Παραμυθιών γωνία: Βαμβακού: η γιορτή του φθινοπώρου

Τρία ψημένα κάστανα κι ένα καρύδι κούφιο (τέλος παραμυθιού)

Παρασκευή, 19 Οκτώβριος 2018 20:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πόσες φορές μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε τη ζωή όπως είναι; Σαν παραμύθι, σαν πραγματικότητα. Να πάρουμε τα βουνά και τα λαγκάδια. Να πιούμε νερό από τα τρεχούμενα. Να κοινωνήσουμε με αρώματα της φύσης. Να πατήσουμε το χώμα. Που μας έφερε και θα μας πάρει.
Βαμβακού ή Μπαμπακού. Ένα παραμύθι από μόνο του. Στην καρδιά του Πάρνωνα. Η ευκαιρία είναι εδώ!
Κυριακή 21 Οκτωβρίου η γιορτή του φθινοπώρου. Αυτή του καρυδιού όπως άξια την διοργανώνει ο Σύλλογος “Νέα Ζωή”.
Το καρύδι αιώνια πηγή διατροφής. Μέγα δε σύμβολο των παραμυθιών. Όλη η μαγεία κρύβεται μέσα του.
“Και σπάει το πρώτο καρύδι και βγαίνει από μέσα του ένα φόρεμα που ‘χε τον ουρανό με τ’ άστρα. Σπάει το δεύτερο και να ο κάμπος με τα λούλουδα, και στο τρίτο η θάλασσα με τα ψάρια της…” Τι μαγεία! Τι φαντασία!
Κι όταν δεν έχεις πού να κρυφτείς ανοίγει ένα καρύδι και κρύβεσαι. Κι όταν δεν έχεις πώς να περάσεις θάλασσες μισό καρύδι, ένα καρυδότσουφλο αρκεί. Κι όταν η θέλησή σου είναι αδάμαστη τότε είσαι σκληρό καρύδι.
Οι παροιμίες μας, οι παραδόσεις μας, τα παραμύθια, έχουν τραφεί πολλές φορές από τούτον τον καρπό. Όσο για το ξύλο της καρυδιάς σκέτο χρυσάφι.
Τώρα οι καρυδιές κόβονται και γίνονται καυσόξυλα. Τα καρύδια τα παίρνει ο άνεμος και τα ποτάμια.
Όσο για τη γιορτή στη Βαμβακού ευκαιρία να ζήσουμε μια μέρα στη φύση. Να κόψουμε τα πρώτα μας κυκλάμινα. Να επισκεφτούμε το εκπληκτικό σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής. Αξέχαστη διαδρομή μισής ώρας. Τις πηγές του χωριού. Την πλατεία που λες και βγήκε από κινηματογραφική ταινία. Να γνωρίσουμε την Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού στο κέντρο του χωριού. Την ημέρα αυτή έχει την πρώτη του συνάντηση ο νεοσύστατος Σύλλογος Παραμυθουργών Ελλάδας όπου αφηγητές σας περιμένουν για παραμύθια και μύθους με είσοδο ελεύθερη. Εδώ δημιουργείται το Παγκόσμιο Χωριό Παραμυθιών.
Να χορτάσουμε φύση, να συλλογιστούμε, να ονειρευτούμε. Να πάρουν μπροστά τα ξεχασμένα μας χωριά. Ο ιστός της πατρίδας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti