Παραμυθιών γωνία: Ο Τύπος και οι τύραννοι

Δευτέρα, 14 Σεπτέμβριος 2020 13:40 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πόσες φορές, πατέρα μου, άδικα μου ‘πες: «Φάνου
στον Τύπο, ξύπνα τον λαό, και κάμ’ έργο όχι λειψό,
ελέησε τον ανήμπορο». Μ’ απ’ όλ’ αυτά διψώ
να μπόρουν να ΄ρριχνα γροθιά στα μούτρα του τυράννου.
Σίμος Μενάρδος

Χαμένοι στα δίχτυα του διαδικτύου και στην καταιγίδα των ψευδών ειδήσεων και των κατά βούληση ειδήσεων των τηλεοπτικών μέσων, μόνο ο Τύπος μπορεί να μας ανοίξει τα μάτια, τα ερμητικά κλειστά.

Οι εφημερίδες και πάνω απ’ όλα οι τοπικές, μπορούν να δώσουν βήμα αλήθειας και κριτικής σκέψης στον πολίτη. Έρχεται ξανά η ώρα των εφημερίδων να διδάξουν τρόπο σκέψης, γραφή και ανάγνωση.

Οι τοπικές εφημερίδες είναι το βήμα του ελεύθερου πολίτη που αγωνιά για το μέλλον. Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να τις κρίνει και να προβληματιστεί με τα όσα συμβαίνουν.

Οι ανοιχτές εφημερίδες, ανοιχτά παράθυρα, οφείλουν να δέχονται και να παρουσιάζουν όλες τις απόψεις, όχι για να στήνονται καυγάδες αλλά για να κάνουν τον πολίτη να σκεφτεί. Το «συμφωνώ» ή «δε συμφωνώ» με τα γραφόμενα δεν έχει τόση σημασία. Η ουσία είναι να διαμορφώσει ο καθένας τη δική του άποψη μέσα από σκέψεις, ιδέες και προτάσεις που παρουσιάζονται.

Οι εφημερίδες δεν μπορούν και δεν πρέπει να οδηγούν σε φανατισμούς.

Η κοινωνία έχει ανάγκη από διάλογο και συζήτηση, που αλλού δυστυχώς δε γίνεται.

Συζητώ, σημαίνει ότι πολλοί (συν) ζητούν τη λύση προβλημάτων και θεμάτων που απασχολούν τις κοινωνίες.

Η εικόνα που κάποιος διαβάζει μια εφημερίδα είναι πλέον ιστορική πράξη. Είναι ένα πρότυπο για τα παιδιά που θα δουν ένα δικό τους άνθρωπο να διαβάζει εφημερίδα. Είναι αγάπη στα γράμματα, τον Τύπο και την κοινωνία αφού οι απόψεις του αναγνώστη διαμορφώνουν άποψη στην κοινωνία.

Ήρθε ο καιρός να ανακαλύψουμε και να εκτιμήσουμε τον Τύπο και τους ανθρώπους που εργάζονται γι’ αυτόν από ιδεολογία.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τους ανθρώπους που μοχθούν για να μείνουμε όρθιοι στις επάλξεις της δημοκρατίας. Είναι ανάγκη οι άνθρωποι που αγωνιούν για τον τόπο και έχουν τη δυνατότητα, να γράφουν στις τοπικές εφημερίδες.

Είναι επιβεβλημένο να καταγράφονται η πραγματικότητα και οι προτάσεις για το μέλλον. Είναι στο χέρι μας να γίνουμε αναγνώστες για να διαβάζουμε καλύτερα το μέλλον και να αντιλαμβανόμαστε το δικό μας προσωπικό χρέος στην καθημερινότητα μιας κοινωνίας που βουλιάζει από τα τηλεοπτικά σκουπίδια και φερέφωνα επιχειρηματικών ομίλων.

Οι τοπικές εφημερίδες είμαστε εμείς οι αναγνώστες.

Είναι το πρώτο σκαλί για την ελπίδα. Ο αναγνώστης είναι ναυαγοσώστης της κοινωνίας. Ας αγκαλιάσουμε τον έντυπο Τύπο κι ας καταθέσουμε τις αλήθειες μας. Είναι υπόθεση σεβασμού στον εαυτό μας.

Τώρα που οι τύραννοι περισσεύουν είναι και υπόθεση ευγένειας να διδάξουμε ήθος μέσα από τις εφημερίδες στα παιδιά μας. Θα το χρειαστούν.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland