Λόλα, να ένα … στριγκ

Πιο χαμηλά, Λόλα… | Κωστής Μαραβέγιας

Παρασκευή, 26 Ιούλιος 2019 20:58 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πάνε χρόνια που η Λόλα έπαιρνε από τον Μίμη ένα μήλο για να μάθει γράμματα. Πέρασε ο καιρός, η Λόλα μεγάλωσε και οι ξενόφερτες λέξεις που της επιβλήθηκαν να μάθει - εποχές παγκοσμιοποίησης - είναι τόσες πολλές που ξέχασε το… μήλο.
Έτσι, σαν άλλη Εύα εκδιώχθηκε από τον παράδεισο της γλώσσας και κατοικεί στη γύμνια του… στρινγκ.
Σαν αυτό που άφησε μεγαλοπαράγοντας του αθλητικού ιδεώδους στον πάγκο της αντίπαλης ομάδας. Κι οι τηλεοράσεις, άλλο που δεν ήθελαν, αφού αυτή είναι η γλώσσα τους, το έδειχναν και το ξαναέδειχναν.
Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, όπως κάθε μέρα, είχε πάρει άδεια μετ’ αποδοχών.
Όπως, άδεια έχει πάρει και η Ακαδημία Αθηνών, από όσα συμβαίνουν στην παρακμάζουσα χώρα.
Η Λόλα λοιπόν, γυμνή γλωσσικά οδηγείται μαθηματικά στην εξίσωση του ήθους και της ανηθικότητας, της βλακείας και της μιας στιγμής δημοσιότητας. Διασύρεται δίχως να το καταλάβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το θεωρεί τιμή της και καμάρι της. Ο βιασμός της ακολουθεί.
Από την άλλη, οι πάσχοντες από Αλτσχάιμερ, μεταξύ άλλων, παππουδο-γιαγιάδες της Βουλής, ανεξαρτήτως ηλικίας, ομιλούν για αγγουράκια, παιδεραστίες, μέζεα, με μια γλώσσα κατάσπαρτη από ανοησίες με δόλο.
Και μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό, ο πρώην πρωθυπουργός να κάνει “απεύθυνση” σε μια καινούρια λέξη από τη φαρέτρα της λεξιπενίας του, για τη δημιουργία νέου… πόλου.
Κι οι δάσκαλοι του έθνους, όσοι αντέχουν ακόμα, προσπαθούν με ίδια μέσα να μορφώσουν τα νιάτα της πατρίδας.
Τα πολιτικά μορφώματα δε θέλουν παιδεία. Θέλουν πολίτες χειρότερους απ’ αυτούς για να τους εξουσιάζουν. Πελατειακή, μπακάλικη πολιτική κουλτούρα, για την οποία η πατρίδα αποτελεί ξένη λέξη. Λες και δεν απελευθερωθήκαμε ποτέ, ή μήπως;
Όσο για τη Λόλα, που είναι πια γιαγιά, αναπολεί τον γλυκασμόν της παραμυθίας και θυμώνει για όσα δεν έκανε στον καιρό της ή γιατί πίστεψε ότι η γλώσσα δεν έχει και τόση σημασία όσο οι αριθμοί.
Τώρα που πτώχευσαν και οι αριθμοί καιρός για γλώσσα που “κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει”.
Γιατί ο κάθε Σεφερλής θα συνεχίζει να βγάζει το πιστόλι του εξευτελισμού και απειλώντας οτιδήποτε γένους θηλυκού, όπως η ελευθερία, η γλώσσα, η ηθική, η δημοκρατία, η αξιοπρέπεια, η μάθηση, θα φωνάζει περιγελώντας: Αλτ! Τι στριγκ;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα