Λιποθυμία σε σπιτάκι ανακύκλωσης στη Σπάρτη

Αφιλόξενα για τους εργαζόμενους υπό συνθήκες καύσωνα

Σάββατο, 08 Ιούνιος 2024 12:10 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Λιποθυμία σε σπιτάκι ανακύκλωσης στη Σπάρτη

Αφιλόξενα για τους εργαζόμενους σε αυτά αποδεικνύονται τα «σπιτάκια ανακύκλωσης», που έχει τοποθετήσει ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και στη Σπάρτη. Ο όρος, χρησιμοποιείται κατ’ ευφημισμόν και περιγράφει τα χαρακτηριστικά Πολυκέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που έχουν τοποθετηθεί και ο πολίτης μπορεί εκεί να ανακυκλώνει υλικά όπως μέταλλο, χαρτί, γυαλί και πλαστικό. Για κάθε συσκευασία που τοποθετεί στα μηχανήματα των πολυκέντρων, αποκομίζει 0,03 ευρώ κερδίζοντας χρήματα με τη μορφή εκπτωτικών κουπονιών για αγορές σε συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ. Στον Δήμο Σπάρτης λειτουργούν 3 τέτοιοι χώροι, ο πρώτος επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, κοντά στο σχολικό συγκρότημα του 2ου και 3ου Γυμνασίου, ο δεύτερος στην οδό Ορθίας Αρτέμιδος και ο 3ος στο Ξηροκάμπι.

Έχει παρατηρηθεί πως τα Πολυκέντρα απασχολούν συχνά τη δημοσιότητα και όχι πάντα με θετικό τρόπο. Το τελευταίο επεισόδιο στο στόρυ «σπιτάκια ανακύκλωσης», εκτυλίχθηκε στον χώρο κοντά στο σχολικό συγκρότημα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου, στη 1.30 μμ., και περιελάμβανε ένα εργατικό ατύχημα: Όταν εργαζόμενος, υπό συνθήκες καύσωνα, κάτω από τον ήλιο, έχασε τις αισθήσεις του και κατέρρευσε, στα καλά καθούμενα. Το περιστατικό, δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες που το έζησαν από κοντά. Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Σπάρτης. Εκεί οι γιατροί που τον εξέτασαν - προληπτικά- είπαν πως η λιποθυμία οφείλεται στην παρατεταμένη εργασία κάτω από τον ήλιο.

IMG 6953

Δεν θα πρέπει να κλείσουμε τα μάτια απέναντι σε αυτό το εργατικό ατύχημα γιατί οπωσδήποτε μπορεί να είναι η απαρχή κι άλλων ανάλογων, αν σκεφτούμε την ένταση των θερμοκρασιών που αναμένουμε για ολόκληρο το καλοκαίρι. Ένα ξύλινο κουβούκλιο που είχε τοποθετηθεί στον χώρο, ως καταφύγιο, ή μια ομπρέλα θαλάσσης (!) δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκή μέτρα αυτοπροστασίας. Άλλωστε, πληροφορίες από περιοίκους ανέφεραν πως οι εργαζόμενοι εκεί «“έφαγαν” και τις βροχές τού χειμώνα». Ίσως και η θέση των Πολυκέντρων θα πρέπει να επανεξεταστεί, συνολικά, αφού τις ίδιες δυσμενείς συνθήκες θα αντιμετωπίσει και ο δημότης που θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα για ανακύκλωση και μάλιστα …ανταποδοτική.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti