Ετοιμότητα και Διπλωματία η ελληνική απάντηση

Δευτέρα, 19 Οκτώβριος 2020 19:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η Ελλάδα όχι μόνο παρακολουθεί στενά την τουρκική προκλητικότητα αλλά έχει αποφασίσει και τι να κάνει σε κάθε πιθανό σενάριο. Αυτή τη στιγμή έχουμε την πορεία του «Ορούτς Ρέις» που κινείται σε NAVTEX μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου. Ποια θα είναι η αντίδραση της Αθήνας, όσο αυτό πλέει μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων, σε περιοχή, δηλαδή, δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας; Όχι στρατιωτική είναι η απόφαση, μόνο έντονη ελληνική παρουσία

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή αλλά δεν έχουν εντολή για στρατιωτικό πλήγμα παρά μόνον αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις  προχωρήσουν στην πρώτη κίνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι στο Αρχηγείο Στόλου δεν υπάρχουν σενάρια για το πώς μπορεί να παρεμποδιστεί το «Ορούτς Ρέις» με άλλα μέσα, εφόσον αυτό χρειαστεί. 

Σε επίπεδο νέων προκλήσεων, η επόμενη κίνηση κλιμάκωσης από πλευράς της Άγκυρας θα ήταν να προχωρήσει στην αποστολή γεωτρύπανου στην περιοχή όπου δραστηριοποιήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα το «Ορούτς Ρέις».
Ένα υπαρκτό σενάριο, το οποίο βρίσκεται πάντα επί τάπητος, είναι και η πιθανότητα να προχωρήσει η ΤΡΑΟ σε έρευνες στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η κυβέρνηση βλέποντας ότι με την Τουρκία θα υπάρξει κρίση διαρκείας, ετοιμάζει αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι, προχωρούν ταχέως τα 12 μεταχειρισμένα «Ραφάλ», μάλιστα προσδιορίστηκε η τιμή τους σε 33 εκατ. ανά τεμάχιο, κάτι που σημαίνει ότι η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) θα δαπανήσει αρχικά 396 εκατ. ευρώ για τα τέταρτης γενιάς γαλλικά μαχητικά. 

Ακόμη ανασυγκροτούνται τα πολεμικά μας εργοστάσια (π.χ. η ΕΑΒ) αλλά και τα παρατημένα Ναυπηγεία της χώρας (π.χ. Σκαραμαγκάς). Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει τη μάχη σε δυο επίπεδα: Ετοιμότητα και Διπλωματία.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia