Ο χρόνος θα δείξει αν θα αξιοποιηθεί η νέα σχέση με την Τουρκία

Παρασκευή, 08 Δεκέμβριος 2023 11:13 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο χρόνος θα δείξει αν θα αξιοποιηθεί η νέα σχέση με την Τουρκία

Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης θα ενθυμούνται ότι είχα προβλέψει πως η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα θα είναι ήπια και χωρίς την παραμικρή ακρότητα. Αφορμή για αυτή την εκτίμηση η παρέμβαση Σαμαρά που θεωρούσε λάθος την επίσκεψη. Μάλιστα στη συνέχεια αρκετοί αναλυτές είχαν τοποθετηθεί αρνητικά σε αυτήν λέγοντας ότι αφού η Τουρκία δεν αλλάζει θέσεις, μια τέτοια επίσκεψη δεν έχει νόημα.

Στην διπλωματία όμως έχει πολύ μεγάλη αξία κάθε περίοδος ανακωχής. Και η κοινή απόφαση των δυο χωρών να βλέπουν με ήπιο τρόπο τις σχέσεις τους είναι ένα καλό νέο. Μπορεί η κοινή διακήρυξη φιλίας της Πέμπτης να μην είναι δεσμευτική, είναι όμως μια καλή αρχή για να συζητάμε μαζί τους και πάντως είναι κάτι πολύ καλύτερο από το να μας απειλούν ή να κάνουν καθημερινά δεκάδες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. (Εδώ να πούμε ότι για τους Τούρκους δεν έχουν πια αξία οι υπερπτήσεις, αφού οι Έλληνες "λοκάρουν" τα αεροσκάφη τους από 300 και 400 χλμ μακριά. Όμως το ετήσιο κόστος αυτής της αντιπαράθεσης είναι πια μηδέν και όχι αρκετά εκατομμύρια κάθε χρόνο).

Υπάρχει πλέον μια ευκαιρία για τις δυο χώρες να συνεργαστούν στον μεταξύ τους τουρισμό, στις οικονομικές τους σχέσεις και κυρίως στο μεταναστευτικό που τις πλήττει και τις δυο. Ειδικά στο μεταναστευτικό θα κριθεί αν όντως έχουμε μπει σε μια νέα εποχή ηρεμίας και συνεργασίας, αφήνοντας τα πιο σοβαρά για πολύ αργότερα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti