Τρεις νέες εκδόσεις που κινούνται από την ιστορική έρευνα έως την ποιητική δημιουργία κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Ιδιόμορφη, προσφέροντας στο αναγνωστικό κοινό έργα με έντονο ιστορικό, κοινωνικό και λογοτεχνικό ενδιαφέρον.
Ξεχωρίζει το βιβλίο του Γεωργίου Χρ. Μπόνου με τίτλο «Από την Ταπείνωση στον Θρίαμβο (Η χρεοκοπία, η ήττα του 1897 και οι Βαλκανικοί πόλεμοι)», το οποίο εστιάζει σε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Μέσα από τις σελίδες του αναδεικνύονται τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, από τη χρεοκοπία του 1893 και τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 έως τον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο γλωσσικό ζήτημα, με αναφορές στα Ευαγγελικά, τα Ορεστειακά και το Παρθεναγωγείο Βόλου, το οποίο ο συγγραφέας χαρακτηρίζει ως «Γλωσσικό Κιλελέρ». Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις στο Κιλελέρ, αλλά και στη σημαντική πολιτική φυσιογνωμία του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στο επίμετρο του βιβλίου περιλαμβάνονται ακόμη άρθρα του συγγραφέα για το Γλωσσικό Ζήτημα και τον Ποντιακό Ελληνισμό, τα οποία είχαν δημοσιευθεί στον «Λακωνικό Τύπο».
Στον χώρο της ποίησης, οι Εκδόσεις Ιδιόμορφη παρουσιάζουν δύο νέες ποιητικές συλλογές. Η πρώτη είναι το έργο του Δ.Ε. Κουκουτσή με τίτλο «Φροντιστής Εσχατόγερου Αιπόλου», μια συλλογή με ιδιαίτερο ύφος και συμβολισμό, που επιχειρεί να αγγίξει υπαρξιακές και ανθρώπινες αναζητήσεις.
Η δεύτερη ποιητική έκδοση ανήκει στον Γ. Ε. Ατσάβε και φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «ουρλιάζουν οι καιροί...», αποτυπώνοντας μέσα από ποιητικές εικόνες και κοινωνικές αναφορές την αγωνία και τις αντιφάσεις της σύγχρονης εποχής.
Με τις νέες αυτές κυκλοφορίες, οι Εκδόσεις Ιδιόμορφη συνεχίζουν να στηρίζουν τόσο την ιστορική μελέτη όσο και τη σύγχρονη λογοτεχνική έκφραση, δίνοντας βήμα σε δημιουργούς με ξεχωριστή γραφή και θεματολογία.




