Παραμυθιών γωνία: Η μουσική του δρόμου

Δευτέρα, 05 Νοέμβριος 2018 13:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτ’, ακουσθεί
αόρατος θίασος να περνά
με μουσικές εξαίσιες…
Απολείπειν ο θεός Aντώνιον, Κ.Π. Καβάφης

Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία… Αυτή που γράφουν οι απλοί άνθρωποι στην καθημερινότητα τους. Όλες οι τέχνες ξεκινάν από το δρόμο. Από τις αρχαίες αγορές μέχρι το κέντρο των σημερινών μεγαλουπόλεων. Η παρατηρητικότητα και η δημιουργία πάνε παρέα για να υπάρξει πολιτισμός. Πολιτισμός σημαίνει δημιουργία της πόλης.

Έτσι φτάσαμε στον Χρυσούν Αιώνα. Έτσι δώσαμε τα φώτα στην ανθρωπότητα. Σήμερα στην εποχή του μαύρου αιώνα οι τέχνες διώκονται στη χώρα που τις γέννησε.

Φορολογούνται τα βιβλία! Ο κινηματογράφος, το θέατρο. Καταστρέφονται τα γλυπτά. Ξέφραγα χωράφια οι αρχαιολογικοί χώροι. Συλλαμβάνονται ως επαίτες οι μουσικοί του δρόμου. η πρώτη δοκιμή έγινε!

Επαίτες είμαστε όλοι ή σύντομα θα γίνουμε. Ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες Έλληνες μένουν δίχως τραπεζικό λογαριασμό. Η πολιτεία ληστεύει τους μη έχοντες. Άνθρωποι πεθαίνουν στα παγκάκια. Πρόστιμα στα φιλανθρωπικά παζάρια. Πρόστιμα στα πανηγύρια των χωριών. Απαγόρευση καλλωπισμού δημοσίων σκουπιδοχώρων με πρώτο θύμα το δήμο της Πάτρας. Εγκατάλειψη μνημείων. Δημοσιογράφοι διώκονται, αλλού δολοφονούνται και ποιητές φυλακίζονται. Άνθρωποι τρώνε απ’ τους κάδους σκουπιδιών. Τώρα ανακάλυψαν και τα στέκια τοξικομανών αλλά όχι τους εμπόρους! Και κάθε δέκα χρόνια ένας υπουργός οδηγείται στη φυλακή έτσι για τα μάτια του κόσμου.

Αυτή είναι η ιστορία του δρόμου σήμερα. Αυτά βλέπουν τα παιδιά μας. Και η μουσική του δρόμου είναι το βουβό κλάμα κάθε Έλληνα που δεν μπορεί να αντιδράσει. Ο πόνος πολύς και το παραμιλητό απέραντο. Τέτοια δημοκρατία! Αντί για παιδεία παράγεται βία.

Και οι εφημερίδες με τα μαύρα νέα κρεμασμένες στα περίπτερα σαν τους αυτόχειρες που πλεονάζουν. Τι παραμύθι να πεις για όλα αυτά;

Ας κάνουμε πράξη το παραμύθι των ήχων που κάθε νύχτα όλοι έβγαιναν στους δρόμους με τούμπανα και τρομπέτες για να διώξουν τα δαιμόνια.

Ένας ας αρχίσει γιατί… Φασιστικά καμιόνια στάθηκαν στη μάντρα και μια ριπή σταμάτησε τ’ ακορντεόν. Αχ, Γιάννη Νεγρεπόντη!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti