Ικαρία: Διατροφή, άσκηση, κοινωνικές σχέσεις

Τετάρτη, 21 Απρίλιος 2021 14:38 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η Ικαρία είναι ανάμεσα στις μόλις πέντε περιοχές του πλανήτη όπου το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτόν του μέσου πληθυσμού. Επιπλέον όχι μόνο έχει δεκαπλάσιο ποσοστό ανθρώπων άνω των 90 ετών, αλλά οι κάτοικοι της όχι μόνο ζουν μόνο περισσότερο αλλά και καλύτερα. 

Η γενική άποψη μας έλεγε ότι αυτό συμβαίνει διότι οι κάτοικοι του νησιού ζουν βίον ανέμελον όμως έρχεται ο Δημήτρης Πέππας, υποψήφιος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών να μας πει την αλήθεια. Τι κάνει ο κ. Πέππας; Μετακομίζει στο νησί και επί δυόμισι χρόνια παρακολουθεί από κοντά τη ζωή των κατοίκων. Και που καταλήγει;

Οι κάτοικοι της Ικαρίας, όπως όλοι οι άνθρωποι, έχουν στρες και μάλιστα πολλές φορές στρες επιβίωσης, αφού οι περισσότεροι ασχολούνται με αγροτικές εργασίες και ένας πολύ κρύος χειμώνας είναι ικανός να καταστρέψει την παραγωγή τους.

Δεν είναι κάποιου είδους ανεμελιά επομένως που κάνει τους Ικαριώτες να ζουν περισσότερο. Η μακροβιότητά τους σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο που διαχειρίζονται το στρες. Και πρωτεύοντα ρόλο φαίνεται πως διαδραματίζουν τρεις παράγοντες: η διατροφή, η άσκηση και οι στενές κοινωνικές τους σχέσεις.
Ωστόσο ας μείνουμε στην διατροφή. Οι Ικαριώτες απέχουν του πρόχειρου φαγητού – του γνωστού και ως τζανκ φουντ. 

Δεν καταναλώνουν τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία όπως χοτ ντογκ και κοτομπουκιές, αλλά και αναψυκτικά τύπου cola.
 Η διατροφή τους, περιλαμβάνει πολύ μικρή κατανάλωση κρέατος, με έμφαση στο ψάρι, χαμηλότερη κατανάλωση υδατανθράκων από τη μεσογειακή, με αρκετά ωστόσο φρούτα και λαχανικά, ενώ στηρίζεται στην κατανάλωση του πολύτιμου ελληνικού ελαιόλαδου και ξηρών καρπών.

Κρατήστε αυτό το τρίπτυχο λοιπόν: Διατροφή, άσκηση, κοινωνικές σχέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti