Ο φτωχός κρασοπώλης

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 31 Μάιος 2019 12:01 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο φτωχός κρασοπώλης

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας φτωχός κρασοπώλης. Ζούσε με τη γυναίκα και το γιο του σε ένα χωριό με πολλά αμπέλια. Έβγαζε λεφτά όταν η σοδειά ήταν καλή. Μα όταν ο καιρός χαλούσε την παραγωγή, ο κρασοπώλης στενοχωριόταν. Ήθελε να μη στερείται η γυναίκα και το παιδί του.

Μια μέρα λέει στη γυναίκα του: «Εγώ θα φύγω από το χωριό να βρω την τύχη μου. Πάρε αυτά τα λεφτά, για να περάσετε, όσο θα λείπω». Του λέει η γυναίκα: «Στάσου! Πάρε μαζί σου προσφάι για το δρόμο. Πάρε κι αυτό το χοντρόπανωφόρι. Χειμώνας μπήκε». Αυτός τα πήρε κι έφυγε.

Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε ο κρασοπώλης κι έφτασε σε ένα δάσος. Βλέπει μια γριά. «Για πού με το καλό;» ρωτάει αυτή. «Πάω στην πολιτεία να βρω την τύχη μου», της λέει ο άνδρας. «Ωραίο το πανωφόρι σου. Ό,τι πρέπει για το κρύο του χειμώνα. Αν μου το δώσεις, θα σου δώσω μια συμβουλή», λέει η γριά. «Δικό σου, κυρούλα, το πανωφόρι! Ακούω την ορμήνια σου», της λέει αυτός.  

Η γριούλα τότε του λέει: «Μέσα σε αυτό το δάσος ζει μια νεράιδα. Τρία παγώνια έχει συντροφιά. Ένας δράκος φυλάει τη σπηλιά της. Αν  αρπάξεις ένα παγώνι, θα έχεις τύχη. Μα μη σε καταλάβει η νεράιδα, γιατί χάθηκες». «Σε ευχαριστώ, κυρούλα!» είπε αυτός.

Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε, για να βρει τη νεράιδα. Έφτασε σε ένα ύψωμα. Εκεί υπήρχε ένα πεύκο κι από κάτω μια ρεματιά. Κάθισε στη σκιά του πεύκου να ξαποστάσει. Άκουσε γέλια και τραγούδια. Ανέβηκε στο πεύκο για να αγναντέψει. Είδε στη ρεματιά τη νεράιδα. Πλάι της είχε τρία παγώνια. Τότε σκέφτηκε ο κρασοπώλης: «Πρέπει να αρπάξω ένα παγώνι. Θα κατέβω στη ρεματιά μετά τη δύση του ήλιου και θα το πάρω».  

Έτσι, πήγε στο ρέμα. Η νεράιδα μπαινόβγαινε σε μια σπηλιά. Τα  παγώνια έμεναν απέξω. Μόλις έδυσε ο ήλιος η νεράιδα χώθηκε στη σπηλιά. Ο κρασοπώλης πλησίασε τα πουλιά και τους πέταξε ψίχουλα. Καθώς έτρωγαν, αυτός άρπαξε το ένα. Μετά έτρεξε στο δάσος. Το πουλί είπε: «Άφησέ με να γυρίσω στη νεράιδα. Θα σου δώσω ένα φτερό μου. Όταν το φυσάς η αγκαλιά σου θα γεμίζει καλούδια». Ο άντρας πήρε το φτερό του παγωνιού και το άφησε ελεύθερο. Μετά φύσηξε το φτερό και φάνηκαν μπροστά του νόστιμα φαγητά. Έφαγε και συνέχισε το δρόμο του.  

Ξαφνικά πετάγεται μπροστά του ένας νάνος. «Είσαι ό,τι πρέπει για τα δόντια μου», του λέει. Ο κρασοπώλης είπε: «Αν πεινάς, πάρε αυτό το φτερό. Φύσηξέ το και θα έχεις όσα φαγητά θες». Ο νάνος πήρε τα φτερό. Το φύσηξε και γέμισε ο τόπος φαγητά. Όταν έφαγε είπε: «Το φτερό μου αρέσει. Αν μου το δώσεις, θα σου δώσω αυτό το σακουλάκι. Έχει μέσα κάτι πολύτιμο». Ο κρασοπώλης πήρε το σακουλάκι. «Πως θα φτάσω στην πολιτεία;» ρώτησε το νάνο. «Πάρε το μονοπάτι στα δεξιά σου, προχώρα ίσα και έφτασες», είπε ο νάνος.

Ο άνδρας προχώρησε κι έφτασε στην αγορά της πολιτείας. Εκεί άκουσε έναν ντελάλη να φωνάζει: «Ακούσατε, ακούσατε… Η κόρη του βασιλιά γιορτάζει απόψε. Το βράδυ θα γίνει χορός στο παλάτι. Όποιος έρθει, να φέρει στη βασιλοπούλα δώρο για τη γιορτή της». Ο κρασοπώλης ήθελε να πάει. Μα τι δώρο θα της πήγαινε; Τότε θυμήθηκε το σακουλάκι του νάνου. Το άνοιξε κι είδε μέσα ένα βραχιόλι από ρουμπίνια. «Αυτό θα προσφέρω ως δώρο», είπε.

Σαν βράδιασε, πήγε στο παλάτι. Ένας παλατιανός τον οδήγησε στην αίθουσα της γιορτής. Σε λίγο παρουσιάστηκε ο βασιλιάς με τη θυγατέρα του. Είπε στους καλεσμένους: «Καλώς ορίσατε. Μπορείτε να φάτε, να πιείτε, να χορέψετε και να διασκεδάσετε». Έτσι, όλοι απόλαυσαν τη φιλοξενία του βασιλιά. Τα μεσάνυχτα ένας παλατιανός φώναξε: «Η βασιλοπούλα θα δεχτεί τα δώρα σας». Τότε όλοι πρόσφεραν τα δώρα τους, που ήταν χειροποίητα κεντήματα, δαντέλες, γυαλικά, ξυλόγλυπτα, κοσμήματα. Έφτασε κι η σειρά του κρασοπώλη. Όταν η βασιλοπούλα είδε το δώρο του θαμπώθηκε. Είπε στον πατέρα της: «Θαυμάσιο βραχιόλι. Αξίζει να ανταμείψουμε τον άνθρωπο που το έφερε με τρία σακούλια χρυσά φλουριά».

Έτσι κι έγινε. Έδωσαν τα φλουριά στον κρασοπώλη, που τα πήρε και γύρισε στο χωριό του. Διηγήθηκε στους δικούς του όσα έγιναν. Και πέρασαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Συγγραφέας: Δήμητρα Μπουμποπούλου

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti