Απαιτούμενη (και) η δημοτική «γροθιά» για το Νοσοκομείο Σπάρτης

Οι τοποθετήσεις για το μέλλον του φορέα στο ΔΣ Σπάρτης - Παροχή κινήτρων και υπέρβαση γραφειοκρατίας τα στοιχήματα για στελέχωση

Τρίτη, 02 Απρίλιος 2024 20:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απαιτούμενη (και) η δημοτική «γροθιά» για το Νοσοκομείο Σπάρτης

Ένα αρραγές αυτοδιοικητικό μέτωπο θα πιστοποιήσει και θα αναδείξει εκτενέστερα το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Σπάρτης. Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο δημοσίευμα του «ΛΤ», στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης η διοικήτρια του ΓΝ Λακωνίας-ΝΜ Σπάρτης, Εύη Παπαγεωργίου, ενημέρωσε επισταμένα για τις έως τώρα ενέργειες προς την ανάκαμψη και μετέφερε την πραγματική εικόνα, δίχως περιττή «λείανση» και «στρογγύλευμα».

Μετά την «ακτινογραφία» του οργανισμού από τη διοικήτρια, ο δήμαρχος Μιχάλης Βακαλόπουλος αναγνώρισε: «Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια, με πολύ λίγα μέσα και πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι γι’ αυτό. Συνεχίζονται οι θεσμικές πιέσεις όλων των φορέων σε όλα τα επίπεδα, θεωρώ ότι η συνεργασία μας είναι άριστη». Από εκεί και πέρα το σημείο-κλειδί, είναι «να δώσουμε τα κίνητρα στους γιατρούς, αλλά νομίζω αποτελεί και ατομική μας ευθύνη κι ενσυναίσθηση να βοηθήσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Υπέρβαση των γραναζιών της γραφειοκρατίας που μπλοκάρουν τις διαδικασίες, ικανοποίηση των αιτημάτων του διεκδικούμενου ιατρικού προσωπικού, αλλά και πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση, μπορούν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα και να βάλουν σε πορεία ομαλότητας το νοσοκομείο. Αυτές ήταν εν συντομία οι παραδοχές της πλειονότητας του σώματος, που όπως και η διοίκηση βρίσκονται σε ανησυχία κι αναβρασμό.

Υπέρμαχος της συστράτευσης
με προτάσεις η «Σπάρτη Νέα Πορεία»
«Το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης λειτουργεί χάρη στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει εδώ και καιρό ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο και υλικοτεχνικό δυναμικό, ιδιαίτερα σε ειδικότητες αιχμής», επεσήμαναν από την παράταξη «Σπάρτη Νέα Πορεία» της Ντίας Τζανετέα. Όπως παρατήρησαν, «η υφιστάμενη νοσηλευτική μονάδα αποστερείται αναγκαίων υποδομών, με υποστελεχωμένες κλινικές, οι οποίες καλούνται να καλύψουν μεγάλο ποσοστό από τις επείγουσες υγειονομικές ανάγκες της Λακωνίας». Το σχήμα της μείζονος αντιπολίτευσης στάθηκε ακόμα στο γεγονός ότι «ο ρυθμός εξέτασης, διάγνωσης και περίθαλψης ασθενών, αυξάνεται διαρκώς. Η πολυδιάσπαση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι επιφέρει ανησυχητική και αχρείαστη κόπωση, σωματική και ψυχική. Τέλος, οι ασθενείς υφίστανται πολύωρη αναμονή, λόγω έλλειψης ειδικοτήτων, κατά την είσοδό τους στο Τμήμα Επειγόντων, στο οποίο το ελάχιστο προσωπικό υπερβάλει εαυτόν για την ανακούφισή τους».

Η επικεφαλής της παράταξης «Σπάρτη Νέα Πορεία», Ντία Τζανετέα, γνωρίζοντας το θέμα εκ των έσω, λόγω της αυτοδιοικητικής της εμπειρίας, στάθηκε υπέρμαχος «της συστράτευσης των δυνάμεων του τόπου μας, προκειμένου να προωθηθούν και υιοθετηθούν από την επίσημη πολιτεία λύσεις, που θα εξυπηρετήσουν το συμφέρον του νοσοκομείου και θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του».

Επιδιώκοντας «τη σταδιακή αποκλιμάκωση του εργασιακού κλίματος και τη δημιουργία ατμόσφαιρας ασφάλειας και σταθερότητας για τους σκληρά εργαζομένους του νοσοκομείου μας», η Ντία Τζανετέα πρότεινε:
«• Ένταξη του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης στην κατηγορία των νοσοκομείων άγονων, προβληματικών και νησιωτικών περιοχών.
• Προκήρυξη θέσεων εργασίας που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες που νοσοκομείου – με έμφαση στην άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών ιατρικών θέσεων.   
• Υπαγωγή του νοσηλευτικού προσωπικού στο κλάδο των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
• Να εισαχθεί τροπολογία που να επιτρέπει στους ΟΤΑ Α’ βαθμού την θέσπιση οικονομικών κινήτρων για τους γιατρούς της περιφέρειάς τους».

Όπως τονίζεται, «τα προβλήματα παραμένουν. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε αμέτοχοι σε αυτά. Οφείλουμε να βρούμε λύσεις, προκειμένου όλοι μας να αποκτήσουμε το επίπεδο της περίθαλψης που μας αξίζει».

Τέλος, η «Σπάρτη Νέα Πορεία» εξετάζει και τη σημαντική παράμετρο της επόμενης ημέρας: «Είναι γεγονός ότι το 2027, στο νομό μας θα λειτουργήσει ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για την λειτουργία του οποίου έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες άδειες, μελέτες και έργα που πρέπει να γίνουν. Είναι στοίχημα για όλους μας να εξασφαλίσουμε και το απαραίτητο προσωπικό. Προς αυτή την κατεύθυνση θα οδηγήσουμε όλες μας τις δυνάμεις».

Βαλιώτης: «Να τρέξει η στελέχωση  
πριν τη λειτουργία της νέας μονάδας»
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και της παράταξης «Δημοτική Ενωτική Κίνηση Σπάρτης», Βαγγέλης Βαλιώτης, χαιρέτισε την πρωτοβουλία, ενώ έπλεξε το εγκώμιο της Εύης Παπαγεωργίου. Εν συνεχεία, επεσήμανε με αφορμή τη μεταβατική περίοδο προς την κατασκευή της νέας μονάδας, ότι «είναι μια ευκαιρία να επιχειρήσουμε να στελεχώσουμε από τώρα το νοσοκομείο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να γίνει το κτιριολογικό και μετά να έρθουν οι επιστήμονες. Οι κενές οργανικές θέσεις πρέπει να μας κάνουν να “τρέξουμε”, ώστε το 2026 να λειτουργήσει πλήρες το νέο νοσοκομείο». Όπως υπογράμμισε, πρέπει «ως παράγοντες της Αυτοδιοίκησης να εξετάσουμε πώς θα βρεθεί λύση. Υπάρχουν τρόποι, βάζοντας μπροστά όλους αυτούς που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα». Συμφώνησε με τις συσκέψεις στα υπουργεία για το θέμα, που θεωρεί ότι θα δώσουν λύσεις, «είναι όμως ευκαιριακές». Οι σωστές λύσεις είναι να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις», υπογράμμισε. Απηύθυνε ευχαριστίες στο προσωπικό της ΝΜ Σπάρτης, «για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν να κρατήσουν την υγεία του νομού σε πολύ καλό επίπεδο».

Σε σχέση με τη συνεργασία για την ανάδειξη θεμάτων του νοσοκομείου, ο Β. Βαλιώτης είπε ότι είναι πλεονέκτημα για το σώμα «που έχουμε στο συμβούλιο τον πρόεδρο των εργαζομένων του νοσοκομείου (Γ. Κουλουβάκος) και την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου (Μ. Τσιρώνη)», απευθύνοντας μάλιστα στην τελευταία εύσημα για τη στήριξη στο πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών γιατρών, «δείχνοντας ότι έχει ευαισθησία για τη Δημόσια Υγεία».

Σε σχέση με τον χαρακτηρισμό «άγονο» για το νοσοκομείο τόνισε ότι προβληματίζεται, ενώ έθεσε ως κυρίαρχα αιτήματα, «την αύξηση της μισθοδοσίας των γιατρών, την κάλυψη οργανικών θέσεων και των βαρέων-ανθυγιεινών». Πτυχή της παρέμβασής του και «οι υποχρεώσεις που έχουμε ως κράτος, όπως η πρόσβαση στη νέα μονάδα».

«Σπάρτη Μπροστά»:
«Η λειτουργία του νοσοκομείου
είναι υπόθεση του Δ. Σπάρτης»
«Η καλή λειτουργία του νοσοκομείου μας είναι πρωτίστως υπόθεση του Δήμου Σπάρτης», τόνισε από την πλευρά της η παράταξη «Σπάρτη Μπροστά», που απαρτίζεται από την επικεφαλής Αναστασία Κανελλοπούλου και τη Μαρία Τσιρώνη. Αφορμή για το συμπέρασμα, ήταν η συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο ύστερα από πρόταση των δυο τους, με την υποστήριξη και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρουν Κανελλοπούλου και Τσιρώνη, η συζήτηση «συνέβαλε στο να γίνει απολύτως σαφές ποιες είναι εν τέλει οι αιτίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο μας». Και προσθέτουν: «Η παρουσίαση της κατάστασης του νοσοκομείου από τη διοικήτρια κ. Εύη Παπαγεωργίου, συνέβαλε στην διαμόρφωση πλήρους εικόνας για τη λειτουργία του νοσοκομείου».

Από την πλευρά της η Μαρία Τσιρώνη, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας και δημοτική σύμβουλος της παράταξης Κανελλοπούλου, επεσήμανε ότι «η αντιμετώπιση των προβλημάτων στη λειτουργία του νοσοκομείου είναι θέμα καθαρά πολιτικής βούλησης του Υπουργείου Υγείας, το οποίο θα πρέπει με θεσμικές ρυθμίσεις, όπως με την κήρυξη της Σπάρτης ως άγονης περιοχής -αφού οι περισσότερες προκηρύξεις για θέσεις ιατρών μέχρι σήμερα έχουν αποβεί άγονες- ή με την θεσμοθέτηση επιπλέον οικονομικών κινήτρων για τους γιατρούς, να συμβάλει στην οριστική αντιμετώπιση των αδυναμιών του συστήματος στη Λακωνία. Απόδειξη δε του ότι μία τέτοια λύση θα ήταν η ενδεδειγμένη», υπογραμμίζεται, «είναι το γεγονός ότι οι γιατροί επιλέγουν να υπηρετήσουν στο Νοσοκομείο των Μολάων, επειδή θεωρείται άγονη περιοχή, παρά να επιλέξουν τη Σπάρτη. Η κήρυξη της Σπάρτης ως άγονης περιοχής στον υγειονομικό χάρτη θα επιτρέψει στον γιατρό, αφού υπηρετήσει επί μία πενταετία να μετακινηθεί στην συνέχεια και εφ’ όρου υπηρεσίας του σε όποιο νοσοκομείο της χώρας επιθυμεί».

Η «Σπάρτη Μπροστά» θεωρεί πως είναι πάρα πολύ σημαντικό για κάθε Λάκωνα και ιδιαίτερα για τους δημότες της Σπάρτης να παρακολουθήσουν την συζήτηση στο ΔΣ, «ώστε να σχηματίσουν την σωστή άποψη για την λειτουργία του νοσοκομείου». Επιπλέον, στον συνδυασμό πιστεύουν ότι «τόσο οι θεσμικοί εκπρόσωποι του νομού, όσο και ο Δ. Σπάρτης θα μπορέσουν σύντομα να συμβάλουν από τον θεσμικό του ρόλο ο καθένας, για την βελτίωση της κατάστασης του νοσοκομείου μας και την οριστική επίλυση των προβλημάτων του». Δεδομένου δε «ότι σε δύο χρόνια θα λειτουργήσει και το νέο υπερσύγχρονο νοσοκομείο της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα πρέπει η Πολιτεία να λύσει οπωσδήποτε και με τον καλύτερο τρόπο το θέμα την στελέχωσής του».

Αρφάνης: «Να κοιτάξουμε
τι θέλουν οι ίδιοι οι γιατροί»
«Χαίρομαι γιατί για πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε το θέμα του νοσοκομείου όπως πρέπει», ανέφερε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημήτρης Αρφάνης. Ξεκαθάρισε ότι «ποτέ η κοινωνία και οι φορείς δεν έχουν ρίξει τα πυρά τους σε εργαζόμενους και διοίκηση», με την υποσημείωση ότι «δεν έχουμε μάθει ποτέ ως κοινωνία να εκφράζουμε την αγανάκτησή μας προς τον “σωστό”, ο οποίος πάντα είναι συγκεκριμένος…» Και είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «ο στόχος που πρέπει να κινήσεις όλα τα νήματα, είτε είναι κάποιος υπουργός είτε κάποιος δήμος, ώστε να έχεις οριστική επίλυση». Διατύπωσε διαφωνία «σε σημεία, όπως οι μετακινήσεις προσωπικού, τα κίνητρα μέσω άγονων περιοχών, η εκμετάλλευση στρατιωτικού προσωπικού ή η υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Όλα αυτά, μού δίνουν την εντύπωση ότι συντηρούμε το πρόβλημα και απλώς, επειδή το αναγνωρίζουμε, επιχειρείται να βρεθεί λύση μία κι έξω». Βάσει των στοιχείων που παρέθεσε η διοικήτρια, υπογράμμισε ότι «αναδεικνύεται συνολικότερα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης».

Ο Δ. Αρφάνης εκτίμησε ότι «το θέμα είναι άκρως πολιτικό». «Θα στεναχωρήσω κάποιους, αλλά όταν ένας υπουργός νομιμοποιεί το απογευματινό φακελάκι στα δημόσια νοσοκομεία, αμφιβάλλω αν έχει σωστό σκεπτικό και θέληση να επιλύσει ζητήματα στη δημόσια Υγεία», είπε. Συμπλήρωσε ότι προβληματίζεται για τις προτάσεις που κάνουν ως φορείς και πρότεινε ως πιο ξεκάθαρο «να απευθυνθούμε στους ίδιους τους γιατρούς και την Ομοσπονδία τους. Έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα πράγματα και νομίζω ότι είναι τα πρώτα κίνητρα που θα κάνουν ελκυστικό ένα νοσοκομείο. Και μιλάμε για μισθούς, που είναι το πρώτο και βασικό». Έθιξε παράλληλα το θέμα των συμβάσεων, ενώ κατέληξε επισημαίνοντας ότι «το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε ως συμβούλιο είναι να πάρουμε πολιτική απόφαση, πιέζοντας την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, για να επιλύσει το θέμα μία κι έξω, γιατί οτιδήποτε άλλο είναι συντήρηση του προβλήματος».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti