Τι ξέρουν τα παιδιά για το... χρήμα;

Πέμπτη, 30 Δεκέμβριος 2021 21:09 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πάντα πρέπει να ακούμε τους ειδικούς. Για το χρήμα μας μιλά ένας ζάμπλουτος, ο κ. Μπάφετε, και τι εξηγεί; Ότι τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν για τα χρήματα από 3-5 ετών!

«Ο πατέρας μου ήταν η μεγαλύτερη έμπνευσή μου», είχε πει ο πάμπλουτος Μπάφετ σε μία συνέντευξή του στο CNBC το 2013. «Αυτό που έμαθα από εκείνον σε μικρή ηλικία ήταν να έχω τις σωστές συνήθειες από νωρίς. Η αποταμίευση ήταν ένα σημαντικό μάθημα που μου έδωσε».

Όταν τον ρώτησαν ποιο πιστεύει ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γονείς όταν διδάσκουν τα παιδιά τους για το χρήμα, ο δισεκατομμυριούχος είπε: «Κάποιες φορές, οι γονείς περιμένουν ώσπου τα παιδιά τους να φτάσουν 10 χρόνων για να αρχίσουν να τους μιλούν για τη διαχείριση των χρημάτων. Ενώ θα μπορούσαν να αρχίσουν όταν τα παιδιά τους πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο».

Οι επιστήμονες δικαιώνουν τον Μπάφετ, καθώς σημειώνουν ότι το 80% της ανάπτυξης του εγκεφάλου γίνεται έως τα τρία έτη. Τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν βασικές έννοιες των χρημάτων από τις ηλικίες των τριών ή τεσσάρων. Και έως τα επτά, διαμορφώνονται βασικές οικονομικές συμπεριφορές της μετέπειτα ζωής.

«Οι περισσότεροι γονείς ήδη γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να διδάξουν τα παιδιά τους για το χρήμα και πώς να το διαχειρίζονται σωστά», αναγνώρισε ο Μπάφετ. Όμως, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να το γνωρίζουν και να το εφαρμόζουν.

Σύμφωνα με έρευνα της T. Rowe Price, η οποία έλαβε απαντήσεις από 1.014 γονείς παιδιών από 8 έως 14 ετών και τουλάχιστον 1.000 νέους από 18 έως 24 ετών, μόνο το 4% των γονιών είχε αρχίσει να μιλά για οικονομικά θέματα με τα παιδιά πριν αυτά να κλείσουν τα πέντε.

Το 30% των γονιών άρχισε να εκπαιδεύει τα παιδιά για το χρήμα στα 15 ή και μετά, ενώ το 14% δεν το έκανε καθόλου.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti