε μια γη που θα καρποφορεί, θα μπορεί να ζήσει τα παιδιά της με τον άφθονο πλούτο που διαθέτει και που θα παράγει ακόμη περισσότερο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti