Η ρύπανση στην ατμόσφαιρα και η υγεία

Σάββατο, 12 Σεπτέμβριος 2020 10:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Γνωρίζαμε ότι η ρύπανση σκοτώνει αλλά σήμερα έχουμε ενδιαφέρουσες μελέτες και λόγω Covid-19. Αρχικά πρέπει να πούμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι καύσωνες, που ενισχύονται από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλουν σε ποσοστό 13% σε θανάτους στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (EEA).

Συνολικά 630.000 θάνατοι στην Ευρώπη των «27» και στη Βρετανία το 2012 μπορούν να αποδοθούν σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Η παρατεταμένη έκθεση σε αυτούς τους ρύπους είναι ικανή να προκαλέσει διαβήτη, πνευμονοπάθειες και καρκίνο, ενώ τα πρώτα στοιχεία νέων ιατρικών μελετών έδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ενδέχεται να σχετίζεται με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ ασθενών με COVID-19.

Εδώ είναι ενδιαφέρον να δούμε τι στοιχεία προέκυψαν από τα lockdown σε διάφορες χώρες. Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη υποχώρησαν σημαντικά χάρη στις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Η υποχώρηση αυτή είχε, όμως, προσωρινό χαρακτήρα, αφού οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρόκειται εκπληρώσουν τους στόχους περιορισμού της ρύπανσης του αέρα που έχουν θέσει για την επόμενη δεκαετία.

Από την άλλη, μια μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ στη Βρετανία έδειξε, ότι ο περιορισμός στην κυκλοφορία αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια του lockdown στη Σκωτία δεν οδήγησε σε μείωση των βλαβερών για την ανθρώπινη υγεία τοξικών αιωρούμενων σωματιδίων.

Παρά τη μείωση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων κατά 65%, τα ποσοστά σωματιδίων στον αέρα παρέμειναν αμετάβλητα. Φαίνεται ότι το αυτοκίνητο δεν είναι τόσο σημαντικός παράγοντας έκκλησης επικίνδυνων ρύπων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Ράρεντ Ντόμπσον του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia