Παραμυθιών γωνία: Υπόκλιση σε Αγιότητες

Να παρατηρείς, να σημειώνεις και να σκέφτεσαι συνεχώς. Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Παρασκευή, 23 Νοέμβριος 2018 20:59 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Τι θα ήταν ο άνθρωπος δίχως τις τέχνες;
Ερώτημα καθόλου ρητορικό. Μια παύση στην ανάγνωση για να σκεφτούμε δεν είναι αρκετή.
Τι θα ήταν ο κόσμος δίχως ζωγράφους και γλύπτες;
Ας τρέξει η σκέψη από τις Καρυάτιδες έως… Ας κλείσουμε τα μάτια να δούμε ναούς δίχως αγιογραφίες. Στη θέση κάθε πίνακα ένα μαύρο πλαίσιο.
Ποιο χέρι θεϊκό όπλισε το χέρι ζωγράφων και γλυπτών; Ποιαν εντολή εκτελούν; Ποια Αγιότητα τους δόθηκε για να μονάσουν απέναντι σε μορφές που σμιλεύουν ή ζωγραφίζουν και να τις δώσουν στην αιωνιότητα;
Όλες αυτές οι σκέψεις, υπό τον τύπο ερωτήσεων, έρχονται στο νου καθώς διαβαίνεις την είσοδο της Κουμαντάρειου Πινακοθήκης.
Μια μεγάλη έκθεση, ένα μεγάλο γεγονός, που τυχερή η πόλη που διαθέτει τέτοιο πλούτο. Τυχερή με κάθε έννοια της τύχης όσοι την επισκεφθούν. Έχουν να παρατηρήσουν, να σημειώσουν, να σκεφτούν. Να νιώσουν πνευματική ανάταση, να σιωπήσουν, να υποκλιθούν απέναντι στα έργα και στη μνήμη των δημιουργών.
Να ξανασκεφτούν τη ζωή μέσα από την τέχνη. Να πάρουν βαθμό Αγιότητας με μία υπόκλιση στο μεγαλείο του ανθρώπου και του Πλάστη.
Να σκεφτούν ότι ζωγράφοι και γλύπτες δεν έτυχαν ίσως ποτέ ενός χειροκροτήματος. Δουλεύουν για να σώσουν την ψυχή τους και να ευεργετήσουν άλλες ψυχές.
Κάπου που σέβονται την τέχνη τους στήνουν αγάλματα σαν και αυτό του Ντα Βίντσι στο Ιλ ντ’ Ορ, στην Αμπουάζ της Γαλλίας που τον απεικονίζουν σαν «Έλληνα θεό».
Εδώ τα πράγματα είχαν και έχουν αλλιώς. Αντιγράφω από ένα κείμενο του Παύλου Νιρβάνα ένα απόσπασμα: μέσα εις τον θόρυβον εκλογικών κρονείων, μια πενιχρά πομπή επέρασε τους δρόμους του Πειραιώς, επέρασε και εχάθη απαρατήρητη και δεν έμειναν οπίσω της, παρά ολίγα ευλαβή σταυροκοπήματα μερικών αγνώστων δι’ έναν άγνωστο. Ο άγνωστος αυτός ήτο ο Κωνσταντίνος Βολανάκης.
Αξίζει να γνωρίσουμε εκατό και πλέον χρόνια από τον θάνατο του το μεγάλο αυτό Έλληνα ζωγράφο που διέπρεψε έξω απ’ την πατρίδα.
Όσο για τη σπουδαία αυτή έκθεση στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη ας πάμε μαζί με τα παιδιά μας με την πρέπουσα προετοιμασία.
Εθνική, ιστορική και ευλογημένη η πράξη της χορηγίας της έκθεσης από την εταιρεία Atlantic Bulk Carriers Management LTD.
Μέσα από την παρακμή έρχεται η Αναγέννηση.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti