Με σπασμένα «φρένα» το ελαιόλαδο στη Λακωνία

Συνεχίστηκε το ξέφρενο ράλι τιμών λίγο πριν τη «δύση» της σεζόν - Στα 7,70 ευρώ/κιλό έκλεισαν πρόσφατες συμφωνίες

Πέμπτη, 06 Ιούλιος 2023 10:37 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Με σπασμένα «φρένα» το ελαιόλαδο στη Λακωνία

Το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο καταρρίπτει η τιμή του ελαιολάδου στη Λακωνία, καθώς μετά την… άνετη υπερπήδηση του προηγούμενου ορίου των 7 ευρώ, ο λακωνικός «χρυσός» όδευσε στις παρυφές των 8 ευρώ, όπως καταδεικνύουν οι τελευταίες εμπορικές πράξεις στον νομό.

Μετά τη διάθεση -την περασμένη εβδομάδα- 27 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην τιμή παραγωγού των 7,5 ευρώ το κιλό από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη σε ξένη εταιρεία, η ξέφρενη ανοδική τροχιά του προϊόντος «μετατοπίστηκε» μερικά χιλιόμετρα νοτιοανατολικά. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φοινικίου Δήμου Μονεμβασίας μπήκε κι αυτός στη λίστα των φετινών «νικητών», καθώς έφτασε στην επίτευξη συμφωνίας για πώληση έξτρα παρθένου ελαιολάδου αντί 7,70 ευρώ το κιλό. 

Εξάλλου, τη στάθμη των 7,5 ευρώ «έπιασε και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών Δήμου Αν. Μάνης, καθώς στις 3 Ιουλίου προέβη σε δημοπρασία πώλησης ελαιολάδου 20 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2022-2023.

Η υψηλότερη στην αγορά
Ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φοινικίου, Γιώργος Κρητικός, δήλωσε σχετικά στον «ΑγροΤύπο» ότι «έγινε μια εμπορική πράξη πώλησης 1 βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022/2023, 0,3 οξύτητας, στην τιμή των 7,70 ευρώ το κιλό, που είναι η υψηλότερη μέχρι σήμερα στην αγορά». Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το αγόρασε ελληνική εταιρεία, που έχει αγοράσει τις μεγαλύτερες ποσότητες φέτος στη Λακωνία. «Το ενδιαφέρον από την εταιρεία ήταν για αγορά μεγαλύτερης ποσότητας, αλλά οι παραγωγοί δεν δέχτηκαν», εξήγησε ο κ. Κρητικός.

Ελάττωση και απρόβλεπτο μέλλον
Πάντως, όπως είπε ο Γ. Κρητικός, ύστερα από την τελευταία πώληση τα αποθέματα έχουν περιοριστεί. «Όσον αφορά τη νέα παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να είναι μειωμένη, αν και ακόμη είναι νωρίς να μιλήσουμε για ποσοστά. Η μείωση οφείλεται στις εναλλαγές θερμοκρασίες που είχαμε κατά την καρπόδεση τους μήνες Απρίλιο και Μάιο», υποστήριξε ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φοινικίου.

Φινάλε σεζόν
στις Αιγιές
Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Χατζηχαραλάμπους, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αιγιών, μιλώντας στον ΑγροΤύπο», είπε ότι «ήταν η τελευταία δημοπρασία που έγινε για την περίοδο 2022-2023 και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εμπόρους που συμμετείχαν στην δημοπρασίες που διοργάνωσε ο συνεταιρισμός μας».

Τα πρόσφατα «ντιλ»
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι συμφωνίες στην πώληση ελαιολάδου στη Λακωνία κινήθηκαν στα επίπεδα γύρω από τα 7 ευρώ, για να ακολουθήσει η «έκρηξη» στα 7,50 και τα 7,70 ευρώ.
Ενδεικτικά:
• Αγροτικός Συνεταιρισμός Φοινικίου: 6,75 ευρώ/κιλό
• Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Απιδιάς: 6,85 ευρώ/κιλό
• Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη: 7,50 ευρώ/κιλό

Χρονιά ιστορικής υπέρβασης
Το νέο -μέχρι το επόμενο(;)- «ταβάνι» έρχεται σε συνέχεια μιας διαδοχικά κατακόρυφης αύξησης της αξίας του προϊόντος, σε ένα ντεμαράζ πωλήσεων με αυξομειούμενη ένταση που καταγράφηκε όλη την περασμένη περίοδο.
Σε προηγούμενα δημοσιεύματά του ο «ΛΤ» είχε επισημάνει την προσδοκία και τις αισιόδοξες τάσεις, που καταγράφονταν από γνώστες του «χρηματιστηρίου» του ελαιολάδου, οι οποίοι διέβλεπαν υψηλές «πτήσεις» μέχρι και το τέλος της σεζόν και πλέον έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται δικαιωμένοι και να χαμογελούν.
Αρκεί μόνο κάποιος να αναλογιστεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα ήταν στα 4 ευρώ/κιλό, όπως έκλεισε δηλαδή το περασμένο καλοκαίρι, ενώ στις αρχές του Μαΐου 2023 το αντίτιμο για τον παραγωγό σε διάφορες περιοχές της χώρας κυμαινόταν μεταξύ 5,50 έως και 5,80 ευρώ/κιλό.
Όπως δε μετέδιδε προ διμήνου το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τιμές του ελαιόλαδου άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα στη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου ανήλθαν σε υψηλό 26ετίας στα σχεδόν 5.990 δολάρια ο μετρικός τόνος.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 27 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti