Σε τροχιά κλιμάκωσης μπαίνει και ο αγροτικός κόσμος της Λακωνίας, με τους παραγωγούς να σκληραίνουν τη στάση τους και να στήνουν από χθες, Τετάρτη (10/12) το απόγευμα, το πρώτο μπλόκο του νομού στο 1ο χλμ. της Εθνικής Οδού Σπάρτης–Τρίπολης, κάτω από τη γέφυρα του οδικού κλάδου Λεύκτρο–Σπάρτη, ενώ προέβησαν σε αποκλεισμό της κυκλοφορίας κι επί του αυτοκινητοδρόμου του «Μορέα». Το κλείσιμο των δρόμων που ξεκίνησε γύρω στις 6 μμ, επρόκειτο να συνεχιστεί μέχρι τις 9 περίπου το βράδυ.
Όσο περνούσε η ώρα, το σημείο μετατράπηκε σε επίκεντρο κινητοποίησης, καθώς τρακτέρ, αγροτικά οχήματα και φορτηγά παρατάχθηκαν κατά μήκος και πλάτος των δρόμων, σχηματίζοντας ένα αποφασισμένο, όσο και ειρηνικό, μέτωπο διαμαρτυρίας. Με ελληνικές αλλά και μαύρες σημαίες να κυματίζουν πάνω από τα μηχανήματά τους, οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και λοιποί παραγωγοί διατράνωσαν ότι ο αγώνας τους δεν πρόκειται να σταματήσει, αν δεν δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του Πρωτογενούς Τομέα.
Εντούτοις, δεν παρατηρήθηκε η αναμενόμενη συμμετοχή και ο παλμός που είχε καταγραφεί τις προάλλες (Δευτέρα 8/12), στη μαζική συγκέντρωση και πορεία προς το κέντρο της Σπάρτης, γεγονός που σχολιαζόταν από πολλούς παρευρισκόμενους.
Κλείσιμο δρόμων κάθε απόγευμα
Η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκου Λακωνίας εμφανίζεται απόλυτα αποφασισμένη και αδιάλλακτη. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της, μετά από χθεσινή σύσκεψη, οι αποκλεισμοί της ΕΟ θα επαναλαμβάνονται καθημερινά από τις 5 το απόγευμα, για όσο διάστημα χρειαστεί, έως ότου υπάρξει ικανοποίηση των αιτημάτων των εξεγερθέντων παραγωγών. Πληροφορίες του «ΛΤ» αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται, τις επόμενες ημέρες, να ληφθεί απόφαση και για μπλόκο σε άλλο σημείο της Λακωνίας, όπως στον κόμβο Δαφνίου επί της ΕΟ Σπάρτης-Γυθείου.
«Δεν έχουμε άλλο δρόμο, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα»
Όπως δήλωσε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, Βασίλης Βρουλίτης, «δημιουργήσαμε πρόβλημα σήμερα (σσ 10/12), ο στόχος επετεύχθη. Κλείσαμε τον αυτοκινητόδρομο και τσιτώθηκε η κυβέρνηση. Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα. Το ότι η Λακωνία μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα, έχουμε κλείσει τα πάντα. Αυτό δείχνει τη δύναμή μας. Και η δύναμή μας είστε εσείς που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη. Η Συντονιστική έλαβε την απόφαση να μείνουμε εδώ, όπου δίνουμε ραντεβού κάθε μέρα στις 5 μμ, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, για να μπορέσουμε να πάμε στα σπίτια, τα χωράφια και τις δουλειές μας». Ενημέρωσε δε, ότι «το Σάββατο θα είμαστε εδώ άπαντες, γιατί πήρε απόφαση και ο Σύλλογος των Μελισσοκόμων -και από Τρίπολη, Μεγαλόπολη κ.α.- και θα έρθει δυναμικά εδώ μαζί μας». Τόνισε δε, προς τους συγκεντρωμένους αγροτοκτηνοτρόφους: «Δώσαμε πολύ μεγάλη πίεση σήμερα. Οι επόμενες ημέρες δεν θα είναι τόσο εύκολες. Ξέρω ότι είμαστε στην παραγωγή, έχομε δουλειές και υποχρεώσεις. Χρειάζεται όμως έμψυχο δυναμικό κι ενίσχυση του μπλόκου. Γιατί προσπαθούν να μας διασπάσουν και να μας διχάσουν. Δεν θα το επιτρέψουμε. Τελείωσαν τα ψέματα, δεν έχουμε άλλο δρόμο, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Το σημείο αγώνα της Λακωνίας είναι εδώ», υπογράμμισε εν μέσω χειροκροτημάτων και κορναρισμάτων.
Κάλεσμα συσπείρωσης κι ενίσχυσης του μπλόκου απηύθυνε και το μέλος της Επιτροπής Μπλόκου, Παναγιώτης Παυλούνης, έτσι ώστε, όπως σημείωσε «να μη χαθεί αυτή η δυναμική. Και μαζί θα δούμε πού θα φτάσουμε για το κοινό καλό όλων»
Από παρακαμπτήριες οδούς η κυκλοφορία
Στη διάρκεια του χθεσινού αποκλεισμού, η κυκλοφορία διεξαγόταν από παρακαμπτήριες και βοηθητικές οδούς, με τις αστυνομικές δυνάμεις να αποκλείουν την κίνηση αρκετά μέτρα προ και μετά του μπλόκου, ώστε να αποφευχθούν εντάσεις και ταλαιπωρία των οδηγών. Στο πλευρό τους και η Πολιτική Προστασία Δήμου Σπάρτης, που συνέδραμε στη ρύθμιση της κυκλοφορίας.
Πάντως, παρά τη δυναμική τους στάση, οι αγρότες επέδειξαν ευελιξία και ανθρωπιά. Όποτε κρίθηκε αναγκαίο και σκόπιμο, άνοιξαν τον δρόμο για τη διέλευση οχημάτων που αντιμετώπιζαν επείγουσες ανάγκες, όπως περιστατικά υγείας, οικογένειες με μικρά παιδιά και άλλες ιδιαίτερες περιπτώσεις.
Δείτε το video
Τα μηνύματα στήριξης
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα μηνύματα στήριξης και συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων, από φορείς και σωματεία του νομού. Σε συνέχεια του χθεσινού (9/12/25) δημοσιεύματος του «ΛΤ», ακολουθούν οι ανακοινώσεις που είχαν εκδοθεί μέχρι χθες το απόγευμα.
ΑΔΕΔΥ Λακωνίας: «Είμαστε μαζί σας. Οι αγρότες θα νικήσουν»
Το ΝΤ ΑΔΕΔΥ Λακωνίας, με έγγραφό του, «εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων που μέρα την μέρα δυναμώνει με νέα ισχυρά μπλόκα σε όλη την Ελλάδα. Ο αγώνας επιβίωσης των αγροτών που παλεύουν να κρατήσουν το βιός τους, να μείνουν στη γη τους και να παράγουν ποιοτικά και φθηνά τρόφιμα για όλους μας, βρίσκει τους εργαζόμενους δίπλα τους. Η νέα ΚΑΠ με τους περιορισμούς που θέτει, επιχειρεί να εξαφανίσει τους μικρομεσαίους αγροκτηνοτρόφους και να συγκεντρώσει τη γη και την παραγωγή σε λίγους ¨επιχειρηματίες¨. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό και να βάλει τον λαό απέναντι στους αγρότες-κτηνοτρόφους δε θα περάσει! Οι αγρότες – κτηνοτρόφοι μάχονται τα μονοπώλια της αγροδιατροφής, τους μεγαλέμπορους και τα καρτέλ που κερδοφορούν αγοράζοντας για ένα κομμάτι ψωμί τα προϊόντα τους από το χωράφι και τα πουλάνε χρυσάφι στο λαό στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η ακρίβεια, η φοροληστεία, τα πανάκριβα καύσιμα και η πανάκριβη ενέργεια πλήττουν όλου μας, παραγωγούς και καταναλωτές. Γι αυτό ο αγώνας των αγροτών – κτηνοτρόφων είναι και δικός μας, είναι δίκαιος και θα είναι νικηφόρος. Η πολιτική που αφανίζει τον πρωτογενή τομέα είναι η ίδια που επιβάλλει την 13ωρη εργασία, τους μισθούς πείνας, το σιωπητήριο στους χώρους εργασίας, την υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που δεν παίρνει μέτρα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας . Είναι η ίδια πολιτική που γεννά καθημερινά σκάνδαλα όπως του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ενώ στις 16 Δεκεμβρίου ψηφίζεται ο νέος προϋπολογισμός όπου προβλέπει 21 δις ευρώ για την πολεμική οικονομία, 300 εκατ. ευρώ για το ¨πρασίνισμα¨ του στόλου των εφοπλιστών και αφορολόγητο πετρέλαιο για να μεταφέρουν το αμερικάνικο LNG, την ίδια στιγμή το αίτημα των αγροτών για αφορολόγητο πετρέλαιο πέφτει στα βράχια των δημοσιονομικών περιορισμών και των πρωτοκόλλων της ΚΑΠ.
Το ΝΤ ΑΔΕΔΥ Λακωνίας απαιτεί να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, να επιστραφούν και να μοιραστούν τα χρήματα στους πραγματικούς δικαιούχους και να μην πληρωθούν τα πρόστιμα της ΕΕ από τους αγρότες και τον λαό. Το ΝΤ ΑΔΕΔΥ Λακωνίας καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ που η βία των δυνάμεων καταστολής και η χρήση χημικών είναι η απάντηση στις δίκαιες διεκδικήσεις των αγροτών. Ο δίκαιος αγώνας των αγροτών, είναι και δικός μας αγώνας. Ένας αγώνας επιβίωσης και αφορά όλους μας δεν έχει άλλο δρόμο από αυτόν της νίκης».
ΕΚ Λακωνίας: «Κοινός αγώνας»
Και το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας «εκφράζει την αμέριστη και ολόψυχη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα που διεξάγουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς της χώρας, καθώς τα αιτήματά τους για επιβίωση και αξιοπρέπεια αποτελούν κοινή υπόθεση όλων των εργαζομένων. Η αγωνία που εκφράζεται στα μπλόκα είναι η ίδια αγωνία που βιώνουν οι εργαζόμενοι μπροστά στην ακρίβεια (τρόφιμα, ενέργεια, στέγαση) και τη συρρίκνωση του εισοδήματος. Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επισιτιστική ασφάλεια του τόπου μας και την προστασία του μέσου καταναλωτή από τις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις».
Το ΕΚ καταθέτει «προτάσεις μας για μια ουσιαστική λύση. Αναλυτικά: «Με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού στον μόχθο των αγροτών, προτείνουμε προς την Πολιτεία συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να προσφέρουν άμεσα ανακούφιση και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα:
- Άμεση μείωση κόστους παραγωγής: Θέσπιση κοινωνικού/αγροτικού τιμολογίου με ανώτατο όριο (πλαφόν) στο κόστος του αγροτικού ρεύματος, καθώς και ρύθμιση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Έλεγχος της αγοράς και διασφάλιση δίκαιων τιμών στα λιπάσματα, τις ζωοτροφές και τα αγροτικά εφόδια, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από ολιγοπώλια και μεσάζοντες.
- Διασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος:
- Τιμές: Υιοθέτηση μέτρων για τη διασφάλιση κατώτατων εγγυημένων τιμών για τα αγροτικά προϊόντα, οι οποίες θα καλύπτουν το πραγματικό κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα αξιοπρεπές κέρδος στον παραγωγό.
- Αποζημιώσεις: Άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών καταβολής στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, με ριζική αναμόρφωση του κανονισμού του, ώστε να καλύπτονται όλες οι ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα.
- Στήριξη:
- Έλεγχοι: Εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από το χωράφι μέχρι το ράφι, για την πάταξη της αισχροκέρδειας και των φαινομένων περιορισμού του ανταγωνισμού.
- Επενδύσεις: Στήριξη μικρομεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και ενίσχυση συνεταιριστικών σχημάτων, ώστε να αποκτήσουν ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη.
Τέλος, κάνοντας λόγο για «κοινό αγώνα», το ΕΚ διαμηνύει «προς την Πολιτεία ότι η αντιμετώπιση του αγροτικού κόσμου πρέπει να γίνει με σεβασμό και ουσιαστικό διάλογο, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο τους στην εθνική οικονομία. Εργάτες και αγρότες στεκόμαστε μαζί, διότι μοιραζόμαστε τον ίδιο αγώνα για την επιβίωση και την ευημερία. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας απέναντι στις πολιτικές που οδηγούν τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής στην εξαθλίωση. Καλούμε την κυβέρνηση να αφουγκραστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τις φωνές των παραγωγών και να προβεί άμεσα στις απαραίτητες παρεμβάσεις».
Ομοσπονδία Εμπόρων Πελοποννήσου και Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης: «Πλήρης στήριξη στον αγώνα τους»
Στο πλευρό των κινητοποιημένων παραγωγών τάσσεται και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Με ανακοίνωσή της «εκφράζει την πλήρη και αμέριστη στήριξή της στον δίκαιο αγώνα των αγροτών. Ο Πρωτογενής Τομέας αποτελεί θεμέλιο της ελληνικής οικονομίας και αναπόσπαστο κρίκο της τοπικής αγοράς. Οι αγρότες, με την καθημερινή τους προσπάθεια, στηρίζουν την παραγωγή, την ποιότητα και την αυτάρκεια της χώρας μας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν –το υψηλό κόστος παραγωγής, η ενεργειακή επιβάρυνση, η πίεση από τις διεθνείς αγορές, η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας και η αβεβαιότητα για το εισόδημά τους– δεν αφορούν μόνο τους ίδιους, αλλά ολόκληρη την κοινωνία και την αγορά.
Ο εμπορικός κόσμος στέκεται στο πλευρό τους, αναγνωρίζοντας ότι χωρίς έναν ισχυρό αγροτικό τομέα δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη τοπική οικονομία. Ζητούμε από την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικό διάλογο και σε λύσεις που θα εξασφαλίσουν την επιβίωση και την προοπτική του αγροτικού κλάδου. Η συνεργασία αγροτών, εμπόρων και τοπικής κοινωνίας είναι προϋπόθεση για μια δίκαιη και ισχυρή ανάπτυξη. Στον κοινό αυτό αγώνα, η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια που ενισχύει την παραγωγή, την αγορά και τον τόπο μας».
Στην ίδια γραμμή και ύφος, ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης διατρανώνει πως, «εκφράζει την πλήρη στήριξή του στους αγρότες της Λακωνίας, που αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος παραγωγής και σοβαρές προκλήσεις στον πρωτογενή τομέα. Οι αγρότες αποτελούν βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας και η βιωσιμότητά τους είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της αγοράς και της κοινωνίας μας. Καλούμε την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγής και η προστασία του εισοδήματος των αγροτών. Ο εμπορικός και ο αγροτικός κόσμος της Λακωνίας πορεύονται μαζί. Η ενδυνάμωση του ενός είναι κέρδος για όλους».
Εστίαση Σπάρτης: «Ο αγώνας τους είναι δίκαιος»
Την αμέριστη υποστήριξη στη μάχη των αγροτοκτηνοτρόφων δηλώνει και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Σπάρτης. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται για ακόμη μια φορά στην πρώτη γραμμή του αγώνα, διεκδικώντας το αυτονόητο: αξιοπρέπεια, βιωσιμότητα και σεβασμό για τον κόπο που καθημερινά καταβάλλει. Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής παραγωγής και της τοπικής οικονομίας.
Ο αγώνας τους είναι δίκαιος. Αφορά το μέλλον της υπαίθρου, την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, αλλά και το δικαίωμα κάθε επαγγελματία να ζει από τη δουλειά του. Οι άνθρωποι της γης δεν ζητούν προνόμια, ζητούν λύσεις, σταθερότητα, στήριξη και πολιτικές που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να παράγουν, να αναπτύσσονται και να ζουν με αξιοπρέπεια.
Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να ακούσουν με προσοχή τα αιτήματα των αγροτών και να προχωρήσουν άμεσα σε ουσιαστικές παρεμβάσεις. Η ενότητα και η συνεργασία είναι το μόνο μονοπάτι προς μια πραγματικά δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους. Η ύπαιθρος, η παραγωγή και το μέλλον του τόπου μας το απαιτούν».
Λογιστές Λακωνίας: «Αν λυγίσει ο Πρωτογενής Τομέας θα λυγίσει ολόκληρη η Ελλάδα»
Ψήφισμα στήριξης του αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων εξέδωσε και η Ένωση Φοροτεχνικών-Λογιστών Λακωνίας. Αναλυτικά: «Το ΔΣ και τα μέλη της Ένωσης Φοροτεχνικών-Λογιστών Λακωνίας, οι λογιστές της Λακωνίας,
- ζώντας σε έναν νομό αγροτικό – κτηνοτροφικό και οι περισσότεροι από εμάς μεγαλωμένοι σε αγροτικές οικογένειες και έχοντας βιώσει από νωρίς τα προβλήματα του αγρότη, 2. γνωρίζοντας ότι ο Πρωτογενής Τομέας αποτελεί τον βασικό πυλώνα της οικονομίας και επομένως οι αγρότες εξασφαλίζουν την επισιτιστική επάρκεια όλων των Ελλήνων και ότι αν λυγίσει ο Πρωτογενής Τομέας θα λυγίσει ολόκληρη η Ελλάδα, 3. γνωρίζοντας ότι το επάγγελμα των αγροτών συνδέεται άμεσα με αυτό του λογιστή και συγχρόνως με την επιβίωση όλων των κλάδων, 4. γνωρίζοντας τέλος ότι οι συνεχείς αυξήσεις του κόστους παραγωγής , η ενεργειακή επιβάρυνση, η πίεση από τις διεθνείς αγορές, η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας και η αβεβαιότητα για το εισόδημά τους αφορούν ολόκληρη την κοινωνία, έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση του αγροτικού εισοδήματος και καθιστούν την επιβίωσή τους αδύνατη, με αποτέλεσμα οι νέοι να εγκαταλείπουν την ύπαιθρο η οποία ερημώνει και ο πρωτογενής τομέας οδηγείται σε εξαφάνιση, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Λακωνίας και ολόκληρης της Ελλάδας, για τον δίκαιο αγώνα που δίνουν όχι μόνο για την επιβίωσή τους αλλά συγχρόνως και για την διατήρηση του επαγγέλματός τους.
Ενημερώνουμε όλους τους αγρότες ότι, γνωρίζοντας τα πολλά προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της έκδοσης του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής (ΨΔΑ), ειδικά στους αγρότες, ενημερώσαμε τον υφυπουργό Εθν. Άμυνας κ. Αθ. Δαβάκη και τον βουλευτή Λακωνίας κ. Ν. Κρητικό και ζητήσαμε και συναντηθήκαμε με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γεώργιο Κώτσηρα και τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γεώργιο Πιτσιλή, τους οποίους ενημερώσαμε για τα προβλήματα από την εφαρμογή του ΨΔΑ για τους αγρότες και εκφράσαμε την αντίθεσή μας σε αυτό. Ζητήσαμε την άμεση αναστολή και τελική κατάργηση του ΨΔΑ για τους αγρότες, προτείνοντας συγχρόνως λύσεις για την καταπολέμηση του μαύρου εμπορίου και των ελληνοποιήσεων, κάτι που όμως όπως γνωρίζετε, δεν έγινε δεκτό. Αντίθετα, ενώ συζητήσαμε για ελαστικότητα αυτή την περίοδο στους ελέγχους, ανακοινώθηκε από την ΑΑΔΕ ότι είναι έτοιμη η πλήρης εφαρμογή της β’ φάσης του ΨΔΑ, δηλαδή της πλήρους ψηφιοποίησης της διακίνησης των αποθεμάτων.
Αποφασίσαμε:
- Να εκδώσουμε το παρόν ψήφισμα και να δηλώσουμε δημόσια την στήριξή μας στον δίκαιο αγώνα των αγροτών.
- Να συμμετάσχουμε στις κινητοποιήσεις των αγροτών, όπου αυτό είναι εφικτό και
- Να δηλώσουμε την διαθεσιμότητά μας με οποιοδήποτε τρόπο θεωρούν οι αγρότες ότι μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι (συμβουλευτικά, τεχνοκρατικά κλπ)».




