Δυστυχώς αδιαφόρησαν για τους κανόνες ασφαλείας...

Παρασκευή, 03 Μάρτιος 2023 16:46 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ο ισχυρισμός ότι το δυστύχημα είναι αποτέλεσμα ηλεκτρονικών ελλείψεων είναι απολύτως ψευδής. Όπως ψευδής είναι ο ισχυρισμός ότι ευθύνεται μόνον ο σταθμάρχης που έβαλε σε λάθος ράγες το ένα από τα δυο τρένα. 

Η πικρή αλήθεια έχει να κάνει με τον ανθρώπινο παράγοντα. Με δεδομένο ότι πράγματι το μισό σιδηροδρομικό δίκτυο έχει κενά, υπάρχει ένα πόνημα 250 σελίδων του ΟΣΕ που περιγράφει με πλήθος λεπτομερειών, πως εξασφαλίζουμε την ασφάλεια των δρομολογίων με την ισχύουσα κατάσταση.  Είναι αυτό που λέμε «τώρα τι κάνουμε».

Σε αυτές τις 250 σελίδες υπάρχουν τουλάχιστον πέντε ασφαλιστικές δικλείδες ώστε αν γίνει το πρώτο λάθος, να επέμβει η δεύτερη πράξη. Αν και πάλι γίνει λάθος, η τρίτη κ.ο.κ. Στην περίπτωση των Τεμπών ο σταθμάρχης έκανε το πρώτο λάθος, τι έγινε με τις επόμενες πέντε ασφαλιστικές δικλείδες; ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ. Γι’ αυτό και ο σταθμάρχης με δεκάδες νεκρούς πια είπε: «Αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν». Δηλαδή τι μας λέει; Εντάξει εγώ έκανα το πρώτο λάθος γιατί στη συνέχεια όμως αυτό δεν διορθώθηκε; (με βάση τους κανονισμούς του ΟΣΕ). 

Με λίγα λόγια δεν μπορεί ένα πλοίο που δεν έχει σύγχρονα συστήματα ναυσιπλοΐας, επειδή κινείται με συμβατικό τρόπο, να πέσει σε ξέρες και να τα βάζουμε με το έλλειμμα τεχνολογίας και όχι στο πλήρωμα που αδιαφόρησε για τους κανόνες ασφαλείας. 

Η έρευνα θα αποδείξει ότι το έγκλημα έγινε από την αδιαφορία για τους κανόνες ασφαλείας και όχι από τρίτες αιτίες. Αν είχαμε κομπιούτερ, αν είχαμε GPS, αν είχαμε Κέντρο Ελέγχου κ.ά. Δεν τα έχουμε, τι πρέπει να γίνει; Να πέφτουμε ο ένας πάνω στον άλλον; 

Πέρα από την ανθρώπινη ευθύνη που θα καταγραφεί και θα είναι συντριπτική, γιατί θα αφορά κι άλλους εκτός του Σταθμάρχη, μένω στο πολιτικό σύστημα της καθυστέρησης που επί δεκαετίες δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει το ελληνικό τρένο (οι Ιταλοί μόνο τα οχήματα έχουν φέρει, οι γραμμές είναι στο κράτος). 

Μένω επίσης στους Ρομά που κατακλέβουν καθημερινά τα καλώδια κόβοντας το ρεύμα (!!!) και δημιουργώντας απόλυτους κινδύνους στις μετακινήσεις. Τι θα γίνει με αυτούς; Και τέλος, μένω στην κυβέρνηση που πρέπει να νομοθετήσει ώστε να αποζημιωθούν αμέσως όλες οι οικογένειες, μαζί με αυτές στο Μάτι.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti

Η δική σας είδηση