Οι κλαρινογαμπροί, ο κωλοτούμπας και οι νυφούλες

Γαμπρέ τη νύφη ν’ αγαπάς να μην τήνε μαλώνεις… | Δημοτικό της Πάρου

Παρασκευή, 01 Φεβρουάριος 2019 21:19 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μία νέα σεμνή και ταπεινή. Δημοκρατία τ’ όνομά της. Πασίγνωστη για τις χάρες της.
- Γεννήθηκε σ’ αρχαίες αγορές και ζούσε στους δρόμους. Ήθελε να βλέπει, ν’ ακούει, για να γίνεται καλύτερη.
- Τον τελευταίο καιρό άκουγε ότι είναι ανεπαρκής, ότι έχει έλλειμμα και τέλος ότι δεν υπάρχει.
- Πήρε των οματιών της και πήγε ν’ ακούσει και να δει στον οίκο που της είχαν κτίσει, για να την υπηρετούν. Μα τί να δει; Τί να ακούσει;
- Στο θρόνο ήταν και μιλούσε ο Βασιλιάς της Κωλοτούμπας, όπως τον αποκαλούσαν οι άλλοι. Το ψέμα και η υποκρισία είχαν λάβει θέση στο Προεδρείο.
- Το ματς άρχισε. Κάποιος μιλούσε. Άλλοι τον χειροκροτούσαν, άλλοι γέλαγαν, άλλοι αμίλητοι, άλλοι έβριζαν. Τάχασε η Δημοκρατία. Κάθε τόσο και χωρίς λόγο άκουγε να την επικαλούνται. Το γιατί δεν κατάλαβε.
- Ύστερα ένας-ένας με ύφος κλαρινογαμπρού, οι νεώτεροι, να παίρνουν το λόγο και έδειχναν τη γλώσσα τους για να προκαλέσουν ο ένας το άλλον.
- Ένας ήταν σε διαρκές παραλήρημα. Σχιζοφρενή τον φώναζαν. Κατόπιν έδιναν και εξηγήσεις, τί ακριβώς, δεν εννοούσαν! Ύστερις (Αχ Βασιλειάδου!) ο Βασιλιάς της Κωλοτούμπας, αφού με σοβαρό ύφος τους απευθύνθηκε με το «αγαπητοί συνάδελφοι» (σε τι δεν κατάλαβε η Δημοκρατία) στον πρώτο που τον αποκάλεσε «βασιλιά της Κωλοτούμπας» του απάντησε με χαριτωμένο τρόπο «Για νυφούλα μου κάνεις». Ουδείς αντέδρασε. Κάποιοι γέλαγαν μάλιστα.
- Η Δημοκρατία άρχισε να ανησυχεί. Νόμιζε ότι μιλούσαν γι’ αυτήν. Τότε ακούστηκε με ECO η φωνή του Θεού. «Είμαστε ένα απέραντο φρενοκομείο»!!!
- Η Δημοκρατία σηκώθηκε κ’ έφυγε. Πήρε τους δρόμους. Αλλά φευ. Κάποιοι διαδήλωναν ειρηνικά και δίχως να το καταλάβει μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης την πέτυχε στο κεφάλι.
Μάτωσε αλλά δεν έδωσε σημασία μιας και τα ληγμένα ασφυξιογόνα την έκαναν να φύγει όπως όπως.
- Πιο κάτω στάθηκε στην βάση ενός αγάλματος να ξαποστάσει και να σκεφτεί.
Μα όπως σήκωσε το κεφάλι τί να δει;
- Ένα χάλκινο άλογο με το Γέρο του Μοριά επάνω. Τότε κατάλαβε. Ήταν εκτός χρόνου και τόπου, τόση ώρα στον οίκο που της έφτιαξαν και λυκοτρώγονταν και έπιναν κιόλας. (Έχω αποδείξεις γι’ αυτό!)
- Προτίμησε να μείνει κάτω από το άγαλμα, ανάμεσα σε άλλους άστεγους, που είχαν πάρει θέση, δίπλα της, να περάσουν τη νύχτα.
- Μα πού να κοιμηθεί; Οι κλαρινογαμπροί καθώς έφευγαν από τον οίκο της, περνούσαν από μπροστά της και πανηγύριζαν για τις ύβρεις που είπαν ο ένας στον άλλον. Κάποιοι, χόρευαν υπό τους ρυθμούς δημοτικών τραγουδιών στα γνωστά βήματα, όπως ακριβώς πριν, όχι και πολλά, χρόνια έκανε ένας «τρισκατάρατος» που τον αποκαλούσαν δικτάτορα.
- Την ίδια ώρα μια μαντάμ με βεραμάν ταγιέρ, υπουργός, λέει, προστασίας ποιου πολίτη(;) βγήκε στα παράθυρα και ζητούσε συγνώμη, για την επιτυχία της χειροβομβίδας. Εντός δε του οίκου κάποιος είχε ξεμείνει και φώναζε: Να γίνει αλκοτέστ (Η απόδειξη που σας έλεγα)
- Η Δημοκρατία ούτε αυτό κατάλαβε γιατί το μέσα και γύρω τραύμα της ήταν τόσο μεγάλο, το μόνο που πρόλαβε να δει πριν πέσει σε κώμα ήταν κάτι μαύρα άλογα που έβγαιναν απ’ την Βουλή και έτρεχαν παντού, και μας, να τα κοιτάζουμε ανέκφραστοι, σαν σύξυλες νυφούλες.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα