Έκτακτα πνευματικά φαινόμενα - ένας εθνικός ποιητής

Πώς το 'φεραν η μοίρα και τα χρόνια / να μην ακούσεις έναν ποιητή. Μάνος Ελευθερίου

Παρασκευή, 15 Μάρτιος 2019 20:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ένα χρέος που δεν θα εξοφληθεί ποτέ, με οδήγησε να γράψω τούτο το άρθρο, που ο τίτλος του, θα πρέπει να διαβαστεί κυρίως ανάποδα.
Το γιατί; Ποιος θα πίστευε ότι τα τελευταία ογδόντα χρόνια ένας εθνικός ποιητής, έζησε, μας συντρόφευσε, μας δίδαξε, μας ενέπνευσε, μας κοίταξε στα μάτια, μας άφησε παρακαταθήκη και έφυγε δίχως να διεκδικήσει τον τίτλο του εθνικού, ούτε να αναρριχηθεί σε καμιά εξουσία.
Μάνος Ελευθερίου
Ένας μεγάλος Έλληνας, Συριανός, που είδε μέσα από την ποίηση όλες τις όψεις των πραγμάτων και τροφοδότησε αγώνες που έγιναν, που γίνονται, που θα γίνουν. Μίλησε για όλα, με μαλαματένια λόγια μέχρι που ταξίδεψε το καλοκαίρι που πέρασε "στον Άμλετ της Σελήνης".
Ηθικός, με αστείρευτο χιούμορ κι αυτοσαρκασμό, διαρκώς αστειευόμενος, προσιτός, άνθρωπος της προτροπής, έφτιαξε και έζησε ένα μέγεθος που δε θα ξεπεραστεί.
Σαν μια πνευματική "ατέλειωτη εκδρομή" στους δρόμους των αιώνων.
Έξι μήνες μετά την αναχώρησή του το χρέος αυξάνεται καθώς
"τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα
και τους καημούς που σκέπασε καπνός"
τους βλέπουμε να μας πνίγουν μέχρι ασφυξίας.
Ο Μάνος Ελευθερίου ανήκει στα έκτακτα πνευματικά φαινόμενα που οι καιροί γεννούν σε κάθε παρακμή.
Μέγας δάσκαλος, από τη γραφίδα του έως την ανυποχώρητη στάση ζωής. Δοτικός και ευαίσθητος. Μελετητής των προηγούμενων ποιητών και με ακρίβεια οδηγός των ερχόμενων.
Η απλότητα, ο ρυθμός του λόγου, ο απίστευτος συνδυασμός αντίθετων και διαφορετικών εννοιών στο ίδιο ποίημα είναι καλή σπορά για τους ερχόμενους εθνικούς.
Δεν θα ξεπεραστεί...
Είναι εθνικός και σαν τέτοιον πρέπει να τον μελετήσουμε κι ας μην περιμένουμε τηλεοπτικές αναφορές σε αυτό.
Είναι ο ποιητής σύνδεσμος των προηγούμενων γενεών με τους ερχόμενους, είτε ως ποιητής, είτε, και κυριότερο, ως πεζογράφος.
Ήξερε ότι "οι ελεύθεροι κι ωραίοι ζουν σε κάποιες φυλακές που ο καθένας έχει χτίσει, για να ζήσει τις μεγάλες του στιγμές". Αληθινά ελεύθερος Ελευθερίου.
Ένιωσε, ότι "στα χρόνια της υπομονής δε μας θυμήθηκε κανείς".
Και τώρα, Εθνικέ Μάνο, που κατάλαβα "ποιος τη ζωή μου ποιος την κυνηγά να την ξεμοναχιάσει μες στη νύχτα" ξέρω ότι "θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες" όποτε το 'χω ανάγκη, έτσι κάτι σαν φόρα για τα ερχόμενα.
Και σ' ακούω, εθνικέ Μάνο, να μονολογείς "...Και παρ' όλο που σήμερα ειδικά θα χρειάζονταν και μερικά "πολιτικά" τραγούδια, για να ξεσηκώσουν περισσότερο το κοινό, εντούτοις τη θέση τους παίρνουν ακόμα μια φορά τα αθάνατα ερωτικά. Καλά ή άσχημα, σοροπιασμένα ή όχι, μπορούν άνετα να συντηρούν έναν γονατισμένο λαό..."
Εθνικός ο ποιητής, Μάνος Ελευθερίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα