Τα πουντανάκια

Γεια χαρά νταν και τα κουκιά μπαγλάν (δεμένα) | λαϊκή έκφραση

Παρασκευή, 02 Αύγουστος 2019 20:23 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η οργανωμένη ισοπέδωση της δημόσιας εκπαίδευσης καλά κρατεί. Τα γονατογραμμένα νομοσχέδια, η απαξίωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, ο μισθός πείνας των λειτουργών αυτών του έθνους (που δεν τους επιτρέπει καμία επιμόρφωση), οδηγούν στην κοινή διαπίστωση, που με δυο λέξεις αναφέρεται ως έλλειμμα παιδείας.
Η παιδεία ξεκινά από κεί που ένα παιδί κάνει τα πρώτα του βήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτόν τον ρόλο πια, τον υπηρετεί με τον πιο ύπουλο και απαράδεκτο τρόπο, ο δάσκαλος του σπιτιού: η τηλεόραση.
Εκπαιδεύει μαζικά γονείς και παιδιά και μάλιστα με μηδέν κόστος. Κι αφού ο κοσμάκης δεν έχει, τα προς το ζην, γίνεται εύκολη λεία.
Ένας στους τέσσερις μαθητές στην χώρα μας δεν τρώει πρωινό. Αρκετά παιδιά απλώς δεν έχουν τίποτα για πρωινό. Άλλα το αποφεύγουν ή δεν προλαβαίνουν. Ο ανεπαρκής ύπνος κι η αυξημένη χρήση οθονών αυξάνουν την πιθανότητα ένα παιδί να μη φάει πρωινό. Αυτά λένε επιστήμονες σε σχετική έρευνά τους.
Άλλη έρευνα αναφέρει, ότι το Πάντειο πανεπιστήμιο δεν ανήκει πια στα σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Γι’ αυτό βρέθηκε λύση!
Ο Ντάνος (surviror) αλλά κι άλλοι φωστήρες των realities προσκλήθηκαν να μιλήσουν στο Πάντειο σε μια αίθουσα γεμάτη φοιτητές. Για τα realities που διαμορφώνουν την καθημερινότητα παιδιών και γονέων!
Βεβαίως προηγήθηκε το βιβλίο του Ντάνου, που δημιούργησε για πρώτη φορά ίσως, και ουρές στα βιβλιοπωλεία. Άρα και συγγραφέας. Επίσης, προηγήθηκε και συμμετοχή του σε τηλεοπτική σειρά. Άρα και ηθοποιός! Τώρα μιλά στο πανεπιστήμιο. Άρα και …
Χιλιάδες τα αυτόγραφα, δεκάδες οι συνεντεύξεις, χιλιάδες οι selfie και η δόξα.
Η Ελλάδα που ζει στα κανάλια βρήκε το ίνδαλμά της, δηλαδή τον εαυτό της. Να ωραίες συζητήσεις για την οικογένεια!
Έτσι, αντί για παιδεία καλλιεργείται η φτήνια κι ο μηδενικός τρόπος σκέψης.
Το σύνθημα είναι απλό: ξέχνα τη γνώση, ξέχνα το διάβασμα, ξέχνα το μυαλό. Γενικώς ξέχνα.
Κι οι οπαδοί και ακόλουθοι του Ντάνου που ζουν στον κόσμο της οθόνης καθημερινά αναρωτιούνται γραπτώς και προφορικώς: πού είναι ο Ντάνος; Πού έφαγε; Πού κοιμάται; Πού θα παίξει; Πού θα μιλήσει; Πού …
Αυτό το είδος των ακολούθων ονομάζεται και “Πουντανάκια”!
Το ερώτημα είναι τα ιδρύματα που παράγουν τέτοια παιδεία πώς μπορεί να λέγονται;
Όσο για τα σπίτια μας, απλώς δεν έχουμε πια σπίτια.
Οπότε: γεια χαρά νταν και τα κουκιά (ψήφοι) μπαγλάν (δεμένα) στην αγραμματοσύνη.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος