Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν την Τουρκία

Τρίτη, 20 Οκτώβριος 2020 18:30 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Στο σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, η κυριότερη διαφωνία ήταν: Η δημοκρατία της Κύπρου θα παρέμενε ως κρατική οντότητα ή θα υπήρχε ένα νέο κράτος στην θέση του, το οποίο θα αποτελούντο από δυο πολιτείες, κάτι σαν την Ελβετία που έχει καντόνια. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητούσε την πρώτη εκδοχή και η τουρκοκυπριακή την δεύτερη. 

Προέβλεπε επίσης το σχέδιο Ανάν Ελλάδα και Τουρκία να διατηρήσουν έως το 2011 μέχρι και 6.000 στρατιώτες η κάθε μία. Και μέχρι το 2018 ο αριθμός τους να πέσει σε 3.000. Μετά το 2018, να μείνουν το πολύ 950 Έλληνες και 650 Τούρκοι στρατιώτες στο νησί και ο αριθμός τους να μειώνεται κάθε τρία χρόνια.  

Το σχέδιο όμως, γνωστό ως «Σχέδιο Ανάν», απορρίφθηκε τότε από τους Ελληνοκυπρίους και έτσι σήμερα το βόρειο μέρος του νησιού συνεχίζει να έχει χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες και κάθε χρόνο να προστίθενται και νέοι έποικοι, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να γίνουν μειονότητα. Όλα δείχνουν ότι με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, πήγαμε σε πολύ χειρότερες καταστάσεις ειδικά τώρα με τον Ερντογάν που επεμβαίνει λες και η Β. Κύπρος είναι τουρκική επαρχία.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Άντρος Κυπριανού, ο γραμματέας του ιστορικού ΑΚΕΛ, συνεχίζουν να μιλάνε για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτή είναι και η πρόταση του Ακιντζί, ο οποίος αμφισβητεί ανοιχτά τον Ερντογάν και τις επιλογές τους και θέλει οι Τουρκοκύπριοι να γίνουν ελεύθεροι Ευρωπαίοι πολίτες και όχι υποκείμενα των Τούρκων.

Σε αντίθεση με το όραμα της ένωσης της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα, οι Τουρκοκύπριοι αντιδρούν στην αντίληψη της Τουρκίας ότι αποτελούν μέρος του τουρκικού έθνους και στις προσπάθειες «διαπαιδαγώγησης» και «πειθάρχησης». Γι αυτό και υπερψήφισαν το σχέδιο Ανάν.

Το Κυπριακό αποτελεί για τους Τουρκοκύπριους, πλέον, πεδίο ταυτότητας. Αφορά τον τρόπο που πολιτεύονται, την πολιτισμική έκφραση και την επιμονή στην κοσμικότητα. Ακόμα και τον τρόπο διεξαγωγής της κομματικής αντιπαράθεσης. Σε όλα αυτά υπάρχουν απόπειρες παρέμβασης της Τουρκίας και σε αυτό η τουρκοκυπριακή κοινότητα αντιστέκεται. Η επίλυση ή η μη επίλυση του Κυπριακού θα καθορίσει το αν θα επιβιώσει η τουρκοκυπριακή ταυτότητα.
Η εκλογή Ακιντζί πρέπει να επισπεύσει τη λύση του Κυπριακού. Είμαστε έτοιμοι γι αυτό;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti