Για πόσο θα είμαστε θεατές στο προσφυγικό;

Παρασκευή, 16 Ιούνιος 2023 16:37 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Είμαστε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Τι εμποδίζει τις χώρες του τρίτου κόσμου να αναπτυχθούν και να δώσουν μια άλλη ζωή στους πολίτες τους; Να μην είναι το όνειρό τους η Ευρώπη, αλλά η πατρίδα τους; 

Είναι φανερό ότι τοπικές συμμορίες λυμαίνονται τον πλούτο των χωρών, ότι οι εμφύλιοι καθηλώνουν εκατομμύρια στην φτώχεια, ότι η Δύση δεν έχει αποφασίσει να επενδύσει σωστά στον Τρίτο Κόσμο, της αρκούν τα φθηνά μεροκάματα.

Ακόμη η Δύση, (που φυσικά δεν μπορεί να δεχθεί εκατομμύρια ανθρώπων από παντού),  δεν έχει τσακίσει τα κυκλώματα των δουλεμπόρων που χωρίς να κρύβονται κερδοσκοπούν στέλνοντας στον θάνατο αθώους κατατρεγμένους.

Η τραγωδία της Πύλου είναι αδιανόητη. Πνίγηκαν εκατοντάδες αθώοι, με την Ευρώπη να είναι θεατής. Να παρακολουθεί το δράμα αλλά να μην επεμβαίνει. Αυτό έχει ανθρώπινο κόστος.

Τους τρεις πρώτους μήνες του 2023 καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι μεταναστών που επιχείρησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο από το 2017, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε στα μέσα Μαρτίου, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Το «Missing Migrants Project» της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ κατέγραψε 441 θανάτους μεταναστών στην Κεντρική Μεσόγειο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Πάνω από αυτόν τον αριθμό είναι οι θάνατοι στην Πύλο! 

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία συνόρων της ΕΕ, Frontex, ανέφερε 54.000 παράνομες διελεύσεις στο μπλοκ κατά το πρώτο τρίμηνο, αυξημένες κατά ένα πέμπτο σε σχέση με το 2022. Είκοσι οκτώ χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν στην ΕΕ από την Κεντρική Μεσόγειο, τριπλάσιος αριθμός από πέρυσι.

Με περισσότερους από 20.000 θανάτους να έχουν καταγραφεί σε αυτό το πέρασμα από το 2014, οι θάνατοι αυτοί θεωρούνται φυσιολογικοί πλέον.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti