«Κίνδυνος απένταξης έργων 7 εκ. ευρώ στη Σπάρτη»

Τελεσίγραφο Βαλιώτη στη Δημοτική Αρχή για άμεση λύση

Σάββατο, 03 Φεβρουάριος 2024 10:08 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Κίνδυνος απένταξης έργων 7 εκ. ευρώ στη Σπάρτη»

Κώδωνα κινδύνου για διαφαινόμενη απώλεια δεσμευμένων πιστώσεων ύψους περίπου 7 εκ. ευρώ, για έργα όπως η ανάπλαση της Κ. Παλαιολόγου, κρούει η «Δημοτική Ενωτική Κίνηση Σπάρτης» του Βαγγέλη Βαλιώτη, λίγες ημέρες μετά από σχετικό δημοσίευμα του «ΛΤ».

Όπως ισχυρίζεται η παράταξη, «από την προηγούμενη περίοδο, ο Δήμος Σπάρτης, έχει προτείνει έργα βιολογικών καθαρισμών, αγροτικής οδοποιίας, ύδρευσης κ.α. -προτάσεις στις οποίες συμβάλλαμε καθοριστικά μέσα από την συμμετοχή μας στην επιτροπή των έργων που είχε συστήσει το δημοτικό συμβούλιο, προτάσεις που ελπίζουμε να ενταχθούν σε αντίστοιχα χρηματοδοτικά προγράμματα, να εκτελεστούν και να αποδοθούν στους συνδημότες μας.

Κατά τις συνεδριάσεις των τελευταίων δημοτικών συμβουλίων και της δημοτικής επιτροπής, ενημερώσαμε τη νέα δημοτική αρχή για τον κίνδυνο απένταξης έργων του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, όπου καθυστέρησε σημαντικά η διαδικασία δημοπρασία τους. Έργα για τα οποία έγιναν μεγάλες και επίπονες προσπάθειες τα προηγούμενα έτη, έργα που ρυθμίζουν και λύνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και κυρίως έργα ανάπλασης, που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, θέτουν ως ορίζοντα τη Σπάρτη του 2050!

Συγκεκριμένα, έπειτα από έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών που απεστάλη στους δήμους όλης της χώρας, κάνει γνωστό ότι έως την 9η Φεβρουαρίου 2024, πρέπει όσα έργα έχουν ενταχθεί στο ως άνω πρόγραμμα, να δημοπρατηθούν, άλλως, όπως ρητά αναφέρεται στο έγγραφο, απεντάσσονται. Δηλαδή, ως έχει την αρμοδιότητα, πρέπει να συγκληθεί η δημοτική επιτροπή του Δήμου Σπάρτης έως την καταλυτική ημερομηνία και να αποφασίσει τους όρους δημοπρασίας τους».

Τα έργα που έως σήμερα έχουν ενταχθεί και κινδυνεύουν να απενταχθούν, κατά το σχήμα Βαλιώτη, είναι τα εξής:  

«1) Αστική αναζωογόνηση της πόλης της Σπάρτης - συνολικού ύψους: 6.652.900,00€:
• Ανάπλαση κέντρου Σπάρτης - βόρειος και νότιος κλάδος Οδού Παλαιολόγου - λοιπές παρεμβάσεις εντός ιστορικού τραπεζίου.
• Έργα σύνδεσης, μεταφοράς, αποκατάστασης δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας (ΟΚΩ).
• Μελέτες ωρίμανσης του έργου “Δράσεις και παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης της Σπάρτης για την διασύνδεση του αστικού κέντρου (ιστορικό τραπέζιο) με τις “γειτνιάζουσες” αναπτυξιακές, πολιτιστικές δυνατότητες και παραγωγικές λειτουργίες της”.

2) “Ο ζωγράφος του 1821, Παναγιώτης Ζωγράφος και το έργο του ζωντανεύουν στη Σπάρτη” - συνολικού ύψους: 225.000€. Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στη δημιουργία ψηφιακού μουσείου στο Δήμο Σπάρτης, το οποίο θα συγκεντρώνει σε ψηφιακή μορφή τα πιο αντιπροσωπευτικά εικονογραφικά θέματα της επανάστασης, και ιδιαίτερα στο έργο του ζωγράφου Παναγιώτη Ζωγράφου. Ειδικότερα, σχεδιάζεται η αξιολόγηση του ιστορικού υλικού, η ψηφιοποίηση του, η ανάπτυξη διαδικτυακής πύλης και  η δημιουργία διαδραστικών εκθεμάτων».

Προ του πιεστικού χρονοδιαγράμματος, η παράταξη Βαλιώτη θέτει -αναπόδραστα- διορία στη Δημοτική Αρχή για άμεσες ενέργειες διασφάλισης των πόρων, έως το ορόσημο της 9ης  Φεβρουαρίου. Σε ενδεχόμενο αρνητικής τροπής, μάλιστα, δεν διστάζει να θέσει τη συμπολίτευση ως μοναδική υπαίτια για μια -απευχόμενη- οδυνηρή εξέλιξη: «Για να μην χαθεί μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο, καλούμε άμεσα τη νέα Δημοτική Αρχή, έως την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024, να προχωρήσει στις ενέργειες εκείνες που απαιτούνται, προκειμένου τα εν λόγω έργα να δημοπρατηθούν, ώστε να αποδοθούν απρόσκοπτα στην πόλη της Σπάρτης και στους συνδημότες μας, ειδάλλως θα φέρνει αποκλειστικά την ευθύνη της απένταξής τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται», υπογραμμίζει η πλευρά Βαλιώτη.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti