Γιατί η Αίγυπτος βγάζει εκτός αγορών το ελληνικό και ευρωπαϊκό πορτοκάλι;

Παρασκευή, 19 Απρίλιος 2024 10:07 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Γιατί η Αίγυπτος βγάζει εκτός αγορών το ελληνικό και ευρωπαϊκό πορτοκάλι;

Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος

Στις στρεβλώσεις και τον αθέμιτο ανταγωνισμό βρίσκεται η βάση του προβλήματος για τον Ευρωπαϊκό Νότο. Η Αίγυπτος και άλλες παραμεθόριες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου έχουν ειδικά προτιμησιακά καθεστώτα μέσω του Ευρωμεσογειακού Συμφώνου. Επίσης η Τουρκία, λόγω της προενταξιακής πορείας της, έχει το προνόμιο μηδενικών δασμών, ενώ τα ελληνικά προϊόντα επιβαρύνονται με δασμούς κατά την εισαγωγή τους στη γειτονική χώρα. Επιπλέον, η Αίγυπτος ευνοείται από το μειωμένο κόστος παραγωγής και έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αφού έχει χαμηλότερο κόστος εργατικών και χαλαρούς κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος (φυτοπροστασία, ΚΑΠ, κ.α.).

Η ΕΕ είναι κορυφαίος εισαγωγέας φρούτων και λαχανικών στον κόσμο και καλείται να διαχειριστεί ένα δομικό πρόβλημα, δεδομένου ότι εισάγει από τρίτες χώρες με χαμηλό κόστος εργασίας, ανεξέλεγκτη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, χαμηλό κόστος λιπασμάτων και χωρίς κοινωνικό πρόσημο.

Επιπλέον, οι αντάρτες Χούθι, κλείνοντας τα στενά και αναγκάζοντας τα πλοία να αλλάξουν δρομολόγια, εμποδίζουν τα αιγυπτιακά πορτοκάλια να φτάσουν στις αγορές της Ασίας. Σημειωτέον, η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης πολλών αγορών της περιοχής και της Κίνας. Έτσι, μεγάλος όγκος των αιγυπτιακών πορτοκαλιών που δεν θα κατορθώσουν να φτάσουν στην Ασία, κατευθύνονται προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι Αιγύπτιοι έμποροι έχουν ήδη εγκατεστημένες σχέσεις με ευρωπαϊκές αγορές για άλλα νωπά προϊόντα, άρα είναι εύκολο να αναζητήσουν μέσω των συνεργατών τους λύση στις πλεονάζουσες ποσότητες, ειδικά όταν διαθέτουν και το τιμολογιακό πλεονέκτημα. Ως αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών, οι τιμές δέχονται πτωτικές πιέσεις χωρίς να μπορεί να ικανοποιηθεί το κόστος των Ελλήνων, Ευρωπαίων, αγροτών και παραγωγών, από τον ανταγωνισμό που υφίστανται.

Ο Ευρωπαϊκός Βορράς με αιχμή τον Γαλλο-Γερμανικό άξονα, φοβούμενος ότι θα χάσει τη βιομηχανική του ανταγωνιστικότητα και ότι κορυφαίες βιομηχανίες θα μετακινηθούν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, επιδοτούν τις βιομηχανίες τους.

Ανάλογα πρέπει να πράξουν και οι χώρες του Νότου και της αγροτικής παραγωγής, διαμορφώνοντας συμμαχίες για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και αυστηροποίηση όχι μόνο των ελέγχων, αλλά και σήμανσης του κύκλου παραγωγής! Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αγρότες-παραγωγοί πρέπει να περιμένουν να υπάρξουν μεσοπρόθεσμες θεσμικές τομές. Απαιτούνται και εθνικές παρεμβάσεις στήριξης των προϊόντων και στρατηγικές ώστε να μην μετατραπούν τα χωράφια σε απέραντες ζώνες ΑΠΕ, φωτοβολταϊκών κλπ.

Οι Ευρωεκλογές έρχονται και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να δώσουν σαφείς απαντήσεις στο ερώτημα «Τι Ευρώπη θέλουμε;» και στον αγροτικό τομέα που απειλείται με αφανισμό!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti