Αφήστε τα ποτάμια ελεύθερα - Όχι φράγματα!

Τρίτη, 14 Νοέμβριος 2023 11:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αφήστε τα ποτάμια ελεύθερα - Όχι φράγματα!

Ο άνθρωπος εμποδίζει την Φύση και διαρκώς προσπαθεί να την κατευθύνει. Τις περισσότερες φορές αποτυγχάνει. Αυτό φάνηκε και στις πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Η ανθρώπινη επέμβαση είναι φοβερή στην Θεσσαλία. Οι ποταμοί και τα ρέματα συχνά περιορίζονται σε στενά περάσματα, “σφηνωμένα” ανάμεσα σε αναχώματα ώστε να μεγιστοποιήσουν τις παρακείμενες καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Πολυάριθμες βιομηχανίες και περιοχές κατοικίας έχουν χτιστεί επάνω στις πλημμυρικές ζώνες χειμάρρων και ποταμών, επιδεινώνοντας το πρόβλημα. Γέφυρες, δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές επλήγησαν, καθώς ο σχεδιασμός τους δεν είχε λάβει υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις για τη διαχείριση των υδάτων, έτσι μετατράπηκαν σε εμπόδια, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.

«Μην κατασκευάζετε ακριβά φράγματα, αφήστε τα ποτάμια να πορευτούν με βάση την δυναμική τους» είναι η πρόταση ειδικών από την Ολλανδία.

Οι προτάσεις των Ολλανδών διαρθρώνονται σε τρία επίπεδα. Όλες οι αντιπλημμυρικές υποδομές πρέπει να αναθεωρηθούν ώστε να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα αναβάθμισής τους. Οι υποδομές για την αντιπλημμυρική προστασία θα είναι ένας συνδυασμός δημιουργίας εγκαταστάσεων συγκράτησης του νερού, εγκαταστάσεων για την αύξηση της αποστράγγισης του νερού και βελτίωσης του δικτύου αναχωμάτων.

Τι δεν ξέρουν οι Ολλανδοί; Ότι μιλούν σε κουφούς. Η γραφειοκρατία στην εκτέλεση έργων στην Ελλάδα μεταθέτει αποφασισμένα εγχειρήματα δεκαετίες μετά ή και ποτέ, όπως τόσες φορές έχει αποδειχθεί. Συνεπώς, οι προτάσεις τους είναι επί χάρτου. Μοιάζει αδύνατον να μπορούν να γίνουν.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti