Και η Λακωνία έκλεισε «πρώτη θέση» στον Γ. Αυτιά για Βρυξέλλες

Οι κορυφαίοι σε σταυρούς στον νομό

Παρασκευή, 14 Ιούνιος 2024 12:10 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Και η Λακωνία έκλεισε «πρώτη θέση»  στον Γ. Αυτιά για Βρυξέλλες

Μετά την οριστικοποίηση των ποσοστών και την κατάταξη των κομμάτων στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης εστιάστηκε στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την εθνική αντιπροσωπεία στο Κοινοβούλιο των Βρυξελλών.

Πρώτος των πρώτων από το ψηφοδέλτιο της «νικήτριας» των εκλογών, ΝΔ, αναδείχθηκε ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, με αρκετά μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την τρίτη Ελίζα Βόζεμπεργκ. Σε γενικό πλαίσιο και οι 7 εκλεγμένοι της «γαλάζιας» παράταξης είχαν τη μεγαλύτερη συγκομιδή ψήφων συγκριτικά με τους συναδέλφους τους, των υπολοίπων 7 κομμάτων που πήραν «εισιτήριο» για την Ευρωβουλή.

Ίδια η τάση και στη Λακωνία, που έδωσε το υψηλότερο ποσοστό πανελλαδικά στη ΝΔ με 35,62%, αν και έχασε 7,64% σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές. Με 4.259 σταυρούς, οι Λάκωνες ψηφοφόροι χάρισαν και την τοπική πρωτιά στον έμπειρο δημοσιογράφο και παρουσιαστή, Γ. Αυτιά. Με 3.331 ψήφους ακολούθησε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης, ενώ με 2.937 ψήφους στην 3η θέση σε επίπεδο νομού βρέθηκε ο Φρέντι Μπελέρι. Στη λακωνική κατάταξη, ακολούθησαν από τους εκλεγμένους, διαδοχικά η Ελίζα Βόζεμπεργκ (2.452), η Ελεονώρα Μελέτη (1.990) και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (1.951). Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες οι επιδόσεις των Βασίλη Κοντοζαμάνη (1.750) και Πύρρου Δήμα (1.735) στη Λακωνία, οι οποίοι ξεπέρασαν τον 7ο εκπρόσωπο της ΝΔ στις Βρυξέλλες, Δημήτρη Τσιόδρα (1.725).

Στο στρατόπεδο τού -2ου στον νομό μας- ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στη λακωνική κορυφή προτιμήσεων βρέθηκε ο Γιάννης Μανιάτης (1.595 ψήφοι) και ακολούθησαν οι Νίκος Παπανδρέου (1.065), Κώστα Τσουκαλάς (978) και Σάκης Αρναούτογλου (800).

Οι ψηφοφόροι του 3ου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Λακωνία έδωσαν την πρώτη θέση στον Κώστα Αρβανίτη (1.118 ψήφοι), τη δεύτερη στον Νίκο Παππά (859) και την τρίτη στον Νίκο Φαραντούρη (839). Οι Λάκαινες κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Πριφτάκη και Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, έλαβαν 787 και 243 σταυρούς, αντίστοιχα. Η πρώτη μάλιστα κατετάγη 4η στη Λακωνία, μπροστά από την Έλενα Κουντουρά (741).

Ενισχυμένο το ποσοστό της 4ης Ελληνικής Λύσης στη Λακωνία, με τους δύο αναδειχθέντες ευρωβουλευτές του κόμματος, Εμμανουήλ Φράγκο (982 ψήφοι) και Γαλάτω Αλεξανδράκη (690) να καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις και στον νομό.

Τις δυνάμεις του στη Λακωνία διατήρησε σε γενικές γραμμές το 5ο ΚΚΕ, με τους ψηφοφόρους να «ευθυγραμμίζονται» με την πανελλαδική εκλογή των ευρωβουλευτών Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνου (617 ψήφοι) και Κωνσταντίνου Παπαδάκη (613).

Από τα υπόλοιπα κόμματα, στην 6η θέση στη Λακωνία κατετάγη η έκπληξη των Ευρωεκλογών, Φωνή της Λογικής, με την επικεφαλής -και πλέον ευρωβουλευτή- Αφροδίτη Λατινοπούλου, να τυγχάνει της επιλογής 778 πολιτών. Ακολούθησε στην 7η θέση η Νίκη με τον νέο ευρωβουλευτή Νίκο Αναδιώτη να εισπράττει 324 σταυρούς από τους Λάκωνες και τέλος, η Πλεύση Ελευθερίας, όπου η νικήτρια μιας έδρας στις Βρυξέλλες, Μαρία Ζαχαριά, έλαβε 189 ψήφους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti