Λάκωνες με επιτελικά καθήκοντα στα υπουργικά έδρανα

Την τιμητική της έχει η Μάνη

Παρασκευή, 07 Ιούλιος 2023 12:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Λάκωνες με επιτελικά καθήκοντα στα υπουργικά έδρανα

Κάτι παραπάνω από αισθητή είναι η παρουσία στελεχών λακωνικής -και δη μανιάτικης- καταγωγής στη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συνολικά επτά πρόσωπα (τέσσερις υπουργοί και τρεις υφυπουργοί) εντάχθηκαν στο υπουργικό σχήμα της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, που απαρτίζεται συνολικά από 63 άτομα. Η Λακωνία, η οποία έδωσε πανελλαδική πρωτιά στη «γαλάζια» παράταξη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, βλέπει το «δικό» της στοιχείο στην ανανεωμένη κεντρική διοίκηση να είναι έντονο, σε ποσοστό που κυμαίνεται άνω του 10%.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη Μάνη και τις Κροκεές, μετά την προσωπική του «σφραγίδα» στην ψηφιοποίηση του κράτους, αναλαμβάνει το απαιτητικό χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Παιδείας, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στον μετασχηματισμό των αρμοδιοτήτων του φορέα σε ένα πλήρως ψηφιακό περιβάλλον, αλλά και την εν γένει αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με ρίζες από τη Βαρβίτσα, ύστερα από την τετραετή θητεία του ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην προηγούμενη κυβέρνηση, ορίζεται «καπετάνιος» του Υπουργείου Ναυτιλίας με στόχο, από το υπουργικό μετερίζι, να δώσει λύσεις στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, με οικογένεια που συνδέεται με τη Μάνη, έχοντας υπηρετήσει στο τέως κυβερνητικό «πάζλ» ως υφυπουργός για τη Δημοσιονομική Πολιτική και στη συνέχεια ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, καλείται να συνεχίσει το κομβικό όσο και πολυδαίδαλο έργο που επιτελεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ένα ευρύ πεδίο δράσεων.

Ο Βασίλης Κικίλιας, με καταγωγή από τη Μάνη, μετά τη «διφυή» πορεία του στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπου διετέλεσε υπουργός Υγείας κι έπειτα Τουρισμού, παίρνει τα «κλειδιά» του νευραλγικού Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με βασικούς άξονες την πρόληψη και την ετοιμότητα απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των έκτακτων καταστάσεων.

Ο Κώστας Κατσαφάδος, επίσης με μανιάτικο «αίμα», μετά τη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής που κατείχε την περίοδο 2021-2023, μεταφέρεται στην οδό Κατεχάκη και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου ως υφυπουργός στην ομάδα του υπουργού Νότη Μηταράκη, έχει αποστολή τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης κι ασφάλειας.

Ο Βασίλης Σπανάκης, ένας ακόμα πολιτικός με μανιάτικες καταβολές, αναλαμβάνει για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα, καθώς με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη τοποθετείται υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με πρόσταγμα την εκπλήρωση αποτελεσματικών πολιτικών σε έναν καταλυτικό τομέα για την ευημερία της  ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Ο Γιάννης Μπρατάκος, μέλος κι αυτός της μανιάτικης παροικίας κι εκ των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, διετέλεσε τα τελευταία χρόνια γενικός διευθυντής της ΝΔ και γενικός γραμματέας πρωθυπουργού. Ο έμπειρος αξιωματούχος αναβαθμίζεται, πλέον, σε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και διευθυντής γραφείου του πρωθυπουργού, αποτελώντας ένα εκ των πρωτοκλασάτων στελεχών του «πρωινού καφέ» στο Μαξίμου.


Συνοπτικά, η λίστα των Λακώνων υπουργών και υφυπουργών:

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργός: Θεόδωρος Σκυλακάκης

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υφυπουργός: Κώστας Κατσαφάδος

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υφυπουργός: Βασίλης Σπανάκης

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και διευθυντής γραφείου πρωθυπουργού: Γιάννης Μπρατάκος

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 27 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti

Η δική σας είδηση