Που οδηγείται το πολιτικό σύστημα μετά τα Τέμπη;

Πέμπτη, 16 Μάρτιος 2023 15:09 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

To αδιανόητο δυστύχημα στα Τέμπη έχει προκαλέσει γενική αμηχανία στο πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση έχει χάσει 3%, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εισπράττει τίποτε, το τρίτο ΠΑΣΟΚ είναι καθηλωμένο στο 10%, ενώ τα μικρά κόμματα κινούνται και αυτά πέριξ των προηγούμενων ποσοστών τους. 

Η ψήφος αγανάκτησης και διαμαρτυρίας πηγαίνει στην αδιευκρίνιστη ψήφο αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών αρνείται να απαντήσει στους δημοσκόπους. Έχει όμως ένα ενδιαφέρον ο τρόπος που τα κόμματα διαχειρίζονται αυτή τη νέα κατάσταση.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα μπορέσει να ανακάμψει αν α) πέσει άπλετο φως στο ποιοι ευθύνονται διαχρονικά αλλά και για το περιστατικό και β) αν αποδεδειγμένα διορθώσει τις τεχνικές καθυστερήσεις στον ΟΣΕ αλλά και αποζημιώσει γενναία τις οικογένειες και τα θύματα. 

Η αντιπολίτευση έχει αντιληφθεί ότι οι φωνές, οι στείρες καταγγελίες και η τοξικότητα όχι μόνο δεν θα την βοηθήσουν να εισπράξει εκλογικά τον θυμό, αλλά αντίθετα θα την παρασύρει στα χαμηλά. Γι’ αυτό και έχει υιοθετήσει τον ήπιο λόγο αν και υπάρχουν ανάμεσα στους εκπροσώπους της αυτοί που δεν μπορούν να λειτουργήσουν παρά μόνο ψευδόμενοι και φωνάζοντας.

Στα παραπάνω προσθέστε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση αξιολογούνται πια συνολικά από τους πολίτες. Η κυβέρνηση για την κατάσταση στην Υγεία ή την Παιδεία, την ακρίβεια κ.α. Η δε αντιπολίτευση, για την ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδίου για τη χώρα.

Η πολιτική εκτίμηση είναι ότι ο χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνησης και εξηγώ το γιατί. Οι έρευνες θα αποδείξουν:
 - Τις βαρύτατες ευθύνες του προσωπικού του ΟΣΕ (δηλαδή των Συνδικάτων) και για το δυστύχημα και για την παραλυσία του Οργανισμού.
 - Την πλήρη εγκατάλειψη του ΟΣΕ (και) από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οπότε θα αποδειχθεί ότι δεν ευθύνεται και τόσο αυτή η κυβέρνηση.
 - Οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν θα είναι σημαντικές αν και η απώλεια των συνανθρώπων μας είναι ασύλληπτη και τίποτε δεν μπορεί να την αποζημιώσει. Ωστόσο, υπάρχουν και οι άνθρωποι των οικογενειών αυτών που συνεχίζουν στη ζωή...
 - Ο χρόνος. Όσο απομακρυνόμαστε από την τραγωδία, τόσο θα απομακρυνόμαστε και από την οργή.

Τέλος, ας αναφερθώ στις δημοσκοπήσεις που λένε πως το 55% των ψηφοφόρων θα συνυπολογίσουν τα Τέμπη μπροστά στην κάλπη. Τι δεν βλέπουν όλοι αυτοί; Ότι το 45% των ψηφοφόρων απάντησε ότι θα ψηφίσει χωρίς να συνυπολογίσει τα Τέμπη. Και το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί. Την ώρα των εκλογών λοιπόν όλα θα είναι αλλιώς.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti