Η έλλειψη σεβασμού προς τον διπλανό μας

Παρασκευή, 31 Ιούλιος 2020 19:42 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η ανευθυνότητα που παρατηρείται στα ατομικά μέτρα κατά του κορωνοϊού με στενοχωρεί. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να κρατάμε απόσταση δυο μέτρων, να απολυμαίνουμε τα χέρια μας και να φοράμε μάσκα τις λίγες φορές που θα χρειαστεί, κι όμως: Οργανώνονται μέχρι μυστικά πάρτυ, με εισιτήριο παρακαλώ, χωρίς ντροπή και συναίσθηση.

Ξέρετε, καμία κοινωνία να λειτουργεί σωστά χωρίς την ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ; Είναι υψηλό στοιχείο της ανθρώπινης συγκρότησης να πορεύεται κανείς χωρίς να ενοχλεί τον διπλανό του. Πώς να αξιολογήσει κανείς ότι ένας στους πέντε Έλληνες δεν χρησιμοποιεί καθόλου μάσκα αδιαφορώντας για το αν στείλει συνανθρώπους τους στις ΜΕΘ;
Λέω ένας στους πέντε, γιατί από τα ευρήματα έρευνας, προκύπτει ότι στην Ελλάδα το 47% κάνει συστηματική χρήση μάσκας, το 35% περιστασιακή και το 18% δεν χρησιμοποιεί καθόλου.

Μάλιστα, η τήρηση των μέτρων για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού φαίνεται να έχει χαλαρώσει κυρίως από τους νέους, τους άνδρες και τους κατοίκους εκτός Αθήνας, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας κοινωνικής και καταναλωτικής έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων Qed.

Η ανευθυνότητα που παρατηρώ λοιπόν και με στενοχωρεί δεν έχει να κάνει με τον κορωνοϊό ακριβώς. Έχει να κάνει με την ποιότητα σκέψης και δράσης συνανθρώπων μας που δείχνουν εντελώς ανίκανοι να είναι υπεύθυνοι και χρήσιμοι σε αυτό που λέμε κοινωνία. Και που πρέπει να τους κυνηγάς και να τους βάζεις πρόστιμα για να τους επιβάλλεις αυτό που η απλή ηθική επιτάσσει. Να σέβονται τον διπλανό τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia