Δέκα «Γαλάζιες Σημαίες» φέτος στη Λακωνία

Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα σε «Γαλάζιες Σημαίες»

Δέκα «Γαλάζιες Σημαίες» φέτος στη Λακωνία

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Με 545 βραβευμένες ακτές, 16 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 49 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13,5% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 96 σημαίες. Ενώ η Λακωνία κατάφερε να κατακτήσει δυο περισσότερες σε σύγκριση με τις απονομές του 2020. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 4.040 ακτές, 707 μαρίνες και 78 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Η ετήσια αναγγελία των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», έγινε φέτος διαδικτυακά, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού.
Όπως επισήμανε ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης « Κάθε γαλάζια σημαία που κυματίζει στις ακτές επικοινωνεί διεθνώς το μήνυμα ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε καθαρό υγιή και ασφαλή προορισμό».

Φέτος, λόγω της πανδημίας, στα κριτήρια αξιολόγησης εντάχθηκαν και μέτρα υγειονομικής ασφαλείας των παραλιών. Το γαλάζιο πιστοποιητικό για την περιβαλλοντική διαχείριση των παραλιών μας αλλά και την υγειονομική ασφάλεια που παρέχουν αναμένεται να λειτουργήσει ως ένα επιπλέον πλεονέκτημα για την προσέλκυση επισκεπτών στη χώρα μας.

Προκειμένου να βραβευτεί με γαλάζια σημαία μία ακτή μία Μαρίνα ή ένα σκάφος πρέπει να πληροί τουλάχιστον 33 διαφορετικά κριτήρια ανάμεσα στα οποία είναι η ποιότητα του νερού, η παροχή υπηρεσιών, η υγειονομική ασφάλεια η περιβαλλοντική ενημέρωση και οι περιβαλλοντικές δράσεις. Οι γαλάζιες σημαίες αναδεικνύουν την βιώσιμη διαχείριση των παράκτιων περιοχών της χώρας μας.

Ο θεσμός της γαλάζια σημαία μέτρα ήδη 34 χρόνια και έχει υιοθετηθεί διεθνώς από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία που έχουν εντάξει την γαλάζια σημαία ως κριτήριο, προκειμένου να προτείνουν τουριστικούς προορισμούς.

Από την ΕΕΠΦ τονίζεται η ιδιαίτερη σημασία του φετινού αριθμού ρεκόρ των Γαλάζιων Σημαιών για την Ελλάδα αφού συμπίπτει και με τις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΠΦ, της παλαιότερης μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

WP 000496

Οι βραβευμένες παραλίες της Λακωνίας
Σε σύγκριση με το 2020 οι «Γαλάζιες Σημαίες» που θα κοσμούν τις παραλίες της Λακωνικής γης αυξήθηκαν κατά δυο καθώς παραλίες του Δήμου Ανατολικής Μάνης, κέρδισαν ξανά την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης.

Ειδικότερα στο Δήμο Ανατολικής Μάνης, εκτός από την παραλία του Σκουταρίου που κυμάτιζε και πέρσι η γαλάζια σημαία, θα την συναντήσουμε ξανά στις παραλίες της Σελινίτσας του Γυθείου καθώς επίσης και του Μαυροβουνίου 

Συγκριτικά με πέρυσι, ο Δήμος Μονεμβασίας συνεχίζει να κρατά τα Λακωνικά πρωτεία στις σημαίες καθώς διατήρησε και τις επτά διακρίσεις που καταφέρνει και κατακτά τα τελευταία χρόνια.
Οι «γαλάζιες» παραλίες του Δήμου Μονεμβασίας είναι: Αρχάγγελος, Μεγάλη Άμμος, Μονεμβασιά, Νεάπολη, Πλύτρα-Παχιάμμος, Πορί και Τηγάνια.

1 Tigania 1

Προϋποθέσεις κατάκτησης «Γαλάζιας Σημαίας»  
Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις. Για την βράβευση- που έχει διάρκεια ενός έτους- απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κριθεί ως «εξαιρετική» η ποιότητα των υδάτων.
Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη). Αυτά αφορούν την καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Από το 2017 ξεκίνησε και η εφαρμογή του προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στην Ελλάδα. Αυτό αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση στο παρακάτω βίντεο:

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti