Στοπ! Το «έγκλημα» αναβιώνει με ίδιο θύμα…(ΦΩΤΟ)

Κατάμαυρος για μία ακόμα χρονιά ο Ευρώτας από τα απόβλητα - Οργανώνουν κινητοποίηση στη Σκάλα κατά της ρύπανσης

Πέμπτη, 13 Ιανουάριος 2022 15:51 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στοπ! Το «έγκλημα» αναβιώνει με ίδιο θύμα…(ΦΩΤΟ)

Η θλιβερή ιστορία επαναλαμβάνεται για μία ακόμα χρονιά στον περιβαλλοντικά επιβαρυμένο ποταμό Ευρώτα, ο οποίος δέχεται και πάλι την τοξική «επιδρομή» του κατσίγαρου που προέρχεται από απόβλητα ελαιοτριβείων. Παρά τις διαχρονικές καταγγελίες και τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες πολιτών, η κοίτη του ιστορικού ποταμού παρουσιάζει και πάλι -τέτοια εποχή- μια οικτρή και αποκρουστική εικόνα μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, όπως αποτυπώνεται στο ύψος της περιοχής της Σκάλας. Πολίτες αντικρίζουν την καταστροφή, απογοητευμένοι και συνάμα οργισμένοι, παραμένοντας «στο ίδιο έργο θεατές», με τις εξελισσόμενες σκηνές να είναι αμετάβλητες, καθώς ο «σεναριογράφος» επιμένει σε έναν σαδιστικό, αργό «πνιγμό» του πρωταγωνιστή…

Φορείς και συλλογικότητες έχουν προβάλλει επανειλημμένως ζητήματα προστασίας της βιοποικιλότητας του ποταμού με τα απειλούμενα ενδημικά ψάρια, χέλια, αμφίβια και κάθε οργανισμό που διαβιούν στον υδάτινο σύστημα. Σε ανακοίνωσή του προ ενός έτους ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας (ΟΙΚΟΣΥΛ) είχε κρούσει «καμπανάκι», τονίζοντας πως «μεγάλο μέρος αυτής της ρύπανσης, όπως είναι εύλογο, καταλήγει στον Λακωνικό Κόλπο από τον οποίο προμηθευόμαστε αλιεύματα και το καλοκαίρι “απολαμβάνουμε” την δροσιά των νερών του». Σύμφωνα με τον ΟΙΚΟΣΥΛ, «στην τελευταία έρευνα πεδίου (2015), που διενήργησαν οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, στα πλαίσια της έρευνας για την ποιότητα των ποτάμιων υδάτων, ο Λακωνικός Πελασγός δεν ανιχνεύτηκε καθόλου γι αυτό και χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικά απειλούμενο είδος! Η κατάσταση, βέβαια, και για τα δύο είδη της Μενίδας δεν είναι καλύτερη, αφού και αυτά, κυρίως η Καιαδική Μενίδα, θεωρούνται και είναι απειλούμενα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ποταμός Ευρώτας είναι ένα ευαίσθητο οικοσύστημα που κινδυνεύει από πολλούς παράγοντες, κυρίως τις ανθρώπινες επεμβάσεις όπως είναι η υπεράντληση των νερών του, οι βίαιες επεμβάσεις στις όχθες και την κοίτη του και τέλος η ρύπανσή του».

Απαιτούν ένα τέλος
Ενδεικτική της έντονης δυσαρέσκειας της τοπικής κοινωνίας είναι η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Δήμου Ευρώτα: «Στα Ξηροκάμπια σκάβουν για τη χωματερή, στον Ευρώτα ρίχνουν τα λύματα των εργοστασίων!  Stop! Στη διαρκή υποβάθμιση και τον οικονομικό μαρασμό του τόπου μας. Stop!»

Η Επιτροπή αγώνα καλεί τους κατοίκους της περιοχής την Κυριακή 16/1 και ώρα 11:30΄ πμ σε συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην γέφυρα του «μαυρισμένου» Ευρώτα.

Το πρωί της Πέμπτης 13/1 είχε οργανωθεί μπλόκο κατά των εργασιών για την κατασκευή ΜΕΑ-ΧΥΤΥ στο κόμβο των Ξηροκαμπίων στην ΕΟ Σκάλας-Σπάρτης.

 Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις για την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας (Αποστάσεις, χρήση μασκών υψηλής προστασίας).


φωτο: Τάκης Καρτσιδήμας

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti