Στο στόχαστρο για τις εφημερίες το Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας

Καταγγελία Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών - Ψευδείς χαρακτηρίζουν τις καταγγελίες πηγές του φορέα

Παρασκευή, 14 Ιούλιος 2023 13:42 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στο στόχαστρο για τις εφημερίες το Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας

«Βολές» κατά του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας για θέματα εφημεριακής κάλυψης εξαπολύει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Όπως συγκεκριμένα διατείνεται σε καταγγελία της η ΟΕΝΓΕ, «η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας συνεχίζει τις απαράδεκτες αυθαιρεσίες ενάντια στους γιατρούς της Νοσηλευτικής Μονάδας Μολάων, ενάντια στην ίδια τη Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων και κατ’ επέκταση ενάντια στους κατοίκους των Μολάων».

Σύμφωνα πάντα με την Ομοσπονδία, «μετά τις αυθαιρεσίες που αφορούσαν τους καρδιολόγους, παρόμοιες αυθαιρεσίες κλιμακώνονται και όσον αφορά τους ορθοπαιδικούς. Οι τρεις ορθοπαιδικοί της Νοσηλευτικής Μονάδας Μολάων εξαναγκάζονται, κάθε χρόνο τους θερινούς μήνες, να υπερεφημερεύουν με 10 ενεργές εφημερίες τον μήνα ο καθένας, από τις οποίες μερικές αφορούν τη Νοσηλευτική Μονάδα της Σπάρτης.

Δηλαδή, εκτός από τον εξαναγκασμό σε υπερεφημέρευση, ο οποίος είναι σαφέστατα έκνομος, οι συνάδελφοι εξαναγκάζονται σε σχεδόν καθημερινό πήγαινε έλα από τους Μολάους στη Σπάρτη και πίσω, μετακινούμενοι φυσικά με δικό τους μέσο σε μία απόσταση 65 χλμ. κακού επαρχιακού δρόμου».

Επιπλέον, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει ότι «η Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων είναι από παλιά χαρακτηρισμένη ως νοσοκομείο άγονης και προβληματικής περιοχής, αλλά η διοίκηση του Νοσοκομείου Λακωνίας προφανέστατα αυτό το αγνοεί, αδιαφορώντας για τις πολλές μέρες του μήνα που το Νοσοκομείο Μολάων παραμένει ακάλυπτο από γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, καθώς η διοίκηση ενδιαφέρεται μόνο για το “φαίνεσθαι” (δηλαδή την πρόχειρη κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν και στο Νοσοκομείο Σπάρτης με αναγκαστικές μετακινήσεις, αντί για την κάλυψη των κενών με μόνιμες προσλήψεις). Χαρακτηριστικά επισημαίνουμε πως πρόσφατα είχε προκηρυχθεί θέση αναισθησιολόγου για την Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων (και μάλιστα σε βαθμό διευθυντή ως κίνητρο). Όμως η συνάδελφος αποσπάστηκε αμέσως με την πρόσληψή της στην Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης και στους Μολάους κάνει μόνο κάποιες εφημερίες χωρίς πρωινό ωράριο. Η συνέπεια είναι πως στους Μολάους εξακολουθούν να μην γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ η προκήρυξη της θέσης αναισθησιολόγου υποτίθεται πως είχε γίνει γι’ αυτήν ακριβώς την ανάγκη».

Τα αιτήματα
Η Ομοσπονδία διατυπώνει τις εξής απαιτήσεις:
«- Την κάλυψη όλων των κενών και στις 2 Νοσηλευτικές Μονάδες, Σπάρτης και Μολάων, με μόνιμες προσλήψεις.
- Να σταματήσουν οι έκνομες εντολές για υπερεφημέρευση. Κανένας δε δικαιούται να παραβιάζει τα προβλεπόμενα ανώτατα χρονικά όρια εργασίας παρά τη θέληση των γιατρών.
- Να σταματήσει επιτέλους η διοίκηση του Νοσοκομείου Λακωνίας και ιδιαίτερα η κυρία διοικήτρια να αντιμετωπίζει τους κατοίκους των Μολάων σαν πολίτες 2ης κατηγορίας. Να αντιληφθεί επιτέλους πως είναι διοικήτρια του ενιαίου Γ.Ν. Λακωνίας, το οποίο έχει δύο νοσηλευτικές μονάδες (Σπάρτης και Μολάων)».

Καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς
από το περιβάλλον του ΓΝ Λακωνίας
Απέναντι στις κατηγορίες που εξαπολύει η Ομοσπονδία, πηγές από το Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας χαρακτηρίζουν ψευδείς τις αναφορές της συνδικαλιστικής οργάνωσης, παραθέτοντας μια διαφορετική εικόνα.

Αναφορικά με τις εφημερίες στην ειδικότητα του καρδιολόγου, γνωρίζοντες επισημαίνουν  ότι το Νοσοκομείο Σπάρτης έχει φροντίσει να καλύψει τις ανάγκες για τον μήνα Ιούλιο με επαρκή αριθμό ιατρών τόσο από τη Σπάρτη, όσο και από τους Μολάους και τη γειτονική Μεσσηνία. Το ίδιο, προσθέτουν, ισχύει και για τις εφημερίες των ορθοπαιδικών στα νοσοκομεία του νομού, ενώ όπως γνωστοποιείται έχει προκηρυχθεί και μία θέση επικουρικού ιατρού για την περαιτέρω στελέχωση.

Επιπρόσθετα, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι δεν τίθεται θέμα υπερεφημέρευσης και ότι οι σχετικές υπηρεσίες ορίζονται σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις. Υποστηρίζεται, ακόμα, ότι ο αριθμός των ιατρών μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των καθορισμένων εφημεριών ανά μήνα, χωρίς να παραβιάζεται η κείμενη νομοθεσία.

Διαψεύδεται, τέλος, και η μομφή για μετακινήσεις ιατρών μεταξύ Σπάρτης και Μολάων με ιδία μέσα, καθώς όπως διαρρέεται από το ΓΝ Λακωνίας για τον σκοπό αυτό διατίθενται ταξί.

Πάντως, οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν πως η εφημεριακή κάλυψη και στα δύο νοσοκομεία του νομού χρήζει ενίσχυσης κι αναβάθμισης, ώστε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες και να αποφεύγονται προβλήματα και δυσλειτουργίες που καταγράφονται ανά τακτικά διαστήματα.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 27 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti

Η δική σας είδηση