Ελλάδα προς Ερντογάν: Δεν θα σε αφήσουμε

Δευτέρα, 15 Ιούνιος 2020 20:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η Ευρώπη ανησυχεί βαθιά για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Βρυξέλλες και Βόννη έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης και φαίνεται να γνωρίζουν ως πλέον ένα θερμό επεισόδιο είναι μέσα στους υπολογισμούς του Ερντογάν. Αυτό τους προβληματίζει πολύ.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανοίξει μια βεντάλια διπλωματικών κινήσεων με κορυφαία την επίμονη υπενθύμιση του πρωθυπουργού ότι η Τουρκία θέλει να εισβάλλει "σε ευρωπαϊκό χώρο όπου πρόκειται να εργαστούν και μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες". Άρα η Ευρώπη οφείλει να αντιδράσει σθεναρά.

Παράλληλα η Αθήνα έχει ενημερώσει την ΕΕ ότι έχει τέσσερα σενάρια αποτροπής της τούρκικης αυθαιρεσίας στα οποία "δεν μπορεί να μείνει μόνη για να τα διεκπεραιώσει".
Το πρώτο σενάριο είναι: Αν η Τουρκία στείλει ερευνητικό πλοίο συνοδεία πολεμικών, η Ελλάδα θα στείλει ίδιο αριθμό πλοίων.
Το δεύτερο: Αν το ερευνητικό πλοίο απλώσει καλώδια αυτά θα κοπούν.
Το τρίτο: Αν αποσταλεί γεωτρύπανο για να τρυπήσει το βυθό, τα ελληνικά πλοία θα ρίξουν προειδοποιητικές βολές.
Το τέταρτο: Αν η Τουρκία μεγεθύνει την παρουσία της με πολλά πλοία σε διαφορετικά σημεία (κάτι μάλλον απίθανο) και πάλι η αποτροπή θα είναι πλήρης και παντού.

Αυτά τα τέσσερα σενάρια η Ελλάδα δεν τα παζαρεύει και έχει ενημερώσει εκτός της ΕΕ και την τουρκική πλευρά (ατύπως προς το παρόν γιατί δεν υπάρχουν ακόμη οι σωστοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δυο χωρών).

Όλα τα παραπάνω έχουν μετατεθεί για το Φθινόπωρο, αφού τότε αναμένεται η εκδήλωση της όποιας τουρκικής προκλητικότητας.
Μια ψύχραιμη ανάλυση εκτιμά ότι ο Ερντογάν θα κάνει μια βόλτα "σε κοντινά νερά" για εσωτερική κατανάλωση αλλά δεν θα τραβήξει το σχοινί γιατί οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες για τη χώρα του. Ο ίδιος δεν θα κερδίσει τίποτε απολύτως ενώ η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να μείνει αμέτοχη και θα πάρει σκληρά οικονομικά μέτρα σε βάρος του..
Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το κλειδί για την υπόθεση είναι να γίνει απολύτως κατανοητό ότι η Ελλάδα με κάθε τρόπο δεν θα επιτρέψει την τουρκική αδιανόητη, παράνομη αυθαιρεσία.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia