Παραμυθιών γωνία: Fake news (ψεύτικα νέα)

Τα νέα που σας έφερα σας χάιδεψαν τ’ αυτιά / μα απέχουνε πολύ απ’ την αλήθεια. Διονύσης Σαββόπουλος

Παρασκευή, 29 Μάρτιος 2019 20:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Μια βιομηχανία ψεύτικων ειδήσεων έχει στηθεί, γύρω από κάθε κυβερνητική εξουσία, για να διευκολύνει τη δολιότητά της. Ποια φτώχεια; Ποια καταστροφή του πλανήτη; Ποιοι πόλεμοι; Ποιοι ολοκληρωτισμοί;
Για όλα, υπάρχει μία ψεύτικη είδηση για να στρέψει αλλού την προσοχή ή να κάνει το μαύρο, άσπρο.
Η ορολογία για να εκφραστούν όσα χρειάζεται “να μπαλώσει” αυτό το διεθνές σύστημα, που κυβερνά και παραβιάζει τους δημοκρατικούς θεσμούς, είναι φτιαγμένη για να μην αγγίζει τα συναισθήματα και τη λογική.
Άλλο να ακούς, τον όρο “ψεύτικα νέα” και άλλο “fake news”.
Άλλο βία κι άλλο bullying. Άλλο διαρροή εγκεφάλων προς το εξωτερικό κι άλλο brain drain. Άλλο πρωταπριλιά κι άλλο April first.
Η γλώσσα της παγκοσμιοποίησης κάνει πιο φτωχούς τους λαούς, μα πιο πλούσιους τους πλούσιους.
Σε εποχές παγκόσμιας κρίσης αξιών, δεν φταίει ο λαός. Φταίνε αυτοί που τον καθιστούν παθητικό ανδρείκελο της βαρβαρότητάς τους κατ’ αρχάς, για να επέλθει η βαναυσότητα. Έτσι, οι όροι τους κατασκευάζονται για να λειτουργούν δίχως συναίσθημα, παρηγορία, ειλικρίνεια, διαφάνεια.
Οι δημαγωγοί πολιτικοί, οι στυγνοί επιχειρηματίες, οι πολυδιπλωματούχοι γραφειοκράτες, οι γενικώς παρατρεχάμενοι, οι φανατικοί μας έφτασαν ως εδώ. Όλοι αυτοί, χωρίς κοινωνική ευαισθησία, κατασκευάζουν όρους και ανακατεύουν αρχικά λέξεων για να μη γίνεται αντιληπτό το στημένο παιχνίδι τους εις βάρος των απλών ανθρώπων. Γι’ αυτό δε θέλουν τη γλώσσα καθαρή, να σημαίνει, να εννοεί και να ηχεί.
Ο τυχοδιωκτισμός τους μας έφερε ως εδώ.
Θέλουν τον νου εγκλωβισμένο και ανυποψίαστο για να συνεχίσουν τα καμώματά τους, στα παιχνίδια νομής της εξουσίας και των εταιριών που την χρηματοδοτούν. Σκοταδισμός και φόβος.
Διδάσκουν έτσι το ψεύδος, τη διαφθορά, τη διαπλοκή. Ισοπεδώνουν οτιδήποτε στο πέρασμά τους και το χρεώνουν όπου βολεύει. Μα πάνω απ’ όλα ισοπεδώνουν τη γλώσσα, δημιουργώντας λέξεις-σύμβολα μη διαχειρίσιμες από την κοινή λογική, διαστρεβλώνοντας την ουσία.
Με λίγα λόγια, καταστρέφουν τη νόηση, μόνο και μόνο από ιδιοτέλεια, επιφέροντας ψυχικές διαταραχές. Έτσι αρματώνουν τρομοκράτες.
Κάθε τόσο παράγεται κι ένας ομιχλώδης όρος για να θολώνει το τοπίο της σκέψης και μέσω των ηλεκτρονικών δικτύων όλοι οι εξαρτημένοι τον κοινωνούν, τον επικοινωνούν και τον καμαρώνουν μέσα στη γενικότερη τύφλα, της πολιτικής και κοινωνικής αποσύνθεσης.
Θα μου πείτε “το σχολείο;”, “το πανεπιστήμιο;”.
Η βασική εθνική παιδεία καταργείται από ασήμαντους πολιτικούς, δολιοφθορείς κάθε ήθους, κάθε αξίας και αισθητικής.
Το ψέμα και οι ψεύτικες ειδήσεις θέλουν χαμηλό νοητικό επίπεδο για να καλλιεργηθούν.
Τα ψεύτικα νέα (fake news) όσο περνά ο καιρός θα πολλαπλασιάζονται. Η αντοχή μας και οι γνώσεις μας για να τα αντιμετωπίσουμε κανείς δεν ξέρει πού και αν φτάνουν. Ούτε πραγματικά γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει δίπλα μας.
Ο πλανήτης όμως ξέρει και βρυχάται με φαινόμενα θερμοκηπίου. Ας ακούσουμε έστω τη φωνή βοώντος που βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές.
Το μέλλον είναι εδώ, με αποδείξεις πολιτικής και κοινωνικής αποσύνθεσης.
Ξέχασα να σας πω, πως κάποτε σε μια χώρα δημοκρατική υπήρχε νόμος για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Κάποτε σε μια χώρα.
Καλή πρωταπριλιά.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti