Μπορεί η ΟΜΙΚΡΟΝ να είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας;

Τρίτη, 28 Δεκέμβριος 2021 15:10 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Με την εμφάνιση της μετάλλαξης ΟΜΙΚΡΟΝ υπήρξαν τρία δεδομένα που, συνυπολογίζοντάς τα, με υποχρέωσαν να σας γράψω: «Μήπως η νέα μετάλλαξη μας οδηγεί στο τέλος της πανδημίας;» Τα δεδομένα ήταν: Ήπια συμπτώματα, κανένας θάνατος, επικάλυψη της ΔΕΛΤΑ.
Έτσι ακριβώς αποδυναμώνεται μια πανδημία. Εμφανίζεται μια νέα μετάλλαξη που "καταβροχθίζει" όλες τις άλλες αλλά είναι πια ελάχιστα επικίνδυνη για τον άνθρωπο.

Εβδομάδες μετά, ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Θεοκλής Ζαούτης, μιλά για το καλό σενάριο που αναφέρεται από αρκετούς επιστήμονες στο εξωτερικό: να υπάρξει με την «Όμικρον» μια γρήγορη ανοσοποίηση του πληθυσμού έναντι του SARS-CoV-2 με ένα πιο ήπιο στέλεχος.

Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή, η γρήγορη εξάπλωση της «Όμικρον», ακόμα και αν προκαλεί πιο ήπια νόσηση, μπορεί να οδηγήσει σε μια ταχύτατη υπερφόρτωση του συστήματος υγείας. «Εάν έχεις πολλά κρούσματα μαζί, κάποιοι θα νοσήσουν πιο σοβαρά, και εάν όλοι μαζί αναζητήσουν υπηρεσίες υγείας, θα πιεστεί απότομα το ΕΣΥ. Έτσι, το καλύτερο σενάριο θα είναι όχι μόνο να είναι πιο ήπιο το νέο στέλεχος, αλλά και να μπορούμε να ελέγξουμε τη διασπορά του», επισημαίνει ο κ. Ζαούτης.

Συνεπώς, ακόμη και αν η ΟΜΙΚΡΟΝ είναι η αρχή του τέλους για την πανδημία, εμείς δεν πρέπει να είμαστε ανεύθυνοι. Για την αποφυγή της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, οι ειδικοί μας καλούν να μην ξεχνάμε τη σωστή χρήση μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων, τον πολύ καλό αερισμό των κλειστών χώρων και εάν είναι δυνατόν τον περιορισμό των επαφών.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti