Μπορούν να εξαλείψουν την πείνα αν...

Τετάρτη, 27 Οκτώβριος 2021 16:04 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Δυο-τρεις, από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου θα μπορούσαν να εξαλείψουν την πείνα από τον πλανήτη εάν δώριζαν ένα μικροσκοπικό μερίδιο του πλούτου τους.

Ο David Beasley, διευθυντής του World Food Programme του ΟΗΕ, σε συνέντευξή του στο CNN κάλεσε τους δισεκατομμυριούχους να παρέμβουν τώρα, με μία «μια κι έξω» κίνηση, για να σώσουν εκατομμύρια ανθρώπους από την εξαθλίωση. Απευθύνθηκε μάλιστα ονομαστικά στους δύο πλουσιότερους ανθρώπου του κόσμου, τον Jeff Bezos και τον Elon Musk.

«Έξι δισ. δολάρια για να βοηθήσουμε 42 εκατ. άτομα που κυριολεκτικά πρόκειται να πεθάνουν εάν δεν φτάσουμε σε αυτούς. Δεν είναι πολύπλοκο», είπε.

Με δεδομένο ότι ο Elon Musk διαθέτει περιουσία 289 δισ. δολαρίων, ουσιαστικά ο επικεφαλής του επισιτιστικού προγράμματος του ΟΗΕ του ζητά να δωρίσει μόλις το 2% της περιουσίας του. Αν προστρέξουν κι άλλου ζάμπλουτοι τότε με... ψίχουλα θα εξαφανίσουν την πείνα.

Θα το κάνουν; Μάλλον όχι αν και η συνολική περιουσία των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων σχεδόν διπλασιάστηκε αφότου ξεκίνησε η πανδημία, φτάνοντας τον Οκτώβριο στα 5,04 τρισ. δολάρια.

Όμως την ίδια στιγμή, μία «τέλεια καταιγίδα» από κρίσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η πανδημία του κορωνοϊού, έφερε πολλές χώρες στην πείνα και την εξαθλίωση.

Για παράδειγμα, ο μισός πληθυσμός του Αφγανιστάν -22,8 εκατ. άτομα- αντιμετωπίζουν σοβαρή κρίση πείνας, σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ. Πολλοί πουλάνε τα κορίτσια τους για λίγα δολάρια ώστε να σιτίσουν τα άλλα παιδιά τους. Στην Αιθιοπία, 5,2 εκατ. άτομα χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια.

Μοιάζει αδιανόητο να μπορεί κανείς να σώσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων από την πείνα χωρίς επί της ουσίας να του κοστίσει τίποτε και να μην το κάνει. Πρόκειται για έναν jet set αγριανθρωπισμό.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti