Ο Πούτιν χάνει αλλά θέλει να συνεχίσει

Τετάρτη, 27 Απρίλιος 2022 14:07 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ο Πούτιν έχει δυο επιλογές μπροστά του. Η πρώτη είναι στις 9 Μαΐου να ανακοινώσει τη νίκη του με προσαρτήσεις εδαφών που θα έχει καταφέρει και να διακόψει τον ευρύ πόλεμο. Η δεύτερη είναι να τον συνεχίσει. Κατά τους Financial Times αυτό είναι το πιθανότερο.

Ο τρόπος που βλέπει την κατάσταση ο Πούτιν φαίνεται να είναι στρεβλός, λόγω ανακριβών ενημερώσεων από το πεδίο της μάχης και πληροφοριών από την κρατική τηλεόραση.
Τα γεγονότα δεν μεταδίδονται με ακρίβεια στον Πούτιν, αν σκεφτεί κανείς ότι οι Ρώσοι δεν ξέρουν πόσοι μισθοφόροι τους απομένουν, δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των απωλειών τους (πάνω από 15.000) και δεν ξέρουν πόσος εξοπλισμός τους απομένει, ούτε σε τι κατάσταση βρίσκεται.

Έτσι ο Πούτιν έχει μια ψευδή εικόνα. Κανείς δεν τον έχει ενημερώσει ότι χρειάζεται πλέον κι άλλους στρατιώτες για να διεξάγει τον πόλεμο. Κι έτσι ενώ έκανε πίσω σε ό,τι αφορά το σχέδιό του να καταλάβει κεντρικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, τώρα «τα θέλει όλα» ανατολικά.

Στους στόχους της Ρωσίας, τους οποίους ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφείς, συμπεριλαμβάνεται και η πτώση του ουκρανικού κράτους, ενώ επιθυμεί να καταλάβει όλη τη νοτιοδυτική Ουκρανία, ώστε να αποκόψει τη χώρα από τη Μαύρη Θάλασσα και να δημιουργήσει ένα ορμητήριο για περαιτέρω επιθέσεις.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα λοιπόν. Ο Πούτιν ΔΕΝ μπορεί να κερδίσει, η Ουκρανία γίνεται το Βιετνάμ του. Όμως αυτή η βαριά αποτυχία του στρατιωτικά μπορεί να τον οδηγήσει σε διεύρυνση του πολέμου: Χτυπήματα σε δυτικά μέσα που μεταφέρουν όπλα στους Ουκρανούς και εισβολή στην Μολδαβία.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti