Λένε ότι έχουν σχέδιο ενώ δεν έχουν τίποτε απολύτως

Τρίτη, 06 Ιούνιος 2023 17:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Στα χρόνια της μεταπολίτευσης κανένα κόμμα που κυβέρνησε δεν είχε ένα πλήρες σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας. Αρκούσαν οι ιδεολογικές σημαίες και οι τακτικές φθοράς κατά των αντιπάλων. Τι χρειάζονται τα σχέδια; Θυμηθείτε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός με κεντρικό σύνθημα "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο". Σύνθημα που δονούσε την χώρα όταν αυτή έμπαινε στην Ευρώπη...

Η Ελλάδα πορευόταν με κόμματα τακτικισμού και όχι με κόμματα σχεδιασμών. Να γιατί ακόμα και όταν υπήρχαν σοφές κινήσεις εκσυγχρονισμού, το περίφημο "πολιτικό κόστος" (που θα το εισέπραττε ο αντίπαλος) τις καταργούσε. Μέσα στα χρόνια της μεταπολίτευσης τα κόμματα ένα είχαν μάθει με σιγουριά: Για να επανεκλεγούν δεν χρειάζονται σχέδια για την χώρα, αλλά λάβαρα, πιέσεις και λογίδρια με υποσχέσεις. Τίποτα άλλο.

Οι καιροί άλλαξαν. Οι πολίτες βαρέθηκαν το ψέμα και την κομματισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ όμως εξακολουθούν να πορεύονται με την λογική της δεκαετίας του 80, δηλαδή με ιδεολογικά λάβαρα και τακτικές φθοράς του αντιπάλου. Έτσι, κατατροπώθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Αυτή η συντριβή γέννησε την ανάγκη να εμφανίσουν ότι έχουν προγράμματα, ενώ φυσικά δεν έχουν. Και ενώ δεν πρόκειται να κυβερνήσουν τουλάχιστον σε αυτές τις εκλογές, έχουν αρχίσει να μοιράζουν... φόρους! Αυτό το βαφτίζουν... πρόγραμμα! 

Αν τους ρωτήσεις πως εκσυγχρονίζεται η ελληνική γεωργία (όπως σε Ολλανδία, Ισραήλ κ.α.) δεν έχουν ιδέα. Που αλλάζουμε το εκπαιδευτικό σύστημα; Πώς προστατεύουμε την πρώτη κατοικία και πως διαγράφουμε χρέη δεκαετιών οφειλετών εδώ και 30 χρόνια; Πώς καταργούμε την γραφειοκρατία που φρενάρει ακόμη και το κράτος; 

Δεν έχουν κανένα σχέδιο για όλα αυτά (και πολλά άλλα). Έχουν όμως σχέδιο φορολογηθούν 15% τα μερίσματα, οι γονικές παροχές να είναι δωρεάν μόνο μέχρι 400.000, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, όπως στη Ισπανία όπου ανέβηκαν οι τιμές και πάει λέγοντας. 

Πρέπει να είναι κανείς εκτός τόπου και χρόνου για να ανοίγει προεκλογικά κόντρα με κοινωνικές ομάδες, αναγγέλλοντας φόρους που ο ίδιος δεν μπορεί να βάλει γιατί δεν θα κυβερνήσει. Όταν όμως δεν έχεις σχέδιο για τίποτε και κάτι πρέπει να πεις, το πιθανότερο είναι να μπουρδολογείς. Εδώ η αξία της σιωπής είναι το μέγιστο, αλλά αυτοί δεν μπορούν ούτε να σιωπούν.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti