Παραμυθιών Γωνιά: Ο καραντίνος και η προεπανάσταση

Σάββατο, 28 Μάρτιος 2020 16:13 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ντύνεται Μοίρα η Εξουσία και σου σφυράει.  
Οδυσσέας Ελύτης

Ο Καραντίνος είναι ένας κλασικός πεισματάρης Έλληνας. Τηρεί τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα. Του αρέσουν τα πανηγύρια, οι χοροί κι οι παρελάσεις.

Τύπος εξωστρεφής και καθόλου σπιτόγατος. Καφενόβιος, πολιτικό ζώον και φωνακλάς. Είναι ο άνδρας του σπιτιού και κουβέντα δεν σηκώνει. Σερνικό από κούνια, αν και ένα οιδιποδιάκι το έχει. Πάνω του έχουν γίνει πολλά πειράματα.

Φυσική αντίδραση από αυτό, τον καθιστά αψύ, σαν τον γνωστό εθελοντή Σφακιανό που μέχρι πρότινος έκανε ό,τι γουστάρει.

Όμως οι καιροί άλλαξαν και τον πάντρεψαν με προξενιό, με την … Καραντίνα.

Έτσι λοιπόν, ο Καραντίνος και η Καραντίνα, το ζευγάρι της εποχής, ζουν μαζί έγκλειστοι, υποχρεωτικά, για να περάσουν τον μήνα του μέλιτος, καταρχήν και βλέπουμε…

Όλο τους το DNA είναι βασισμένο στον Καραγκιόζη και την Αγλαΐα. Το σπίτι τους έχει πολλά στοιχεία από παράγκα.

Όλα τα άλλα που διαδραματίζονται, μπορούν να περιγραφούν από ένα θέατρο σκιών ή μια ταινία ελληνικής φαντασίας.

Η Καραντίνα κρατά το ημερολόγιο των νεονύμφων. Από αυτό αντιγράφουμε τις τελευταίες της σημειώσεις.

19 Μαρτίου 2020
Ο Καραντίνος εισβάλει στο σπίτι φωνάζοντας: Μας πήραν τα παγκάκια - μας πήραν τα παγκάκια. Και κάτω από το σύνθημα: «μένουμε σπίτι», είπε κάτι ακατανόμαστα και έπεσε για ύπνο.

20 Μαρτίου 2020
Ξύπνησε ανήσυχος και με ρώτησε: «τι μέρα είναι;» Το ημερολόγιο έγραφε: Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Είπε και άλλα ακατανόμαστα και έπεσε για ύπνο. Είπε να μην τον ξυπνήσω αν δεν περάσουν 24 ώρες. Στον ύπνο του έμοιαζε με αγρίμι, σα να βλέπει όνειρα από μάχες του 1821.

21 Μαρτίου 2020
Ξύπνησε πρωί πρωί και με ρώτησε, αν ισχύει το: «μένουμε σπίτι». Απάντησα θετικά. Τότε με ρώτησε τι μέρα είναι. Το ημερολόγιο έγραφε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Κουκλοθέατρου. Μιας και δεν είχαμε τι να κάνουμε, ούτε κανένα βιβλίο, βγάλαμε ένα φύλλο από το ημερολόγιο τοίχου και το διαβάσαμε 3 φορές ο καθένας.

«Μη φοβηθείς αν αισθανθείς
κάτι στο πρόσωπό σου
είναι η σκέψη που ζητά
ένα χαμόγελό σου».

Η αλήθεια είναι ότι ήρθαμε πραγματικά κοντά. Μου ζήτησε να παίξουμε κουκλοθέατρο. Παίξαμε το έργο «Ο Γιατρός». Άρρωστη ήμουν εγώ. Ωραία περάσαμε απόψε.

22 Μαρτίου 2020
Ημέρα Ευγένειας στους Δρόμους.
Όλη μέρα βημάτιζε στο σπίτι και έλεγε: Χαίρετε, τι κάνετε; Καλά ευχαριστώ. Ένιωσα καλά, διότι κατάλαβα ότι ο Καραντίνος άρχισε να υπακούει στους νόμους και στις παγκόσμιες ημέρες. Το βράδυ έπεσε κατάκοπος για ύπνο.

23 Μαρτίου 2020
Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας.
Ξύπνησε πρωί και βγήκε στο μπαλκόνι. Όλη μέρα έμεινε εκεί. Σαν βράδιασε μπήκε μέσα κάτωχρος και μου είπε: Ούτε ένας κούκος δε φάνηκε φέτος και έπεσε για ύπνο.

24 Μαρτίου 2020
Παγκόσμια Ημέρα Αγέννητου Παιδιού.
Μάθαμε ότι συνελήφθησαν άστεγοι, διότι παρά τις συστάσεις της αστυνομίας, δεν υπάκουσαν στη διαταγή: Μένουμε Σπίτι. Αφού τους επεβλήθη το απαραίτητο πρόστιμο, οδηγήθηκαν αοράτως στην Μακρόνησο, για να υποδεχτούν μετανάστες που θα ακολουθούσαν.

Ο Καραντίνος όλη μέρα έψαχνε τα άρματά του. Φόρεσε τα τσαρούχια του και έλεγε συνεχώς χαιρετισμούς. Φταρνιζόταν αδιάκοπα και ένας κορακόβηχας άρχισε να βγαίνει από τα σωθικά του.

Του είπα να τον τρίψω και μου είπε ότι δεν είναι τυρί. Απόψε δεν κοιμήθηκε.

25 Μαρτίου 2020
Σηκώθηκε πρωί, φόρεσε την φουστανέλα του, πήρε το σπαθί του και με ιλιγγιώδη ταχύτητα άνοιξε την πόρτα λέγοντας: Πάω στην παρέλαση.
Το μόνο που πρόλαβα να πω ήταν: Πού πας, ρε Καραντίνο;
Η απάντηση ήταν: Κοίτα μωρή να βάψεις τη ρίζα σου.
Ακολούθως δέχτηκα ένα τηλεφώνημα, από το απέραντον φρενοκομείο που είχε στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα.
Ποιος είναι; ρωτώ.
Η μοίρα σου, που έχει ντυθεί εξουσία.
 


 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα