Έχει ξανά την ευκαιρία του το παλαιό Πρωτοδικείο Σπάρτης

Στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων η μελέτη για την αποκατάσταση - Έως τις 8 Μαρτίου το περιθώριο για προσφορές

Παρασκευή, 01 Μάρτιος 2024 07:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έχει ξανά την ευκαιρία του το παλαιό Πρωτοδικείο Σπάρτης

Εξέλιξη καταγράφηκε τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (29/2) αναφορικά με τον φάκελο αποκατάστασης του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης.

Συγκεκριμένα, αναρτήθηκε στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επικαιροποίηση της μελέτης εφαρμογής και των τευχών δημοπράτησης για το πολυθρύλητο έργο, που έχει διέλθει από μύρια βάσανα τα τελευταία χρόνια.

Με απευθείας ανάθεση
Πρόκειται στην ουσία για τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης που είχε συζητήσει στη συνάντησή του ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης, με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη τον Νοέμβριο του 2023, ενώ τελευταία είχε επισημάνει και ο βουλευτής Νεοκλής Κρητικός.

Μόλις ενημερώθηκε για την αδιέξοδη κατάσταση στο τετ-α-τετ με τον Θ. Δαβάκη, ο υπουργός Κυρ. Πιερρακάκης είχε δώσει άμεσα εντολή να προχωρήσει το υπουργείο σε απευθείας ορισμό για την επικαιροποίηση της μελέτης εφαρμογής και των τευχών δημοπράτησης. Στόχος να αποφευχθεί μία ακόμα περίοδος καθυστέρησης και ένας νέος γύρος πιθανών διαπραγματεύσεων και διεργασιών με άγνωστη έκβαση σε βάρος του επιτακτικού έργου.

Πρόσκληση σε 4 γραφεία
Στη νέα αυτή διαγωνιστική διαδικασία για την «αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου του παλαιού Πρωτοδικείου και προσαρμογή του για τη στέγαση των ΓΑΚ Ν. Λακωνίας», προσκαλούνται 4 μελετητικά γραφεία να υποβάλουν έγγραφη οικονομική προσφορά μέχρι την επόμενη Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 και ώρα 12:00 μμ. Προεκτιμώμενη αμοιβή είναι οι 37.196,32€ μαζί με τον ΦΠΑ 24%, ενώ η χρηματοδότηση της σύμβασης θα γίνει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
 
Αισιοδοξία Δαβάκη
«Θέλω να πιστεύω, πως αυτή τη φορά οι προσπάθειές μας θα ευοδωθούν. Είμαι σε διαρκή επαφή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου επιτέλους να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του εμβληματικού για τη Σπάρτη, κτιρίου του παλαιού Πρωτοδικείου», δήλωσε ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ, Θανάσης Δαβάκης.

Να μην… τριτώσει η «ακαρπία»
Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για τη διάσωση του ιστορικού οικοδομήματος μετράει ήδη δύο άγονα αποτελέσματα, το 2022 και το 2023, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από αναδόχους. Παρά τις επανειλημμένες ενέργειες και πιέσεις από πλήθος τοπικών αρχών και φορέων, όπως οι τοπικοί βουλευτές, η Περιφερειακή Αρχή και η Δημοτική Αρχή, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σπάρτης, το Ινστιτούτο Σπάρτης, συλλόγων κ.α., αλλά και το ενδιαφέρον πολιτειακών και πολιτικών αρχών, δεν έχει καταγραφεί μέχρι και σήμερα ορατή πρόοδος. Συνέπεια είναι, 20 χρόνια μετά τον παροπλισμό του, το Πρωτοδικείο να έχει μεταβληθεί σε ένα κουφάρι που αποσαθρώνεται χρόνο με τον χρόνο, καταδικασμένο σε έναν αργό «θάνατο», εφόσον δεν προκύπτει φως.

Κι όμως για κάτι λιγότερο από δύο αιώνες, το κτίριο έζησε ένδοξες στιγμές ζωής, που μνημονεύονται μέχρι το παρόν. Το παλαιό Πρωτοδικείο Σπάρτης είναι το πρώτο δημόσιο κτίριο που κατασκευάστηκε για τη στέγαση των δημόσιων υπηρεσιών της Λακωνίας, από την 1η Ιανουαρίου 1837. Τα Δικαστήρια Σπάρτης συνέχισαν να συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο με τις υπόλοιπες αρχές του τόπου μέχρι και το 1890 περίπου, οπότε και λόγω σταδιακής μεταστέγασης των τελευταίων σε άλλα οικήματα, παραχωρήθηκε ολόκληρο για αποκλειστική χρήση των δικαστικών αρχών έως και το 2004. Έκτοτε, εγκαταλείφθηκε λόγω της κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου που ανεγέρθηκε ακριβώς απέναντι από τον «προκάτοχό του» επί της Λεωφ. Λυκούργου.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti